Logo rubriky
7-8/1994
  Dopisy čtenářů (další) (119)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

Dopisy čtenářů

Sci-fi klub J. M. Trosky v Mladé Boleslavi

       V pátek 4. prosince 1992 se na popud Zdeňka Töpfera a Karla Lachmana v Divadelním klubu Středočeského divadla v Mladé Boleslavi konal první Večer se sci-fi. Na jeho programu byla beseda s Vladem Ríšou a Ivanem Adamovičem z redakce Ikarie. Po skončení besedy a odjezdu obou redaktorů pokračoval večer dalším programem, jehož cílem bylo vytvoření sci-fi klubu. 15 přítomných souhlasilo s předneseným návrhem a programem činnosti a dohodlo se na založení sci-fi klubu. Bylo rozhodnuto, že klub ponese jméno známého spisovatele sci-fi J. M. Trosky - autora, který žil v našem kraji.
       SF klub J. M. Trosky se schází pravidelně vždy první pátek v měsíci (s výjimkou letních prázdnin, kdy je dvouměsíční přestávka) v Divadelním klubu Středočeského divadla v Mladé Boleslavi na Večerech se sci-fi. V průběhu večerů se především diskutuje o knihách a o sci-fi, ale i o jiných tématech.
       Byly učiněny pokusy uspořádat další besedy, ale zatím bezúspěšně.
       SF klub vydává od svého vzniku pravidelně jednou měsíčně fanzin Trosky. Fanzin obsahuje recenze knih, bibliografii autorů sci-fi, informace o nově vydávaných knihách, zajímavosti z vědy i z oblasti záhad, různé další články týkající se sci-fi a také sci-fi povídky domácích i zahraničních autorů.
       SF klub má také vlastní knihovničku sci-fi knih, která byla zejména zpočátku velmi hojně využívána. Klub také navázal kontakty s mladoboleslavským knihkupcem p. Vališkou, u kterého budou členové SFK moci nakupovat knihy s desetiprocentní slevou.
       Členové klubu iniciovali výstavy Martina Zhoufa v roce 1993 a Teodora Rotrekla v roce 1994 v galérii v Mladé Boleslavi a pomáhali při jejich přípravě. Na rok 1995 je v plánu opět jedna výstava sci-fi výtvarníka (kterého - to není doposud jasné).
       O činnosti klubu informoval několikrát místní Boleslavský deník a týdeník automobilky Škoda - Ventil.
       Koncem roku 1993 vyhlásil SF klub výtvarnou a literární soutěž na téma Automobil budoucnosti. Do soutěže přišlo 9 výtvarných a 10 literárních příspěvků průměrné úrovně. Výtvarná díla byla vystavena v galérii při příležitosti výstavy Teodora Rotrekla. Z literárních děl byl vytvořen sborníček.
       Činnost klubu je zatím poměrně dobrá, i když je omezena na malý okruh lidí (kteří se navíc scházejí poměrně řídce). Bylo by potřeba rozšířit členskou základnu a tím zpřístupnit činnost klubu většímu počtu lidí.
Z. Töpfer & J.T. Pelech
       

Vážený priateľ,

       ďakujem vám za Kočas. Colníci boli asi zvedaví, a tak mi obálku so zásielkou od Vás otvorili /slabé slovo/, ale s uvedením do pôvodného stavu sa absolútne nenamáhali - niečo také ako rešpektovanie súkromia im zrejme nič nehovorí. Ale o inom som chcel...
       V IK 5/1994 som si prečital poviedku „Lesní děti...“ a nedá mi, aby som nezareagoval. Nemám roky ani skúsenosti Cyrila Šimsu, ale pri všetkej úcte k nemu si myslím, že táto jeho poviedka je pre IK prinajmenšom nevhodná. Prečo?
       Úvodný odstavec tejto poviedky ma tak „zaujal“, že som to vzdal a začal si v KVARKu listovať. No hneď na tretej strane ma upútala poznámka prekladateľa (E.H.) a prinútila ma poviedku si prečítať.
       Pána Šimsu poznám iba z jedného článku (alebo to bolo interview?) v IKARII a hovorím to preto, aby niekomu náhodou nezišlo na um upodozrievať ma z toho, že si s ním takto vybavujem účty. Ale k veci. Čo sa týka štýlu a konštrukcie poviedky, som toho názoru, že autor šliapol vedľa. Čítanie unavuje. Popisované sa malo odohrávať priamo, prostredníctvom konkrétnych osôb. Rozprávať o tom, o čom rozprávali iní - a spraviť z toho celú poviedku - to je riziko. Ale to nie je to hlavné, čo ma vyprovokovalo, s podobnými chybami sa stretávam u mnohých (najmä u seba).
       Zarazilo ma použitie istých pomanovaní a názvov. Pravdepodobne bolo autorovým cieľom takto dotvoriť atmosféru príbehu. OK, podarilo sa, ale... Píše sa rok 1994. A jednou z požiadaviek na dobrú SF je prínos niečoho nového - spomínaná poviedka toto nespľňa. Kľudne mohla byť napísaná pred sto rokmi.
       Zrejme to mal byť taký malý „ťahák“ na Parcon 94 v BB. Za seba môžem povedať, že neúčinný. Skôr by som prijal, keby ste túto poviedku uviedli ako etudu pre chovancov Workshopu.
       Na margo: Ako Slováka ma pichá pri srdci, keď niekto v súčasnosti používa pojmy ako „Horné Uhorsko“ a pomenovanie miest, ktoré platili počas maďarskej okupácie Slovenska. Predstavitelia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku (ktorí už dosiahli to, že Slováci sa na juhu Slovenska pomaly cítia ako národnostná menšina) tiež používajú takéto výrazy. Veľmi radi. Živia tak v sebe a vôkol seba ideu Veľkého Uhorska.
       Uhorska, v ktorom neexistujú Slováci.
       S pozdravom
Ján Benec
       

Jak jsem si pravděpodobně opět naběhl

       Jsem velkým fandou comicsových příběhů. A tak když před několika lety začala vycházet KOMETA, byl jsem moc rád. Jednotlivé příběhy měly různou úroveň a to jak v námětu, tak ve zpracování. Celkový dojem byl ale dobrý. Náhle však bez jakéhokoliv vysvětlení přestala KOMETA vycházet.
       Již v průběhu existence KOMETY se objevil další časopis ARÉNA. Ta měla ještě kratší trvání, pokud je mi známo, asi 5 čísel. Opět zanikla bez předchozího varování. Taktéž zde zůstaly nedokončené příběhy.
       V roce 1990 se také objevil 1. sešit z plánované řady Návštěvníci z kosmu nakladatelství Stratos. Sešit byl převzat z polštiny a příběhy měly rozvádět velice zajímavé danikenovské téma návštěv mimozemšťanů. Vzhledem k tomu, že téma mně velice lákalo, plánovaných sedm čísel jsem si předplatil. Od té doby jsem o nakladatelství Stratos neslyšel.
       V roce 1991 začal vycházet nový časopis GRIF vydávaný nakladatelstvím GRIF F'N'F'. Opět jsem neodolal a časopis si předplatil. Od vydavatele jsem obdržel nulté číslo a pak ještě magazín č. 2. Pak dlouho nic. Zhruba po půl roce přišel lístek, že pro finanční potíže se vydávání zastavuje a že zbývající peníze nám poštou vracejí zpět. Dodnes jsem nedostal ani korunu. Pak se objevil magazín AF 167. Opět jsem se nechal napálit a magazín si předplatil. Přišla dvě čísla v roce 91 a opět vydavatel beze slova vysvětlení přestal magazín vydávat.
       Již jsem se zapřísáhl, že se napálit nedám a že si raději něco odpustím, nebo seženu při náhodné cestě do Prahy či jiného většího města.
       Ukázalo se, že jsem slaboch, a že jsem asi nepoučitelný. Koncem roku 1993 se v IKARII objevil inzerát na nový magazín COMICS ARENA. Vzhledem k tomu, že byly slibovány kvalitní seriály, opět jsem neodolal a magazín si předplatil. Přišlo první číslo v prosinci loňského roku. Nyní, když toto píši, je konec května a druhé číslo „měsíčníku“ jsem stále nedostal. Taktéž ani řádek vysvětlení či omluvy.
       Tak co? Naběhl jsem si, nebo ne? Myslíte, že si ještě někdy něco objednám a předplatím?
Václav Zýval, Dubá

Bohemiacon aneb cesta tam a zase zpátky

       1 exemplář člověka hledá místo na palubě libovolného stroje na cestu do Ústí nad Labem ze sektorů Třebíč, Velké Meziříčí, Jihlava, Žďár nad Sázavou apodobně, též na cestu zpět. Popřípadě přijmu 3 tvory do posádky plastického urychlovače.
Josef Kodym
Horní Heřmanice 52, 675 05 Rudíkov
nebo volejte: dopoledne do zam. 0619/2322
       

Bohemiacon

       3 otázky pro osobnosti fandomu a české SF vůbec:
       1. Kam kráčí česká SF, je oproti světu nějak specifická?
       2. Kolik SF knížek a nakladatelství se uživí? Proč?
       3. Co očekáváte od Bohemiaconu 94, co vám na našich conech chybí?
M. Sábo
       

ZIK

       Larssen: Meč z Thormarenu 29,-
       Le Guinová: Hrobky Atuánu 50,-
       Zahn: Star Wars - Temná síla na vzestupu 115,-
       J. White: Stenice Red Cross 48,-
       Mc Intyre: Star Trek III-Pátrání po Spockovi 48,-
       Zelazny: Znamení chaosu 52,-
       King: Running man 80,-
       Vonnegut: Groteska 52,-
       Brand: Konec Point of? (Ren Dhark) 12,-
       Ende: Vězení svobody 69,-
       Thurber: Třináctery hodiny 119,-
       Dech draka 2/94 17,-
       Heinlein: Metuzalémovy děti 54,-
       Scott Card: Enderova hra 79,-
       Callahan: Conan a stíny Hyrthu 39,-
       Encyklopedie fantastického filmu 335,-
       To nejlepší z hororu a fantasy 120,-
       Clarke+ G.Lee: Zahrada Rámova 89,-
       Zelazny: Alej prokletí 46,-
       Arnaud: 11. Led.spol. Posedlí sluncem 45,-
       SF&F magazín 3/94 32,-
       Cherryh: Studna Šihuanu 75,-
       Nexus Comocs Ikarie speciál 20,-
       Pratchett: Čaroprávnost (Zeměplocha III) 59,-
       Zelazny: Rytíř stínů 52,-
       Cesta k SF od Heinleina po Aldisse 72,-
       Adams: Dlouhý temný čas svačiny duše 79,-
       Adams: Převážně neškodná 79,-
       Cherryh: Stárnoucí slunce Kutath 65,-
       Wyndham: Vetřelci z hlubin 69,-
       Canter: Ohnivé peklo Arinu (Ren Dhark) 12,-
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK