Logo rubriky
12/1996
  (140)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

TECHNOLOGIE TYKVE - MASO 2

Myslím, že vše začalo, když vesmírná loď zakotvila na orbitě a posádka, která najednou neměla co dělat, se sešla v jídelně a na oslavu si udělala tykvový věčírek (jelikož v zásobárně kromě tykve bylo jen něco málo sýra). A jak si k jídlu sedli, aby ho snědli, vyprávěli si několik příběhů.
       Posádku tvoří několik velmi svérázných maníků, z nichž však nikdo nemá svého vyhraněného autora. A tak se může stát, že pilot Vavřičák vypráví příběh, který slyšel od Pavla Housera, a jindy zase příběh, který má od Filipa Škáby (myslím tím pokračování „Na konci věků“, ale neřekl ho, protože pokračování nikdo nechtěl slyšet). A dále vypráví pan Světlý, kuchař a kapitán, druhý pilot František Druuna, ing. Vykev, který z eidamské cihly sýra dělá sýr kozí (popř. ovčí, to podle výsledné chuti) a spousta dalších. V zásobě mají příběhy nejen od Housera a Škáby, ale také od Petra Litoše, Michala Špačka (vzpomínáte na Vosáka?), jeho zeleného bratra Honzy Špačka (s militaristickou povídkou, při níž mrazí v zádech a zároveň hřeje u srdce!), tak trochu nekrofilní příběh od Viktora Nikolova a od dvou hostů, Štěpána Kopřivy s jeho sado-gore vánočním příběhem a Stanislava Karlíka, devítiletého autora, který svým rafinovaně propracovaným stylem vyprávění tvoří ozdobu Technologie masa 2. Vyprávění jednotlivých členů posádky je oproštěno jakékoliv snahy o komerci a tak si přečteme příběhy syrové jako ostrý salát z tykve, ale přesto dokonalé jako kari z tykve. Technologie masa 2 je mnohem dál, než byla Technologie masa I. a to především tím, že TM2 je zároveň jednou velkou kuchařkou, z níž se dozvíme, jaké gurmánské virtuozity se dají uvařit z obyčejné tykve.
       Tudíž je jasné, že Tykvový večírek alias Technologie masa 2 nesmí chybět v knihovně (a kuchyni) každého, kdo má trochu té zběsilosti v srdci. Krom toho, že Technologie masa-I byla nedostatkovým zbožím, ještě než ji knihkupci stačili vybalit na pulty, dvojka je stejně skvělým nářezem tykví, jaký si kdy budete moci dopřát. Takže, s chutí do toho, než vám ji někdo vyžere před nosem!
SFK Spectra „Tykvový večírek - Technologie masa 2“, vyd. nakl. GRYF (Kamil Vorlíček), obálka Karel Stibral, 108 stran, náklad pár kusů, cena férová.
David Horák RM
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK