Logo rubriky
12/1996
  Rozhovory (další) (140)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Rozhovor s letošním nositelem Mloka za zásluhy
Petrem Konupčíkem

(rozmlouval Josef Vašát, vyšlo ve fanzinu Mlok 2/96, na Miniconu mírně doplněno)
       

Cony (ještě si) vzpomíná...

Pokusili jsme se s Conym zastavit běh času, chvíli si sedli a dali řeč o začátcích sci-fi a klubu Makropulos v Šumperku. U toho jsem přímo nebyl, tak jsem se ptal, doplňoval si historii a nejen pro naše následovníky jsem zaznačil.
       Cony (Petr Konupčík) se zúčastnil 2x soutěže o vědeckofantastickou povídku u Východočeského nakladatelství (Macháček) a na 0. setkání v Polabinách na VŠCHT Pardubice (koleje) pozvali autory. K tomu také vyšla první antologie „Pozemšťané a mimozemšťané“ (vydal Železný) a Cony má v knize podepsány všechny účastníky této historické chvíle.
       Propagace vzniku kroužku a datum první schůzky šla na školy, vydal se O. fanzin (21.6.1983) a na první schůzku přišlo asi 25 lidí (mezi nimi profesor Kalivoda a další). Název klubu (pod ODMP) Makropulos byl jako pocta K. Čapkovi pro myšlenku a téma věčného mládí. Prvním členem klubu byl ředitel ODPM Ctirad Medlík. Pod činnost ODPM se dala schovat řada věcí a akcí týkajících se SF (pozvat zajímavé lidi, promítat filmy ...).
       Znak klubu byl „převzat“ podle tehdy probíhajícího mistrovství světa ve stolním tenise v Japonsku (tehdy se to bralo jinak), byl jen jinak rozkreslen.
       Mezi nejstaršími kluby (Villoidus, KJV...) vznikla spontální korespondence, vyměňovaly se fanziny a vůbec se SF věnovala spousta práce.
       Sovětská literatura (šéfredaktor Michna) vydávala koncepčně převážně sovětskou SF. Libor Dvořák, její redaktor, po dalším Parconu jezdil do Šumperku a pod hlavičkou VŘSR seznamoval se SF. Jezdilo k nám hodně dalších hostů - o všechny jsme se postarali, vytížili je besedami se středoškoláky. Byla jasná koncepce SF klubu ( v Praze jen - tehdy - u Veverky).
       Hodně se četlo, ODPM jako zřizovatel odebíral množství časopisů a byl přehled o tom, co kde z SF vyšlo a neuniklo ani nic z kreslířů (bylo pod estetikou - tím se i zaplatilo).
       Tady jsme mohli společně zavzpomínat: jak vydával Ivo Železný SF, (a na vynikajícího šéfredaktora Zdeňka Volného, který programově seznamoval čtenáře s tím nejlepším v SF), na Světovou literaturu, na 100+1 ZZ, Zápisník s tahounem a motorem Talašem, VTM i Svět v obrazech, Sovětskou literaturu, edici Saturn i Vojáka či zaniklou Obranu lidu.
       Nakladatelství a vydavatelství Práce vydávalo bloky jednotlivým fantastikám a přišlo s nějakou pěknou SF prémiií. A nostalgií jsme vzpomněli třeba na Pionýra (1956) s Babulovými Přáteli z Hadonoše ilustrovanými Zdeňkem Burianem a jak jsme hltali Trosku, Verna, Lema, Wellse...
       Fanzin po technické stránce zabezpečoval převážně prof. Kalivoda a přepisovaly holky z téže školy - ekonomky (dnes Obchodní akademie), množil se na klasickém ormigu (sháněl se papír a barva), 40x se rozesílal po celé tehdejší republice - a byl to opravdu fanzin na úrovni - nejlepší na Moravě. A taky - zavolali si nás z tiskového odboru ONV (1986-7), že zachytili naše číslo a že nemáme registraci, ale byl legalizován bez potíží tehdy schvalujících (i dnes patří díky Frantovi Mertovi a Magdě Bušové) za pochopení a jistý druh odvahy.
       Prvním kreslířem fanzinu byl Roman Lipovský (dnes učitel výtvarné výchovy na IV. ZŠ), pak přišel ke Conymu domů Hlavsa s tím, že kreslí a donesl knihu kreseb. Později po Parconu přes Noska byla navázána i spolupráce s Kájou Saudkem - můžu u vás vystavovat?, a tehdy na tom nebyl nijak dobře...
       Velkou propagaci SF dělal klub přes filmy. Začalo to na letním filmovém semináři vědeckofantastických filmů (tento byl každoročně zaměřeném na nějaké téma) v Olomouci (dík patří Heleně Novotné, nyní pracovnici referátu kultury Okresního úřadu), který pořádal Filmový archiv Praha a Univerzita Palackého. Tam viděl asi 20 filmů (i třeba Hvězdné války). Byla navázána spolupráce (Urgošíková) a probíhaly pak každoroční semináře SF filmů v Šumperku a později jarní a podzimní videotýdny, které dnes už zanikly, tehdy se totiž skoro neplatilo (tak jim to promítněte...) dnešní situaci známe....- A docházelo k zajímavým střetům: k semináři ke krátkému filmu o J. Vernem napsal scénář O. Neff a byla to akce pro středoškoláky nazvaná jako „večer spřízněných duší“ a to se nelíbilo některým soudruhům - chtěli „změnit“ název pořadu - večer se nakonec uskutečnil.
       Zvlášť vzpomíná na francouzský ploškový film Divoká planeta, první velkou projekci- a byla dopoledne 2x vyprodána...
       Vznikaly porady SF klubů, podzimní se konávaly v Šumperku a byly značně populární- po revoluci už jsme nemohli nabídnout tak výhodné podmínky a porada se přestěhovala do Březové nad Svitavou.
       
       KDO JE KDO:
Petr Konupčík, C, M (30. 10. 1945), rozvedený, děti: Petr (1977), Pavla(1980),
       SA: Lidická 21,787 01 Šumperk, PA: pracovník Domu dětí a mládeže (vila Doris) v Šumperku (zkr. DDM), 17. listopadu 2, 787 01 Šumperk, tel. 0649/214212-4. Známý fan a ogranizátor, ve fandomu od začátku (80), účastník všech Parconů, zakladatel nejstaršího moravského SF klubu Makropulos (založen 1983) a jeho vedoucí do 1993, nyní v klubech neorganizován, hlavní organizátor PARCONu 93 v Šumperku (hodnoceného jako jeden z nejlepších), nadále vypomáhá a spoluorganizuje SF hnutí v Šumperku. Zajímá se o život jako celek(rozvoj těla i ducha). Největší zážitek: oba rozvody, narození dětí, smrt rodičů, Parcon 93, účast na Hrách bez hranic 1993 (Portugalsko), účast na OH Moskva 1980 (hrůza), studia na vysoké škole, zájezd do Francie, osudový vztah k ženám (nelze jmenovat). Aktivně provozuje sport (atletika), snaží se psát (do šuplíku), spolupracuje s Fontis TV Produktion na tvorbě krátkých, účelových filmů. Váží si svých přátel, přítelkyně, svých dětí, básníka M. Holuba, kreslíře Z. Smetany a L. Vaculíka, O. Neffa, T. Rotrekla.
       
       Krédo:
       Dávej, chápej, ovládej se
       (staré čínské přísloví)
       Musíš vědět, co chceš říct!
       Musíš vědět, jak to říct!
       Neříkej nic navíc!
       (finské přísloví)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK