Logo rubriky
13/1995
  Fandom (další) (132)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

Pro porady je tou pravou Moravcova Březová nad Svitavou

aneb reportáž z podzimní porady SF klubů
se skrytým zápisem, který do klávesnice naťukala JV
Podzimní porady bývají ve znamení tmy, mrholení a deště. Tma je tedy pořádná, když v Třebové přesedáme na osobní vlak. Spoléhám s Gilhadem na Honzu Pavlíka, starého ajznboňáka, že Březovou pozná po čuchu, brejlovec Honza na oplátku důvěřuje mně a chudák netuší, že já, ač bez brýlí (nebo právě proto), vidím možná ještě méně než on. Projíždíme jednu stanici za druhou, tu a tam zastavíme na nějaké mezi, kde je vidět akorát tma před námi a tma za námi. A hele, zase někde stojíme. Kdepak to jsme teď? Tady mi to připadá nějaké známé. Není to náhodou...? BŘEZOVÁ!! Vystupovat!! Popadneme svá zavazadla a hajdy ven. Uf, zvádli jsme to, ale...
       Zrada první - NEPRŠÍ!! Ono neprší!!! Na co má pak člověk nadávat a stěžovat si u organizátorů?
       Zrada druhá - kde jsou všichni ti scifisti? Vždyť jindy tu vystupuje půlka vlaku. Já, Gilhad, Honza, Carola a pár kamarádů z Ústí - kde jsou ostatní? Neblahá předtucha - zákeřně přijeli dřív, aby nám stačili vybílit bar!
       Zrada třetí - Kde je Šimon? Na těchto místech nás přece vždycky čekal s autem a nezištně nás, nebo alespoň naši bagáž, těch pár stovek metrů k ubytovně dovezl. Nezbývá, než do toho šlápnout a dopravit se do Pohody po svých.
       Na místě činu zjišťujeme, že:
       dvere
       
Do hlavy bing!
Jolana je Ing.
       
Jolana oslavuje promoci...
Zvládnu svou emoci?
       
       Připojujeme se ke gratulantům a hlavně ke konzumentům vína. A koho že to nevidím?
       
Zdeněk přijel celý a včas,
neposlechl ČD hlas.
       
       Tentokrát použil jiný dopravní prostředek:
       astro
       Dávám se do řeči s další spoustou známých, prohlížím fotky z Mlejnconu, Worldconu, Parconu a ....conů a dovídám se řadu drbů a novinek.
       
 Dáreček v Plzni 
kapitalismus przní.
       
       Večer plyne v družné zábavě. Nakonec přijíždí i delegace ze Slovenska.
       
Výjimka potvrzuje pravidlo,
Šimon dovezl celé vozidlo.
       
       Někteří jsou ale postrádáni.
       
  Pročpak večer Carola  
u baru s červeným nebola?
       
       Inu, protože se mnou debatovala o tom, kdo bude psát zápis z porady. Ona se vymlouvala na to, že je ze soudních jednání zvyklá na to, že do zápisu se dává pouze to, co je úředně nadiktováno. Zdeněk prý jí nikdy nic nenadiktuje, proto ona nic nenapíše. Zůstalo to na mně. Dobře vám tak!
       
Pořád si nás nevšímá
Pilcerová Martina.
       Koho?
       Za nepřítomnosti Caroly tím spíš bolí nezájem další ženské osobnosti. Naštěstí je tu ještě
       
   Jolana -   
radost až do rána.
       
       Spát se šlo opravdu hodně po půlnoci.
       
  P....ová Hana,  
pozná mne i zrána?
       
       Tak zlé to zase není. Začátek porady (posunut o půl hodiny) stihla většina včas.
       
Řídím se svého srdce hlasem:
„Do SF jen za Rampasem!“
       Díky liknavosti státní správy byla porada opět - a patrně již naposledy - sponzorována Potravinami Polička, za což bylo firmě poděkováno ústy Zdeňka Rampase a Franty Moravce.
       Po děkovných zdravicích přichází jako obvykle na řadu nejdůležitější bod - jarní porada bude 19.-21.4. opět v Březové, ledaže by Šimon, až se vzbudí, vznesl proti tomuto termínu námitky s ohledem na kolizi s nějakým důležitým evropským conem. (Pozn.red. - případný Šimonův nesouhlas byl včas umlčen, takže termín platí.)
       Zdeněk vítá Ondřeje Neffa jako čestného hosta porady, poté nastiňuje program, přičemž se ukazuje, že egocentricky uhodl vše, o čem bychom chtěli debatovat, protože žádné připomínky k programu nejsou.
       
 Zvolíme si Libora 
do našeho výbora.
       
       1. Volba rady ČS fandomu (režie Egon)
       2. Parcon - zhodnotit letošní a najít nějakého sebevraha, který by ho chtěl pořádat příští rok
       3. SF Akademie a spolupráce s ČS fandomem
       4. Kalendář akcí
       
 Volte Zdeňka Rampase, 
poznáte ho po hlase.
       
       Slova se ujímá Egon Čierný. O Zdeňkovi, jakožto neodvolatelném a nesmrtelném prezidentovi se nehlasuje. Rada ČS fandomu ve složení Vašát, Pilch, Čierný, Moravec, Pavelko, revizorka J. Pavlíková (J.Pilch sice měl tendenci rezignovat, ale jiné návrhy nebyly) jest odsouhlasena jednoznačně, až na jedno zdržení se hlasování.
       
 Proč je Pavelka* 
taková boubelka?
       * to je pro rým
       
       Egon s potěšením konstatuje, že stanovám bylo učiněno zadost.
       
S Egonem fantasy show -
netřeba dalších slou!
       
       Slovo si bere opět ZR, aby ho vzápětí mohl předat organizátorům letošního Parconu, neboť jak pravil, nikdo nezhodnotí Parcon lépe než jeho organizátoři.
       Parcon byl úspěšný, na kontě je asi 4000 Kč, výtěžek tomboly byl 800 Kč. Stala se jedna nepříjemná věc, R. Holdstock byl v hotelu okradeden, mimo jiné přišel o foťák, což ho nemrzí, protože ten mu pojišťovna uhradí, ale mrzí ho ty snímky, které už měl nafocené. Účastníci Parconu, kteří mají nějaké fotografie s panem Holdstockem, jsou tedy tímto žádáni, zdali by je nemohli poslat na adresu Polarisu, aby pomohli zmírnit páně Holdstockovu ztrátu.
       
 I když se to nezdá, 
je Mirek Sábo hvězda.
       
       Pokud by nebyl jiný kandidát, jsou organizátoři i příští rok svolni k tomu spojit Parcon s Bohemiaconem. Bohemiacon v příštím roce bude tradičně poslední víkend v srpnu, tj. 29.8. - 1.9.96. Uvažuje se o čtyřech až pěti zahraničních hostech (Sapkowski, Jeschke, Asprin, Barker, Aldiss). Spolupráce s městem je i nadále dobrá. Organizátoři by chtěli expandovat více i do centra. Předávání cen by mělo být v divadle - tedy odpovídajícím prostředí, v muzeu by měla být výstava o historii fandomu, v kinech by měl probíhat týden scifi filmů a podobně.
       Poté se představuje v podstatě jediný oficiální kandidát na Parcon - SF klub Avalon z Chotěboře. Plánovali by spíš menší, domácí Parcon. Ubytovací kapacity cca 220 postelí, jinak ostatní v tělocvičnách - zde je místa dostatek. Parcon by probíhal v areálu Obchodní akademie, jídelna, tělocvična v budově, hospod v okolí dost. Hlavní sál má kapacitu 200 míst, k dipozici i kino. Dopravní spojení dobré, Chotěboř leží na železniční tati Havlíčkův Brod - Pardubice. Termín začátek prázdnin. Parcon by pojali spíš klasicky, v menším měřítku, protože na velké, nákladné akce nemají prostředky. Kočas by vydali jako speciální číslo svého fanzinu (normální číslo 332 stran + 32 stran vybrané povídky).
       Námitky z pléna - už Avalon někdy nějaký con pořádal? Ať napřed něco zkusí - tak jako Ústečáci dokázali světu, že umějí. Parcon by měl být reprezentativní, největší con, to znamená na úrovni.
       Následně dochází k bouřlivé diskusi, co je to vlastně Parcon, zda Kočas má být reprezentativní publikace, což je zajímavé pro sponzory a případnou reklamu v Kočasu, nebo to má být amatérský sešitek jen pro účastníky Parconu, jak je to s honoráři autorům otištěných povídek, a tak dále.
       Zdeněk se dívá na hodinky: „10.15 - přichází Viktor.“
       Je vybrána pracovní skupina, která by vytvořila konečnou podobu statutu Parconu a CKČ na základě připomínek účastníků porady.
       
Na poradách řídký jev:
je tu i Ondra Neff!
       
       Slovo je předáno Ondřeji Neffovi, který nejprve odsuzuje své označení čestný host porady, protože je řádným zástupcem klubu Amber, a poté seznamuje účastníky s projektem SF Akademie, jejíž nástin byl v Interkomu 9. Akademie nechce nahradit CKČ a Mloka, spíše by nahradila Ludvíka, nebude ji režírovat SF fandom, ale World SF - česká sekce. Smysl Mloka je být platformou autorům z fandomu. Akademie by se týkala již vydaných děl za předchozí rok. Systém hodnocení by byl minimálně dvoukolový, reprezentativní vyhlášení výsledků by bylo dříve než vyhlášení CKČ, v první polovině roku, a sice v Praze, aby bylo zajímavé i pro zástupce sdělovacích prostředků, kteří se nebudou nikam daleko trmácet. Statut Akademie ustaví česká sekce World SF - to kvůli byrokratismu po právní stránce. Akademie jako taková se pak už bude moci spojit i se slovenskými autory, bude sledovat vše, co se se na českém trhu objeví, a to samozřejmě i ze Slovenska. V Akademii by měli být i slovenští autoři, kteří v Čechách publikují (např. J.Maxon). Podle slov Ondřeje Neffa je však vše zatím ve stádiu přípravného návrhu vypracovaného přípravnou skupinou.
       Těsně před obědem ZR připomíná další maličkost - došly diplomy od T. Rotrekla.
       
 Bez SF a bez píva 
se život jen odzívá.
       
       SF před obědem, SF po obědě, pivo k obědu, přesto někteří jedinci (např. já) zívají po nepříliš prospané noci.
       Po obědě to pěkně odsejpá (ZR hodlá brzy zmizet, vymlouvaje se na volání hlasu rodiny), status Parconu schválen jednomyslně, při hlasování o statutu CKČ se dva účastníci zdrželi hlasování, ostatní jsou pro. Navíc je schválen i návrh registrace názvu Parcon a Cena Karla Čapka jako chráněné značky.
       Status Parconu je dán, kdo tedy chce takovýto Parcon pořádat? Kandidát zůstává jediný - SFK Avalon z Chotěboře. Výsledky hlasování: 3 hlasy pro, 8 se zdrželo, zbytek proti - celkem hlasovalo 21 klubů.
       
 S Fořtíkem Václavem 
za Parcon nad Labem.
       
       Další kolo. Chotěboř svou kandidaturu stahuje, a protože není jiného kandidáta, nastupuje Nazca z Ústí na Labem. 1 hlas proti, zdrželi se 4, ostatní pro. Z toho plyne, že Ústí je schváleno coby dějiště Parconu '96.
       
 Zdali se v Ústí nad Labem 
v menze příští rok nadlabem?
       
       Patrně ne, protože organizátoři po letošních špatných ohlasech ohledně menzy by raději stravování nezajišťovali, pouze vytipovali blízká stravovací zařízení, s jejichž umístěním by byli účastníci seznámeni a která by na nájezd stovek potravychtivých scifistů byla upozorněna.
       Následuje volba poroty CKČ (již s ohledem na nově vypracovaný status CKČ) - navržené složení Zdeněk Rampas, Ondřej Neff, Martin Šimon Schuster Fahrenheit, někdo z Ústí jako zástupce pořadatele Parconu, Lubomír Dáreček Záborský je schváleno téměř jednomyslně - pouze dva se zdrželi hlasování.
       Nominace Ludvíka za zásluhy: I. Adamovič, Carola, E. Čierny, Dáreček, M. Bronec, Petr Konupčík, Peter Pavelko, J. Pavlík, M. Párička, P. Poláček, F. Novotný.
       Nominace Mloka za zásluhy: Ivan Adamovič, Egon Čierný, Ikarie, P. Konupčík, František Novotný, Karel Soukup, Klub Julese Vernea, Vlado Ríša.
       
Mlok a Makropulos ze Šumperku
SF kluby třpytu šperku.
       
       Zástupce Šumperku znovu připomíná svou kandidaturu na Parcon v roce 2000, Šimon předestírá možnost Tatraconu v roce 97 jako Parconu.
       Standa Otava čte poselství nového ostravského SF klubu Edhel Tir včetně pozvánky na Edhelcon a listinu o založení USS Star Trek Clubu of the Czech Republic.
       
Bude k hotelu Santon
přistaven anton?
       
       Závěrem sestavení kalendáře akcí - celkový přehled viz jinde.
       Mimo jiné Minicon - v rámci Evropského týdne vědecké kultury v Národním technickém muzeu 24.-26. listopadu, ubytování zajištěno není.
       Informace o Draconu - změněna doprava, takže čísla tramvají na plánku neplatí, ale každopádně se jede směr Bystrc, snad tramvají 1 a 3. Program bude obvyklý, podobný jako loni. Nezapomeňte si vzít s sebou vstupenky. K dispozici je druhý hotel Přehrada, kam by měli být přesunuti drakobijci. (Pozn. JV - nevěřím, nejhorší ze všeho jsou drakobijci, ty potvory vám vlezou všude a úžasně rychle se množej!)
       
       Všechny body programu jsou vyčerpány, čímž může ZR „ukončit toto nepříjemné, nicméně nutné přerušení včerejší zábavy.“
       
Na další plky jdu sbírat páru
ke zdejšímu báru.
       
       Nějak se mi ale nedaří. Kde jsou ty dny mého mládí, kdy ještě před pár lety na poradě v Šumperku, blahé paměti, jsem vydržela celé dvě noci proklábosit? Určitě za to může pracovní vypětí uplynulého týdne! Nicméně uléháme s Gilhadem již brzy před půlnocí, takže Carola může u baru sdělit radostnou novinu, že „ti dva odporní drakobijci už spěj“, a pustit se do pomlouvání svých bližních, aniž by hrozilo nebezpečí, že se z toho něco prosákne na stránky Interkomu.
       Touží-li někdo po závěrečném hodnocení, nechť si přečte název této reportáže. Vystihuje vše.
       
       Veškerá básnická díla a ilustrace v tomto článku uvedené jsou dílem organizátorů a účastníků porady a byly dle zásady „co není zakázáno, je dovoleno“ zveřejněny bez souhlasu autorů i majitele copyrightu, kterýmžto je SFK Malevil.
       

Kde se příště uvidíme

       24.-26. 11. 95 Minicon v rámci Evropského týdne vědecké kultury, Národní technické muzeum
       8.-10. 12. 95 Dracon, hotel Santon Brno
       11. 11. 95 Istrocon, PKO Bratislava, vstupné na místě, zájemci o ubytování - hlaste se do 4.11.95. Kontakt: Peter Pavelko, Liptovská 4, 821 09 Bratislava
       7. 2. 1996 Star Trek v Lounech
       16.-18. 2. 96 Edhelcon v Ostravě
       23. 3. 96 SF ples v Olomouci
       13.-14. 4. 96 (týden po Velikonocích) Geacon Boskovice
       21.-23. 6. 1996 Radostiny (Štěcon) Pulsar Štětí
       5.-7. 6. 1996 Aval©on v Chotěboři
       1.-7. 7. 96 Tatracon
       12.-14. 7. 96 Gamecon Olomouc
       7.-14. 9. 96 Dementcon, hotel Speleodom, Demänovská dolina
       
Jarní porada se blíží,
už se těšíme
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK