Logo rubriky
5/1996
  Cena Karla Čapka (další) (135)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Muselo to ven

Následující článek měl být předán na Draconu v prosinci 1995 přímo Zdeňkovi, ten mne ale požádal o disketu, kterou jsem mu díky mým zcela jiným problémům opomněl předat. Takže níže řečené, pokud vyjde někdy v pozdním jaru, bude už možná překonáno samovolným pohybem kolem celé CKČ, Ceny akademie SF apod. Nicméně, uvedená fakta v tomto žlučovitém článku už ve své době působila jako nepříjemný Černý Petr, o němž se - v rámci rozvoje české SF a fantasy - v podstatě nehovořilo, poněvadž a protože...
       Nicméně, dnes už má česká SF tvorba své pevné místo v periodických i knižních publikacích, tak snad nebude na škodu vrátit se do dob jen pár desítek měsíců vzdálených - a popřemýšlet si nad důvodem neustále klesající prestiže dříve jednoznačně nejvyšší SF ceny v této zemi.
       
JWP

Tvůrci cen a meč prezidenta D'Sala

       Vážení přátelé, přečetl jsem si pár článků o CKČ; tu v Ikarii, tu v Interkomu, a protože si myslím, že všelijaké úvodní okecávání čtenáře pouze zdržuje, začnu prostě on-line:
       Zmíním se z jiného pohledu o nedotknutelném tabu - a to o cenách a nelítostných manipulátorech, taktéž o zlovolném spiknutí kolem CKČ, jak svůj tepající článek rozprostřel Honza Vaněk, jura.
       Nuže - při vší úctě k Z.R. i Janu V. jr. a všem porotcům v historii CKČ, by bylo vhodné na demagogii v článku odpovědět nejen demagogicky (a když, tak jen lehce):
       1) nepochopil jsem onu nemanipulovatelnost schizofrenního systému, kdy jedna část porotců vybírá pro druhé, co mají číst. (V tomto jediném bodě nesouhlasím s D.H.RM Koho a kam, I/10-11). To je jako kdyby si dal Honza jr. před svatbou vybrat od pěti gayů svou nastávající choť: buď Lojzíček nebo Pepík. A mohl by se potom objektivně ženit, jak by chtěl. Měl by doma chlapa.
       2) nikdy jsem nikde nečetl ani neviděl bodové hodnocení - ani na přátelské požádání, čistě ze zvědavosti - nejen svých zaslaných věcí na CKČ, jak to např. činí Ikarie, když zveřejňuje počet bodů (hlasů) pro umístěná díla či autory v anketách. I tato neprůhlednost leží v hlavě více lidem (takřka každému nominovanému či druhokolnímu autoru, a že jich bylo hodně za těch X let): hergot, tak kolikátý jsem tedy byl, a o kolik bodů jsem byl třetí, pátý, druhý... Hovno, Mayere, hovno máš!
       3) nepochopil jsem, jak je možné, že během února či března památného roku 1991 (je to rok pámátný - konkurence se radovala - tehdy jsem prohlásil, že kvůli níže napsanému nebudu obesílat CKČ, což byl jediný možný morální protest proti nezdolatelné fandokracii) prezident fandomu v Rouře prohlásil, že Franta bude spokojený, až dostane dalšího Mloka. Po upřímném údivu přítomných, co když ještě dojdou další díla, nebo co když porotci budou mít jiný názor, se nám dostalo poučení, že tomu tak nebude... A nebylo. Mloka v srpnu (Ramax se mi líbí. To, co jeho vzestupu předcházelo - ne) dostal Franta: jak bylo začátkem roku řečeno. To je takzvaný šrapnel, Hlaváčku...
       3) nepochopil jsem, jak je možné, že si základní porotci - dříči, eliminátoři - stěžovali na podivné počty povídek, nebo že někteří vyšší porotci obdrželi k ohodnocení třeba jen jednu, případně dvě. (Odkaz: pondělní hovory v tramvajích). Nemluvě o jedincích, kteří bezelstně prohlásili, že dávají pokud možno nejvyšší počet bodů všemu, co jim koordinační výbor zašle - aby se nespletli... (Odkaz: tehdy ještě fungující Hlavovka)
       4) nebudu a nechci rozebírat další mločí lapálie. Nebudu, nebudu, radši se dám na vojnu. (Tam aspoň pokecám se „ztuhlíkem“ D.H., a vysvětlím mu - z hlediska mého věku - že blbů je všude jak máku ve Zlatým trojúhelníku. Na vojně jsou jen víc vidět.)
       5) jediné co pochopím, budou protiargumenty. Namátkou:
       a) nedostal jsi Mloka, tak tě CKČ nasrala. (Není tomu tak. Zúčastňuji se od roku 84 Parconů (mimo 1994) a vyhlášení cen beru jako určitý vrchol snažení mých přátel-např. dokonalý Slávek Š.)
       b) dokaž, že pan Škvor, Pražák a další říkali právě to a to. Ať se ozvou sami. (Samozřejmě se neozvou, a když, tak přesně dle pravidel fandokracie s čitelným podpisem Anticharty)
       c) nesnižuj CKČ svými závěry. (Nechci ji v žádném případě snížit - to už se bohužel stalo, a ne vinou autorů - ale dostat ji zpět na místo, které ji stále patří!
       Takže čekám že „Imperium strikes back“.
       
Váš věrný čtenář, oddaný scifista a jinak spokojený člověk
J.W.P. ser
       
(každý je jr., já budu senior! - můžete mě však titulovat i JWP neser!)
26.11.95
Článek zasílám zmanipulované současné skupině kolem Z.R. - i té budoucí zmanipulované, zatím neznámé skupině - kolem O.N.
       

Odpověď z kruhů nelítostných manipulátorů

       Díky Jirko, způsobil jsi sice trochu zmatku v SF archivu, ale jen díky tobě se zjistilo, že podrobnější data o hodnocení (=manipulování) CKČ z roku 1991 nejsou na žádném dostupném počítači a to vedlo k archeologickému průzkumu psaných dokladů, jehož výsledky přinášíme:
Pořadí
  Počet bodů
       Počet n.tých míst
              Autor:        Román
1. 425 6111– F. Novotný:   Ramax
2. 210 14-2– Z. Páv:       Bože jak hluboko jsi klesl
3. 165 -331– J. Petr:      Aladinova čarovná lampa
4. 157 -3211- J. Procházka: Kybernátor
       
Kdo dnes ví, kde je konec Vaška Škvora a Pražáka, nejspíš je dostaly kapitalismus a ženský, pokud si vzpomínám, rádi se cítili důležití a po odevzdání svého hodnocení asi byli informováni o výše dokumentovaném raketovém nástupu Ramaxu.
       Ke schizofrennímu systému: Při 400 povídkách se dvoukolovému hodnocení nelze vyhnout. Ale jak jsi přišel na to, že ve druhém kole byli jiní porotci než v prvním? Navíc potom, co počet prací klesl na současný stav okolo 100, se již nepoužívá.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK