Logo rubriky
1-2/1995
  (124)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Čtenářův průvodce po Interkomu

A konečně tu máme první Interkom ročníku 95. K té cti přišel takřka náhodou, kdybych tušil že loňská třináctka vyjde opět až v lednu, nebylo by toto číslo, potažmo dvojčíslo, prvním číslem dvanáctého ročníku, ale běžným dvojčíslem IK 3-4/95. Porucha v tiskárně posunula do nového roku nejen třináctku, ale i poslední Poslední dávku.
       Pokud jste ještě neposlali do redakce obálky na letošní ročník, dobře si prohlédněte ten tolikrát již výše zmiňovaný IK13/94, měl by v něm, nebo někde v obálce, být vložený lístek s počtem obálek, které ještě v redakci máte, a to včetně neofrankovaných. Budete-li mít štěstí, odpadne vám shánění a popisování obálek a postačí zaslat známky. Čtenáři ze Slovenska si ale musí zjistit nové tarify, kterými se poštovní mafie snaží... o co asi?

Jak číst tento IK

       Přinášíme další reakci na článek, potažmo divadelní recenzi C. B. Možná, že otištění prapůvodního materiálu nebylo příliš citlivé, natož taktní, ale kdy se naposledy podařilo vyprovokovat tolik fanů k odpovědi. Z výsledku má jistě radost i sama postižená.

Jak číst Kvark

       Vlivem přesouvání článků z čísla do čísla se nám v jednom Kvarku sešel článek s odpovědí. Ušetříte si tak listování v minulých číslech a ročnících, kterému neujdete, pokud jste ještě nepronikli k podstatě sporu o recenzi C. B.

Anketa v Ikarii č.1

       Nepřehlédněte ji. Pokud si netroufáte zhodnotit povídky uplynulého ročníku, jistě snadno vybetete nejlepší SF všech dob.

Worldcon & Peškobus

       V posledním čísle ročníku 94 je velmi návodný článek, jak se pomocí Peškobusu podívat na Worldcon. Pokud jste se ještě nerozhodli, učiňte tak ihned, pokud chcete jet a pouze nemáte čas to dát vědět, vzchopte se, následky prodlení mohou být fatální.

Nemesis podruhé

       Po delším čase se objevil další měsíčník pro fantasy a sci-fi Nemesis. Ani toto číslo ještě neozřejmilo důvod existence tohoto periodika. Snad kdyby neexistovala Ikarie, či kdyby se nalezla redakce alespoň v něčem zdatnější než ta radlická. Leč není tomu tak, dokonce i typografii, kterou jsme na stránkách IK několikrát kritizovali, má Ikarie neskonale profesionálnější. Nemesis na některých stránkách připomíná cyklostylovaného Villoida s obrázky rytými přímo na blánu. Díky Cyrilovi Šimsovi mám ke srovnání občasník Back Brain Recluse (číslo 21), sázený podobnou technikou jako Nemesis. I kdyby jeho grafik přišel o jednu ruku a druhou měl přeraženou, styděl by se za podobný výpracek.
       Po katastrofální úrovni první Nemesis se zdálo, že tato epizoda je za námi, když se nyní objevila znovu, očekávalo by se nějaké poučení, konkrétně profilace. Jediným rozdílem je změna vydavatele, doplněná tiráž a ještě více (stovky) chyb.
       Bude-li Nemesis takto pokračovat, může se stát, že než definitivně zkrachuje, odláká část čtenářů Ikarie a přivede k pádu i ji. Přitom se zdá, že pro redakci Nemesis toto není tajemstvím. Bohužel snaha o orientaci na fantasy a hry na hrdiny, hlavně Dračí doupě, se omezuje na několik posledních stránek. Zbytek zůstává pod gravitačním vlivem Ikarie. Ta by naopak existenci Nemesis měla pochopit jako memento (fanouškovská solidarita s Ikarií je ještě menší, než jsme si mysleli) a jako zdroj nápadů, kde zlepšit svou práci.

Rok na nové adrese

už přebývám v době obvykle nazývané pracovní na Škroupově náměstí 9 (takřka pod TV vysílačem), telefon 02/62 72 135-7.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK