Logo rubriky
13/1995
  SF film (další) (132)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1995

NOVÁ NADĚJE ?

- Úplně nová distribuční společnost.
- Úplně nový zvuk, digitální v kvalitě THX.
- Úplně nový dabing, daleko lepší.
       
Řeč je o opětovném uvedení trilogie STAR WARS na náš videotrh a předchozí tvrzení jsem si opsal z Ikarie 11/95. Jako horlivý fanda pyšnící se doma sérií STAR WARS přemluvenou ještě panem Neffem a zhnusený zprzněným dabingem předchozí české verze jsem poté, co jsem si pro sebe bleskem zodpověděl ikariánské otázky, rozhodl nečekat na soutěž a kazety ihned zakoupil na nejbližším možném místě. Avšak není všechno zlato, co se třpytí, a tak mi dovolte, abych se o své dojmy s vámi rozdělil.
       - Úplně nová distribuční společnost - ANO. BONTON HOME VIDEO se snažil a oblékl sérii do pěkných slušivých kabátků, jež se budou vedle sebe ve videotéce pěkně vyjímat.
       - Úplně nový zvuk, digitální v kvalitě THX - ANO. Tedy alespoň doufám, protože nejsem vybaven tak kvalitním zařízením, ale můžu zodpovědně prohlásit, že je opravdu lepší, než ten předešlý.
       - Úplně nový dabing - ANO. Daleko lepší ? A tady se dostáváme ke kameni úrazu. Aby bylo jasno, dabing je lepší, ale překlad! Byl to úplný šok, když se z obrazovky potažmo z reproduktoru ozvalo: „Slyšel jsi to? ZAVŘELI hlavní reaktory. To je náš konec. To je hrůza, ARTOO“. Myslel jsem, že jde o omyl, že jsem se přeslechl, ale pak mne uzemnil zlatý SEE-THREEPIO a dorazil ŽVEJKAL !!! TO SNAD NENÍ MOŽNÉ !! Co jim ten film udělal, že mu tak ubližují. Vzteklý a zhnusen jsem se zvedal z podlahy a můj slovník nepatřil v té chvíli k nejvybranějším. V tichém zoufalství a rezignaci jsem přečkal zbytek filmů. A slyšel jsem věci, že mně vstávaly vlasy na hlavě. Vesmírem se řítil Malý sokol (neměl být ten sokol tisíciletý), Hvězda smrti se chvílemi mění na Smrtící hvězdu nebo Mrtvou hvězdu, překladatel často nepochopil děj nebo souvislosti, a tak hrdinové pronášejí místy naprosté nesmysly. A v několika scénách v paláci Jabby Hutta mluví Bib Fortuna, pravá ruka Jabbova, ANGLICKY ! Chybička se vloudila. Tohle je ale pořádná chyba. To je přímo šlendrián nepřeložit část filmu. Také se domnívám, že by bylo bývalo lepší nevyslovovat titul Jedi jako „Džedy“, ale nechat ho v anglickém tvaru „Džedaj“. Nu a nakonec ve scénách, kdy různí emzáci mluví svojí mateřštinou, nejsou filmy otitulkovány (Star Wars - scéna v baru s Hanem a Greedem a Return of the Jedi - celá část v paláci Jabby). My staří, Neffovou verzí odchovaní, my víme, o co jde, ale co ti ostatní? Ti jen zírají, jak Luke a Han reagují na věty pronášené v cizím jazyce, a někdy jim prostě nemůže dojít, oč se vlastně jedná. Na druhou stranu je odstranění titulků možná součástí inovace Star Wars. Pokud tomu tak je, myslím, že to není šťastné řešení. V prvním filmu jsou ještě ke všemu utnuty závěrečné titulky chvíli před koncem. Musím ovšem přiznat, že u nové verze dabingu měli autoři až na výjimky (např. Boba Fett má v originále krásný, odporně čvachtavý, skřípavý hlas, u nás ale mluví normálně) šťastnou ruku při výběru českých herců či spíše jejich hlasů k jednotlivým postavám série. Han, Luke, princezna, Ben, C-3PO, Yoda se povedli a dokonce i Darth Vader (opět ho namluvil Bohumil Švarc) není až tak hrozný, i když originál je originál. No vida, že to jde, když se chce. Ale za absolutní špičku považuju hlas Imperátora. Klobouk dolů. To se opravdu povedlo. Sice nevím který z herců císaře mluvil, avšak vím, že nezůstal originálu nic dlužen. Naprosto přesvědčivé a dokonalé. Kéž by tak bylo všechno. Co se týče technického provedení dabingu, tak je celkem na úrovni. Žádný „jeskyní efekt“, hlasy říšských vojáků jsou zresleny reproduktory helmy, tak jak to má být, dobře znějí i hlasy z intecomů a různá hlášení. V tomto ohledu je vše v pořádku. A navíc před každým filmem je ještě zařazen rozhovor s Georgem Lucasem o vzniku Hvězdných válek a o pokračováních, které se připravují. Drobnost, ale potěší.
       Přes mnohdy hrozivé nedostatky však stojí zato filmy shlédnout a kdo má kvalitní aparaturu, ten si určitě užije.
       Jisté je však jedno. Hvězdné války u nás na svou novou naději musí ještě čekat. Snad by mohla nastat s příchodem ohlašované nové verze, kterou už pan Lucas pilně připravuje, snad nastane s premiérou zbrusu nové trilogie. Snad. Avšak. Tyto filmy jí ještě nejsou.
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK