Logo rubriky
13/1996
  Cony (další) (141)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1996

Draconická víkendovka

Ve dnech 6.-8.12.96 se v brněnském hotelu Santon konal XII. ročník DRACONu, mezinárodního setkání přátel SF & fantasy, na němž AmberZine oslavoval své první narozeniny. Našim čtenářům nyní nabízíme subjektivní, zkreslený a zkrat(k)ovitý pohled na scifoidní hemžení tak, jak se nám ho podařilo zachytit naší pokřivenou a nakřápnutou optikou.
       
       Pátek
Tradiční fronty při registraci plynuly nějak rychleji než tomu bylo v loňském roce, nebo jsme letos dorazili včas, mimo špičku. V každém případě se AmberCREW zastoupená TopSecretem a BVerem vydala do kuloárů lobovat již kolem páté hodiny. Ze začátku se nám lobovalo dobře, protože u baru téměř nikdo nebyl, později dav sílil a tak jsme z lobování přešli plynule do planého kecání. Potvrzuje se teorie, že cony jsou pravidelné akce svolávané SF stálicemi, které se potřebují co půlrok setkat a pořešit soukromé záležitosti a o ty přednášky vlastně ani nejde. Ale to je samozřejmě přehnané tvrzení, na němž asi ne/bude zbla pravdy.
       První námi navštívenou přednášku vedl Jiří T. Pelech - náš kolega (Trosky a Základna). Jeho Elektronické fanziny a magazíny byla záležitost dobře připravená, nicméně navštívená poněkud neinformovaným publikem, což se silně podepsalo na následné diskusi. A tak se spíše hovořilo o Internetu obecně a o technických detailech než o e-zinech. JTP dělal co mohl, ale uznejte, co byste odpověděli na otázku: „A jak se vlastně stáčí ty data z toho serveru?“. Chtěli jsme se podělit se svými bohatými zkušenostmi - posluchače by jistě zajímalo, jak se takový server naráží. Naštěstí k tomu nedošlo, jsme občas i slušní lidé.
       O jedenácté měla být přednáška Spirituální země o mimosmyslovém vnímání, na kterou jsme se těšili (zajímalo nás, jak funguje telepatický protokol TPS/IP), ale bohužel ji zrušili či přesunuli. A tak nezbylo než opět jít něco vylobovat. AmberCREW ještě více utužil družbu s Avalonem, aktivním SF klubem, pořadatelem opěvovaného Avalconu v exotické Chotěboři. Doufejme, že spolupráce v další pětiletce bude plodná a k oboustranné (zvláště pak naší) spokojenosti. Jiřímu Walker Procházkovi jsme pochválili Honáky, což Mistra přimělo k několika neprozřetelným slibům vůči AmberZinu. Máte se tedy nač těšit. JWP nás také naučil pogo (originální punkerský tanec), ale tím bychom se nejspíš chlubit neměli.
       
       Sobota
Velice pěkná přednáška Václava Píchy Duševní koncentráky byla věnována náboženským sektám a psychické manipulaci. Přednášející v úvodu nastínil zmíněný problém, uvedl doslova, že jde pouze o „vrchol ledovce“ a tak se v následujících hodinách hovořilo také o státní propagandě, reklamě, demagogii, relativitě pravdy, otázce svobodné vůle a o lidské submisivitě obecně. Byla to asi jediná letošní drakonická přednáška, na které jste mohli zapojit i přídavné mozkové okruhy. Průběh diskuse narušilo jen to, že jsme se museli dvakrát stěhovat - začalo se v malinkatém salonku, protože malý sál (který pojmul přibližně tolik lidí co přednáškový sál) byl k ránu zamčený. Když byla debata opět v plném proudu, bylo zase třeba vyklidit místo přednášce Jana Kantůrka a tak se koncentráky přesunuly zpět do prťaté cely.
       Zeměplocha příštího roku má zvuk a tak se v sále brzy nasardinkovali Pratchettovi příznivci, aby vyslechli další ukázky podávané samotným Panem Překladatelem. I když některé knihy připravované v nakladatelství Talpress na příští rok nejsou z cyklu Zeměplochy, rozhodně bylo chybou „zeměplošskou“ přednášku vynechat. Kantůrkův přednes má své kouzlo, dokonce se mluvilo cosi o prodeji nahrávek-ukázek, ale detaily po nás nechtějte, zapomněli jsme je. Přítomen byl pan nakladatel Talaš, předvádějící novou mapu a suvenýry Zeměplochy, akci svou přítomností dodal vážnost též patricij klubu Terryho Pratchetta Martin T. Schwarz.
       Přednášky Ondřeje Neffa (Zpověď spisovatele sci-fi na konci sil...) či Františka Novotného (Mystérium lodi) měly svou zaručenou kvalitu, o nich se tedy příliš rozepisovat nemá cenu.
       Na závěr přednášky SFK Makropulos (J. Mostecký & bulvární tisk), se konala jakási předtombola - ti, co nevyhráli, byli odměněni tím, co v tombole zbylo, takže na každého se dostalo. Za zmínku stojí to, že Carola Biedermanová vyhrála cenu útěchy - balík asi padesáti Cvokyň od Evy Hauserové (ty náhody :-) o něž se podělila s přítomným publikem.
       Jan Vaněk jr. se svým Nealem Stephensonem, kyberpunkerem druhé generace představoval vrchol sobotního programu. Jistě, jedná se o téma AmberZine velice blízké a zde se naše pokřivená optika projevila asi nejvíce. Máme však za to, že přednáška měla co říci i nezasvěceným, dobře zvolené ukázky z románů Snow Crash a Diamond Age, jakož i detailní fakta o NS, piplačka se sběrem dat a překlady, to celé podané se správným misionářským zápalem - doufejme, že příští rok budou obléhat Talpress nejen zeměplošáci, ale celá druhá generace kyberpunkerů.
       A tak jediné, co se přednášce dalo vytknout, byla zbytečná skromnost přednášejícího.
       
       Celek
Nic jiného jsme neabsolvovali, proto je náš pohled nutně neúplný. Náš subjektivní dojem lze shrnout takto - žádné šoky se nekonaly, některé příspěvky příjemně překvapily (Duševní koncentráky, Neal Stephenson). Ve fandomu je zvykem zatracovat současné ročníky conů a vzpomínat na ty loňské, předloňské nebo dokonce na ty legendární. Och, my chudáci šediváci zelenáči, o celou totáčskou conovou historii ošizení! My se tedy k tomuto trendu nepřipojíme - na Dracon se rozhodně vyplatí jezdit.
       I kdyby jen kvůli tomu lobování.
BVer & TopSecret
11.12.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK