Logo rubriky
1-2/1996
  (133)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak dál, letos ještě asi stejně. Jak jste jistě postřehli, nezvyšovalo se letos předplatné, což ale neznamená, že spolu s poštovným nezaplatíte za IK opět více.
       Čtenáři se dotazují, kolikátéhože stupně zasvěcení (v magických asi vědách) musela redakce dosáhnout, aby mohla ignorovat meziroční míru inflace? Odpověď je jednoduchá: nezvyšujeme si platy, máme stále svou 0. (Tady by mohlo být to správné místo k poděkování fanům, kteří - přestože znají cenu svého času - každý měsíc pomáhají s výrobou a distribucí IK, zejména MB, MČ, K+K, PN, JV a další, na které jsem si teď hned nevzpomněl, obvykle si lidi pevně zafixuji, když se na stejných /pracovních/ místech objevují pravidelně alespoň pět let - jako výše uvedení.)
       Ale to jsem odběhl od účetnictví, poštovné již přesáhlo cenu IK. (Podle jednoho předplatitele, který si to zjišťoval na poště má být v případě tlustého IK /dvojčísla/ nalepena známka v hodnotě 10 Kč, v ostatních případech 6 Kč, většina z vás použila 3.60 a pokud jim to nezpůsobuje problémy, tak u toho zůstaneme. Známky dolepujeme jen když máte ještě tříkorunové z roku 95. Bojím se okamžiku, až se dovím kolik správně stojí zaslání IK na Slovensko.) Pokud IK kupujete v některé spřátelené prodejně, naše nízká cena nutí knihkupce, chtějí-li si zachovat sebeúctu, žádat alespoň dvojnásobek, a tak proti zasílání poštou také neušetříte.
       Světélkem na konci poštovně-inflačního tunelu by byla možnost rozesílat IK pomocí novinového výplatného jako časopis. Zde však narážíme na podmínku minimálního počtu rozesílaných výtisků.
       To vede ke dvěma problémům:
       1. Jak zvýšit počet odběratelů?
       2. Pokud nás (čtenářů IK) bude více, za kolik dokážeme IK vyrábět?
       Podstatně větší počet se již nedá dělat na koleně, přenášet v krosně a snášet (lízat) u kulatého stolu před večírkem.
       Navíc novinové výplatné předpokládá jednotné balení, adresu nalepovanou na obálky (samolepky), a to vše by asi něco stálo.
       Aby se IK zlevnil, museli byste za něj dát víc peněz, odpadlo by vám ale shánění a nadepisování obálek, kupování a oblizování čím dál dražších známek. Navíc bychom asi mohli přejít na formát A4 a přiblížit se tak pestřejší grafickou úpravou běžným novinám a časopisům.
       Máme rok na rozmyšlenou, napište, co by vám vyhovovalo a jak toho dosáhnout.
       

Jak číst tento IK

Byl bych rád, kdybyste se vyjádřili, zda vás ještě baví číst sci-fi, a jakou vlastně. Narážím přirozeně na články Pavla Kosatíka a Martina Klímy. Nikdo již nestačí číst veškerou vycházející produkci a jen několik málo nadšenců ještě má na nákup její podstatné části. Navíc je k tomu i stále méně důvodů. Vydavatelé nám mohou tvrdit, že vydávají brak, aby vydělali na náročnější produkci, ale proto si ho ještě nemusíme kupovat. Jako možný ukazatel cesty z labyrintu nadprodukce šuntu by mohla posloužit

Akademie SF,
fantasy a hororu

Už je to jisté, chcete-li se zúčastnit slavnostního udílení cen Akademie, přijďte na Výstaviště do Průmyslového paláce 23. května (5.) v 17.00. Teď už zbývá jen vše zařídit. V tuto chvíli se dokončují seznamy SF produkce minulého roku a na konci ledna by porotci/akademici měli dostat formulář prvního kola. Interkom se může pyšnit tím, že procentická míra zastoupení akademiků mezi jeho čtenáři bude nejvyšší v ČR i SR.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK