Všechna práva © Interkom 1984 - 1996
TECHNOLOGIE TYKVE - MASO 2
Myslím, že vše začalo, když vesmírná loď zakotvila na orbitě a posádka, která najednou neměla co dělat, se sešla v jídelně a na oslavu si udělala tykvový věčírek (jelikož v zásobárně kromě tykve bylo jen něco málo sýra). A jak si k jídlu sedli, aby ho snědli, vyprávěli si několik příběhů.
Posádku tvoří několik velmi svérázných maníků, z nichž však nikdo nemá svého vyhraněného autora. A tak se může stát, že pilot Vavřičák vypráví příběh, který slyšel od Pavla Housera, a jindy zase příběh, který má od Filipa Škáby (myslím tím pokračování „Na konci věků“, ale neřekl ho, protože pokračování nikdo nechtěl slyšet). A dále vypráví pan Světlý, kuchař a kapitán, druhý pilot František Druuna, ing. Vykev, který z eidamské cihly sýra dělá sýr kozí (popř. ovčí, to podle výsledné chuti) a spousta dalších. V zásobě mají příběhy nejen od Housera a Škáby, ale také od Petra Litoše, Michala Špačka (vzpomínáte na Vosáka?), jeho zeleného bratra Honzy Špačka (s militaristickou povídkou, při níž mrazí v zádech a zároveň hřeje u srdce!), tak trochu nekrofilní příběh od Viktora Nikolova a od dvou hostů, Štěpána Kopřivy s jeho sado-gore vánočním příběhem a Stanislava Karlíka, devítiletého autora, který svým rafinovaně propracovaným stylem vyprávění tvoří ozdobu Technologie masa 2. Vyprávění jednotlivých členů posádky je oproštěno jakékoliv snahy o komerci a tak si přečteme příběhy syrové jako ostrý salát z tykve, ale přesto dokonalé jako kari z tykve. Technologie masa 2 je mnohem dál, než byla Technologie masa I. a to především tím, že TM2 je zároveň jednou velkou kuchařkou, z níž se dozvíme, jaké gurmánské virtuozity se dají uvařit z obyčejné tykve.
Tudíž je jasné, že Tykvový večírek alias Technologie masa 2 nesmí chybět v knihovně (a kuchyni) každého, kdo má trochu té zběsilosti v srdci. Krom toho, že Technologie masa-I byla nedostatkovým zbožím, ještě než ji knihkupci stačili vybalit na pulty, dvojka je stejně skvělým nářezem tykví, jaký si kdy budete moci dopřát. Takže, s chutí do toho, než vám ji někdo vyžere před nosem!
SFK Spectra „Tykvový večírek - Technologie masa 2“, vyd. nakl. GRYF (Kamil Vorlíček), obálka Karel Stibral, 108 stran, náklad pár kusů, cena férová.