Logo rubriky
6-7/1996
  Recenze (další) (136)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Tajemství času a vesmíru

Tato kniha je další z oblíbené edice záhad, kterou vydává nakladatelství Gemini. Zabývá se časem jak z hlediska filozofického, tak i vědeckého a zkoumá jeho plynutí z lidské perspektivy.
       Kniha má vynikající grafickou úpravu. Uvnitř je členěna na 4 hlavní kapitoly a několik esejí, které texty kapitol vhodně doplňují. Dojem ze čtení zvětšuje spousta nádherných fotografií a obrázků.
       Za jedno z nejlepších míst knihy považuji první esej, „Posvátné brány světa“. Pohledy na svět různých náboženství jsou doprovázeny krásnými snímky. Kapitola I, „Mýtický čas a kosmický řád“ pojednává o vývoji lidských představ o čase a vesmíru, není podrobná, spíše vybírá z množství filozofií a kosmologií minulosti to nejzajímavější. Ti, kdo mají vztah k matematice, si určitě rádi přečtou esej „Setkání mýtu a vědy“, kde jsou odhaleny základní principy Pythagorejské filozofie.
       Pro astronomy bude určitě nejzajímavější kapitola V., „Nové obzory vědy“. Je v ní poutavým způsobem komentován vývoj astronomie a fyziky, od dob Koperníkových až k nejnovějším kvantovým teoriím. Pro snílky a nejen pro ně je určena esej „Způsoby cestování časem“, kde se cestuje nejen časem, ale i prostorem - vesmírem v kosmické lodi, skrze černé, bílé a červí díry a v blízkosti singularit.
       Kapitola III, „Lidská perspektiva“, je určena k zamyšlení. Možná i k pochopení dobře známé věci: okamžiků v životě, kdy čas letí tak rychle, že se ani nestačíme vzpamatovat, a chvil, které se naopak zdají nekonečné. Poslední kapitola „Neobvyklé časy, neobvyklá místa“ je clarkovsky laděná, proto si ji nejraději přečtou fanoušci záhad, parapsychologie, proutkaření a dalších věcí „mezi nebem a zemí“. Zde mě zaujaly „Pozoruhodné úvahy o dvojrozměrném světě“ viktoriánského profesora E. A. Abbotta, který koncem minulého století vydal román „Flatland: A Romance of Many Dimensions“ (Plochá země - Romance mnoha rozměrů). Výňatky z románu, který bych klidně označila jako science fiction, kritizující tehdejší omezenou společnost, mají i dnes co říct.
       Kniha se mi líbila čtenářsky i graficky, její pojetí je originální. Doporučila bych ji každému, kdo se alespoň trochu zajímá o svět, čas a vesmír.
       Nakladatelství GEMINI 1994, z anglického originálu (Janet Cave, Time and Space, Time-Life Books, Amsterdam 1989) překlad E. Housková, P. Povejšilová, 146 stran, cena neuvedena. Hodnocení: 80%.
B.P.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK