Logo rubriky
10-11/1994
  (121)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1994

Čtenářův průvodce po Interkomu

       Druhdy mi napsal jeden (bývalý) čtenář Interkomu, že je znaven sháněním obálek, lepením známek a četbou článků o feminismu, že IK je málo pestrý (a že totéž vyčítá i Ikarii), a že IK by měl psát hlavně o klubech a o fandomu. Vzhledem k tomu, že ač sám šéf klubu, zaslal za rok jediné oznámení*, připadla mi jeho touha jako příznak nedostatku sebereflexe. Dále mi připadlo symptomatické, že chce články o klubech a fandomu, tedy svého druhu organizacích, a nepostrádá materiály o jednotlivých fanoušcích (jako lidech). Ale dosti o něm.
       Nicméně znovu se tím otevřela otázka, zda do IK patří feminismus a podobné problémy našeho (neSF) světa.
       Vyjdu-li z definice SF „Něco je jinak“, nepřipadá mi příliš zajímavé, dovím-li se, že amébové na Čvachtě IV v soustavě Regula vlastně vlnouvají, a ne bláčí, jak mi pro potřebu pointy sugeroval autor, daleko vydřenější jsem z toho, dovím-li se, že něco v mém sousedství (psi, kočky, ženy, hrací automaty) je něco zcela jiného, než jsem si zatím myslel (nebo si myslel, že si myslím).
       * v zájmu objektivity, i když tím věc komplikuji a oslabuji svá tvrzení, musím přiznat, že se tím zařadil mezi nejaktivnější klubové dopisovatele.

Jak číst tento Interkom

       Přinášíme první z, jak doufáme, celé řady reportáží Fr. Novotného z jeho velké zaoceánské plavby.
       pH poslal po síti svou kanadskou zkušenost s reálným (to je do praxe uvedeným) feminismem, a naznačuje, že existuje rozdíl mezi ušlechtilými teoriemi pěstovanými u nás (např. i na stránkách tohoto čísla IK) a jejich aplikací. Něco podobného jsme zde již zažili na příkladu cesty socialismu bez přívlastků k tomu jedinému správnému reálnému. Je vidět kam (asi zákonitě) vede ideologizace původně správných myšlenek. A co teprve těch ostatních.
       
       Protože se pokusíme, abyste toto číslo dostali ještě do porady, nestihneme zařadit některé na stroji psané příspěvky, zvláště pak esej P. Vachtla.
       

Podzimní porada SF klubů

       Kdy: 21.-23. 10. 1994
       Kde: v Březové nad Svitavou, penzion Pohoda
       Jak: od nádraží v Březové, cestou do obce, narazíte na hlavní silnici, příliš ji neošlapete a dáte se úzkou cestou (kolmou na již řečenou hlavní), směrovka k penzionu Pohoda vám budiž nápomocna. Když už se vám bude zdát, že jste ušli dost, zbývá jen kousek, přejít nelze, za Pohodou se silnička mění v lesní cestu.
       Program:
       Parcon - zhodnocení letošního, umístění P'95 a P'96
       Bohemiacon
       Eurocon '96
       Dracon
       Ludvík, Mlok - nominace
red.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK