Logo rubriky
8/1995
  (128)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Čtenářův průvodce po Interkomu

Zemřel Jindřich Smékal, M

(30. 1. 1936 Brno - 7. 6. 1995 Praha).
       Zakladatel klubu, fanzinu a vydavatelství AF 167,redaktor, překladatel, teoretik, fan a hlavně náš přítel a kamarád. Vzpomeňte si na něj, když ve své knihovničce uvidíte Áefko, Primitivní astronauty, Asimovovy povídky, Planety smrti či Čaroděje Zeměmoří.
redakce IK

Jako hroši v porcelánu

V minulém IK se v pozvánce na Tatracon objevil vedle jiných žertíků (návštěva papeže na Slovensku jako součást programu) i vtípek na adresu organizátorů Bohemiaconu (dále jen OBC). Přisoudil jsem ho Šimonovi (takto Martinu Schusterovi, C) a pro jistotu jej doplnil vysvětlujícím komentářem.
       S podivnou příchutí v ústech (a asi nejenom já) jsem pak v květnové Nemesis četl „otevřený dopis“ OBC a přemýšlel, komu je určený a proč.
       Dopis došel i do IK, protože však nepřišel na disketě, místa je málo a byl již otištěn, uvádíme z něho jen vzápětí komentovaný výtah.
       
       ...po jarní poradě se nám dostala do rukou pozvánka na Tatracon. Velmi nás udivilo, že ... jsme zde zmiňováni jako cizinci (a to nás zařazuje do kategorie „Dojné krávy“) .
       Začali jsme pátrat po důvodu a vytvořili několik pracovních hypotéz.
       a) jedná se o vtip.
       b) jde o Freudovské přeřeknutí. V současné době se snažíme zjistit, který pud (sexuální či destruktivní) je za toto konání zodpovědný.
       c) Někdo z organizačního výboru Tatraconu nás nemá rád či má pocit, že nám něco dluží.
       Došli jsme k závěru, že c) je správně a máme několik otázek:.
       1. Jak se pozná OBC?
       2. Vždy jsme se domnívali, že lidé sdružení ve fandomu se mohou dohodnout snáz a důstojně.
       3. Jedná-li se o provokaci, zajímalo by nás, co tím sledují.
       ...
       Žádáme organizátory Tatraconu o vysvětlení. Pokud nebudou reagovat, postoupíme vše Radě Československého fandomu.
       
       Pokud se nějak přeberete v tom, proč byl dopis napsán, o to se pokusím za chvíli, vnucuje se další otázka, proč ho Nemesis otiskla.
       K mnohým prohřeškům proti řemeslné podstatě novinařiny, o nichž snad již ani nemá cenu psát, tím přidala i absenci novinářské etiky. Kvalita časopisu je daná nejen tím, co otiskuje, ale i tím (mnozí říkají, že právě tím), co tisknout odmítá. Novináři v Chorvatsku, Bosně či koneckonců na Slovensku také nacionalismus nevynalezli, jen usilovnou masáží mozků čtenářů převedli původně dost hluboko pohřbené antipatie a předsudky na nenávist a ideologické zdůvodnění vraždění či v našem trochu kultivovanějším středoevropském prostoru ke stavbě bariér mezi (někdy už jen bývalými) přáteli.
       Ale zpět k dopisu OBC, potažmo k nim samým. Zjevně netuší (viz bod 2.), jaké výhrady by k nim kdo mohl mít, a proč jim je neřekne přímo. Nevím, jak je to v Šimonově případě, zamyslím se tedy nad sebou. Vzpomínám si na nešťastný začátek párty na Bohemiaconu. Vinou špatné organizace naplnili fanoušci sál, dřív než OBC rezervovali místa pro hosty a VIP. OBC tedy ruče všechny vyhodili s tím, že se budou moci do vyčerpání kapacity sálu vrátit. Hanba mě za to (za ně) fackovala (jsem už takový, i na besedě se Sapkowským jsem stupiditou dotazů trpěl jistě mnohem více než on sám), a kdyby nějaký fanoušek musel zůstat venku, šel bych pryč s ním. Když jsem na druhý den hovořil s nejmenovaným OBC (byl to Mirek Sábo) a ten byl upřímně nadšen úspěchem a hladkým průběhem párty, pomyslel jsem si něco o hroší kůži zeleného mládí. Leč mlčel jsem a tak i já mohu za to, že se výhrady objevují v podobě žertů a hroši pak ze samého překvapení rozesílají otevřené dopisy.
       Neadekvátní reakce na Šimonův žert, kterým chtěl asi upozornit na to, že chování řeznického psa se ještě ve fandomu nestalo normou a že by fanoušci měli vždy zkusit, zda není možné se dohodnout lidskou řečí, a až potom (nejlépe však nikdy) na sebe vypouštět bludy byrokratické obludy ale svědčí o tom, že alespoň v podvědomí (ve svém dopise OBC operují Freudem) jim to hlodá. Bohužel reagují tím nejhorším možným způsobem podle vzoru zloděje křičího `Chyťte zloděje'.
       Zatímco se pokouším interpretovat (a racionalizovat) chování obou stran, došlo požadované vysvětlení z Košic. Protože nečekám, že jej Nemesis (a nebudu jí to mít za zlé, jistě ne tak, jako převzetí dopisu OBC) otiskne, přebíráme jej nezkrácený a najdete ho na straně 8.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK