Logo rubriky
1/1997
  Cony (další) (142)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Jak jsme nedostali PARCON (úvodník v ZA 14)

Jsem naštvanej a už přesně vím, co hnalo kluky z Ústí do pořádání Bohemiaconu a co je přinutilo ho udělat ve velkém stylu, tak, že to rozhýbalo spousty fanoušků. Potvrdily se totiž moje obavy ohledně Fandomu - opět došlo k rozhodnutí, které jde proti zájmům fandomu (fanů sci-fi a fantasy atd.) a nahrává jen zájmům skupiny lidí ve Fandomu (představitelů několika SF klubů). Nemusím snad připomínat, že v následující úvaze jde o můj, potažmo náš klubový, subjektivní názor. Ale ať to vezmu z které chci strany, s chladnou hlavou, stejně dojdu k závěrům, které Vám tu předestřu.
       Na loňské podzimní poradě jsme kandidovali, aby se Parcon 1996 konal v Chotěboři. Poté, co kluci z Ústí prohlásili, že by přinejhorším Parcon vzali, bylo jasné, že coby nováčči z malého města nemáme šanci. Ani se nedivím, že se Fandom rozhodl vsadit na jistotu. Vzali jsme si tedy k srdci doporučení vyzkoušet si síly na malém conu. Vznikl Avalcon. Troufám si tvrdit (a pan Neff a paní Biedermannová nám dali zapravdu v Ikarii a Nemesis), že se nám premiéra povedla. Ne snad stovkami účastníků, ale programem a atmosférou. S velkou sebedůvěrou jsme přemýšleli o hlasování letošní podzimní porady. Jenže termín porady se kryl s termínem konání modelářské výstavy Model Hobby, kde jsem musel být pracovně. Na poradu tak jeli kluci z Avalonu (Láďa Pátek a Tomáš Bačkovský) oslabeni o tak ukecaného člověka jako jsem já. Nevím, jestli by to dopadlo jinak, kdybych měl možnost promluvit k Fandomu já, ale mé instrukce a představa conu, kterou jsme dali dohromady na základě debat v klubu, nestačily přesvědčit Fandom o tom, že by se Parcon 1997 měl konat v Chotěboři.
       A teď jak k tomu došlo. Kluci vznesli naši kandidaturu a řekli samozřejmě termín : 4.-6.7. To popíchlo slovenské kolegy, kteří v tom celkem oprávněně viděli hrozbu Tatraconu (30.6.-6.7.). Náš problém byl ten, že kluci měli instrukce trvat na termínu, protože další týden, kromě toho, že by měl být Gamecon, v jídelně Obchodní Akademie bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce. A o týden dřív (27.-29.6.) bychom nejspíš Parcon nezvládli připravit. Ve škole se bude rozdávat vysvědčení, internát se bude teprve vyprazdňovat, a my bychom asi nestihli připravit přes 50 přistýlek v pokojích a další. Došlo ke hlasování. My prohráli. Proč? Značná část hlasujících pro Parcon na Slovensku totiž jezdí na Tatracon, který je v podstatě rodinnou dovolenou v okruhu známých. Hlasující samozřejmě viděli nejjednodušší řešení v tom, spojit Parcon s Tatraconem, aby to měli při jednom a nemuseli měnit své zaběhnuté dovolenkové plány. Proč se mi to nelíbí? Tatracon se koná v Čingově 30.6-4.7., Parcon ve Spišské Nové Vsi 4.-6.7., takže stejně bude Tatracon kratší a lidi z něj budou muset přejíždět. Kvůli dvěma, třem desítkám lidí dvě, tři stovky lidí budou muset sakra zvažovat účast na Parconu. Do Spišské Nové Vsi je to zatraceně daleko, na to vemte jed. To znamená spoustu peněz na cestu. Musíte mít pas, což zdaleka není taková samozřejmost. Parcon v Banské Bystrici, jakkoli byl dobrý, navštívilo celkem něco kolem 270 fanů. Od té doby uplynula spousta času a podstatně míň lidí bude mít chuť jet do ciziny. To ale lidi, kteří hlasovali pro Slovensko, vůbec nezajímalo. Nezajímalo je dokonce ani to, že příští Parcon je ohrožen. Dneska už nenajdete moc klubů ochotných Parcon pořádat. Zatímco rok 1999 mají zase Ústečáci, rok 2000 Šumperští, o Parcon 1998 nemá zájem nikdo. My ne, protože kluci z klubu budou končit školy a dělat státnice a určitě nebudou mít čas věnovat spoustu hodin přípravě a zajištění conu. Slovenským kolegům by to ale mělo být jedno, protože jsou to víceméně usedlí pánové a určitě by to zvládli úplně stejně v roce 1998. Mohlo se to hladce a rozumně vyřešit, kdyby ovšem v zaslepenosti vlastními zájmy a pohodlím nerozhodli někteří tak, jak rozhodli. Fandom (s velkým F) se tak projevil jako bezohledný vůči svým povinnostem a řadovým fanům. (To by už mě asi nemělo překvapit po přenechání Mloka Akademii SF, aniž došlo k odsouhlasení ze strany SF klubů.) Samozřejmě mi vadí i to, jak lehce Fandom odstřelí snahu našeho klubu. Fandom (s velkým F) se tak projevil opět jako organizace, která nemá co nabídnout fandomu, organizace, která se uzavírá sama do sebe a která zřejmě skončí tak, jak jsem předpovídal v minulé úvaze o budoucnosti Fandomu. To znamená ve stescích po zlatých časech, poplácávání po ochablých ramenech, vyměňování cen mezi sebou a v nezájmu fanů. Doufám, ale už moc nevěřím, že by schopný manažer mohl ještě něco udělat pro odvrácení téhle mizérie. Má to ale vůbec cenu? Byl by Fandom schopen se podřídit?
       Ale jak to bylo dál. Po domluvě s panem Rampasem jsem zkusil zjistit u Mio Butory, jestli by nešlo něco udělat s termínem Tatraconu, abychom si nepřekáželi a mohli přecejen, po schválení Fandomu (najednou obrovský problém se schvalováním, spousta dopisů a vůbec práce - srovnej s přenecháním Mloka), dělat Parcon přecejen my. Mio Butora mi řekl do telefonu, že by neměl být takový problém přesunout Tatracon. Stačilo by o pouhé dva dny dopředu, začít v sobotu a skončit v pátek, kdy by začínal Parcon. Proč to tedy stavěli na poradě jako nepřekonatelný problém? Nestálo za to si o tom trochu s našima klukama popovídat a najít řešení? Při dalším telefonátu s Mio Butorou jsem se dozvěděl, že jeho kolegové nemají zájem nic posouvat a Parcon chtějí. No dobře. Už to nezměníme a tak nám nezbývá, než vás pozvat na Avalcon 1997, který bude ještě pestřejší, nabitější, zajímavější a určitě větší. Přečtěte si články O.Neffa v Ikarii 9 a C.Biedermannové v Nemesis 5-6. Pokud i to vám bude málo, přidejte naši sebechválu v Interkomu nebo se zeptejte Mirka Sába (pořadatele Bohemiaconu a Parconu) a hlavně přijeďte 27.-29.6.1997 do Chotěboře. Budete se mít na co těšit.
Václav Pravda
       Ještě k ...
       Tak se nám ta diskuse pěkně rozeběhla. Výborně. Stačilo trochu přehánět, někoho trochu nespravedlivě nařknout (ještě jednou pardon) a letargie a sebeuspokojení je pryč. Aby nedošlo k omylu - pořád svá „obvinění“ myslím v zásadě vážně, jen mírním tón. Tentokrát chci reagovat na podněty z Marwinova příspěvku do Interkomu 12/96. Jeho příspěvek nebyl zřejmě adresován přímo mně, ale polemizuje s mými názory a tak ho využiji jako kostru pro prezentaci svých vysvětlení. Omlouvám se za případné vytrhávání z kontextu, ale celé věty a souvislosti si můžete přečíst v minulém IK.
       - „trochu nelogická zášť vůči Akademii“
       Necítím zášť vůči Akademii, jen se mi nelíbí. Mě se prakticky netýká a myslím, že ani normálního SF fanouška. Logiku své nelibosti předkládám: Podle mě nelze zodpovědně a „vypovídajícně“ hodnotit počiny na poli SF. Vezměte si filmový průmysl. Obrovská spousta lidí se filmem zabývá profesionálně. Existuje množství odborných posudků (je mi jasné, že zdaleka nejsou všechny objektivní) a hlavně srovnání, která se dají vyhodnotit. Udělení Oskarů má pak smysl jak pro odborníky z filmového průmyslu, tak pro veřejnost, protože veřejnost ví o co jde. Informace o obsahu filmu, představitelích hlavních rolí, názorech recenzentů na kvalitu se totiž dostanou k obrovské spoustě lidí. Ale SF u nás? S malým počtem odborníků? S nulovou propagací a nulovým dopadem na běžného SF konzumenta? S nulovým přínosem pro trochu znalého fana? S malým fandomem? S ne zcela funkčním Fandomem? Akademii SF, F a H pokládám (v současné podobě, se současnými cíli a pravidly) za zbytečný, špatně prováděný projekt, který rozptyluje síly Fandomu.
       Abych to obrátil. Nechápu tu trochu nelogickou zášť vůči ústečákům. Co na tom, že jsem pochválil lidi, kteří udělali pro fandom pěkný kus práce, může popudit spoustu lidí? Pochopitelně ke klukům z Ústí máme věkově a názorově blíž. Ale v tomhle čísle chválíme pořadatele Miniconu a Draconu, příště zase pochválíme někoho jiného. To taky popudí spoustu lidí? Nebo jsou konkrétně ústečáci něčím špatní? Čím?
       - „Projekt Akademie přece vznikl na půdě fandomu (i Fandomu) a jeho cílem je právě: 1. propagace SF, fantasy a hororu, 2. informování čtenářské a vydavatelské obce a (částečně i ) 3. pomoc „novým“ autorům.“
       Akademie SF, F a H byla vyhlášena na Draconu 1995, kde Ondřej Neff jasně řekl, že projekt s fandomem nemá nic společného, s výjimkou toho, že vybraní jedinci (ale ne běžní fanové) se zúčastní hodnocení. S tím souhlasím, protože jen tak může mít hodnocení váhu. Jenže pak se ukázalo, že zájem veličin mimo SF je mizivý a Akademie najednou sklouzla do polohy Fandomové aktivity (viz zápis z porady). Kde je ten proklamovaný profesionalismus, který jediný by mohl přinést Akademii vážnost ?
       S prvním cílem souhlasím. Jen mi někdo vysvětlete, proč se tedy nenaplňuje. Jak je možné, že došlo v propagaci k tolika chybám (viz pozvání televize a tisku - zápis z porady, samotné vyhlášení)? Neschopnost Fandomu zvládnout propagaci je jedním z důvodů, proč volám po manažerovi. Pokud novináři přijdou jen na chlebíčky, proč jich tam pár táců nebylo? Zatím Rada Fandomu a další členové Fandomu jen křičí, že se jim něco nelíbí, že něco nejde, ale přizpůsobit se nehodlají. Nadále přetrvává amatérismus. Jak daleko se s ním ale chcete dostat? Děláte obrovskou spoustu práce, vím to. Ale taky ji musíte prezentovat! Dělat projekt bez zpracování projektové dokumentace a odpovídajícího předání výsledků veřejnosti je nesmysl, ve Fandomu ale obvyklý. Když připravuji nějakou akci, vytvořím myšlenkovou mapu, sestavím časový plán, určím vykonavatele jednotlivých činností, sleduji plnění termínů a kvality, řeším nenadálé problémy, neustále dolaďuji jak mapu, tak plán, zkoumám nové možnosti, které se v průběhu přípravy nabízejí. Jak známo ze základů automatizovaného řízení technologických procesů, odchylku od požadovaného výstupu neustále zmenšuji až se maximálně přiblížím tomu co chci. Platí to i v oblasti netechnologických procesů. O celé akci pak sepíšu zprávu s vyhodnocením, přiložím i průběžně zaznamenávaný postup, abych se při opakování já nebo můj nástupce vyvaroval chyb nebo úzkých míst.
       Druhý cíl Akademie je podle mne nesmyslný. Knížky nekupuji ani podle recenzí v Ikarii nebo Nemesis. Natož orientovat se podle nominací na cenu Akademie. Přinejmenším to není praktické, když hodnotí všeho všudy pár knížek za uplynulý rok a to jen z úzkého pohledu lidí, kteří hodnotí kvalitu. Různým fanům se líbí různé knihy a měli bychom mít na paměti, že jsou i takoví, kteří kupují Marka Stonea, Ledovou společnost a příběhy Magic The Gathering. Těmto lidem Engerlingové nebo Bratři bohužel nic nedají. A přece s těmito lidmi musíme počítat. Uzavírat se v úzké skupině „chytrolínů“ propagaci SF nepomůže, protože těch ostatních je víc. Z pohledu většiny skutečně jako „chytrolíni“ mohou působit ti, kteří mají rádi Holdstocka nebo Oščádala, i když „chytrolíni“ si intelektuály představují jinak. S filmem totéž. Hodnocení nakladatelství si udělám sám podle svých zkušeností a podle svého vkusu, podle obálky ani překladu si knížku nekupuji. Hodnotit fanziny Akademii nepřísluší. Hodnocení časopisů je zbytečné. Pořád z hlediska běžného fana.
       Třetí cíl, který Marwin přisuzuje Akademii, je rovněž nesmyslný. Akademie už ze svého principu nemůže přinést pomoc začínajícím autorům. Tu jim přinášejí workshopy, Nemesis, soutěže pořádané jednotlivými kluby, Cena Karla Čapka. Uvedené cíle by měly být cíli Fandomu. A pokud dochází ke slučování cílů Akadaemie s cíli Fandomu, dochází zase k jednomu z polovičatých řešení.
       Není řešením opustit jeden rozjetý projekt kvůli rozjetí druhého, když v obou budou skoro tytíž lidé se stejnými postupy a chybami. Ale to se podle mne právě děje. CKČ se nedaří, protože se změnily podmínky, a Rada Fandomu, místo aby se přizpůsobila podmínkám a dokonce je využila, spustí jiný projekt a myslí si, že zvládne oba. Kde se bere ta naivita, když nezvládla pořádně ani ten jeden, nechápu.
       - „To, nakolik se daří tyto cíle naplňovat, je věc jiná, ale odepsat věc po prvním ročníku je právě ukázkou pohodlného destruktivního řešení remcalů.“
       Protestuji! To není jiná věc, to je právě to, o co tu běží! Jako bych na zahradě chtěl vypěstovat pěkné jahody a zasadil kedlubny a ještě kořínky ven. Další omyl, neodepisuji Akademii po prvním ročníku. Odepsal jsem ji už po vyhlášení. Viz výše a dříve. Remcal jsem, to tedy ano. Jaképak ale pohodlné destruktivní řešení? Zatím jsem jen mírně kritizoval. Řešení pro Akademii jsem dosud nepředložil, kdo ho tedy může hodnotit? Mám je v hrubých rysech, zrovna tak pro Fandom, CKČ, ale z osobních důvodů se nemohu víc zapojit. Odmítám ale nařčení z pohodlné destrukce. Aspoň založení a vedení aktivního SF klubu, vydávání fanzinu, pořádání Avalconu, vyhlášení literární soutěže, zapojení do přípravy sbírky fanzinových autorů a účast na poradách a conech pokládám za konstruktivní nepohodlnou činnost. Nemluvě o mých dalších aktivitách.
       - „(navíc spousta starých klubů fakticky dnes existuje jen jako prázdná bublina bez obsahu)“
       Proč tedy mají plné hlasovací právo? Věci ve Fandomu se nehnou dopředu, pokud bude rozhodovat nereprezentativní sdružení. Možností, jak přitáhnout ke spolupráci další, je spousta. Jenže stávající Fandom evidentně nemá zájem. Zase jsme tam, kde jsme začali. Fandom sklouzává k tomu, že dělá hlavně pro sebe.
       Souhlasím, že věc funguje jinak - viz „desatero“. Něco jiného jsem si myslel pouze při první návštěvě porady. To snad ale není důvod, proč se nepokoušet o změnu, zvlášť když výsledky za současných podmínek neodpovídají vynaložené námaze. Dinosauři měli také jistý svéráz. Než vymřeli.
       Ad 1. Ano, ale mimo Prahu je jednodušší si zřídit občanské sdružení (a ani to není nutné).
       Ad 2. Souhlas.
       Ad 3. Ano, ale není to konstruktivní řešení. Na některé věci bychom takhle mohli čekat pěkně dlouho nebo marně.
       Ad 4. Asi je dobré mít na své straně prezidenta Fandomu, ale o jakém šestém smyslu a katastrofách je řeč? A co záležitosti, kdy prostě nelze mít prezidenta na své straně? Zapomenout?
       Ad 5. Co ta věta říká?
       Ad 6. To je ale snadno napravitelná chyba.
       Ad 7. Bezvýhradně ano.
       Ad 8. Nezdá se mi o jednotě fandomu ani Fandomu, ale neuškodilo by víc snahy o nejlepší a skutečně fungující řešení, která by neoddělovala ještě víc tyhle dvě skupiny.
       Ad 9. Ano.
       Ad 10. Nesmysl. Tím, že se nebudu ničemu divit, nedosáhnu ničeho. A manažer nebude řešit nic za nikoho. Řeší jiné úkoly, své. A úkoly ostatním jen pomáhá řešit. Jednou z úloh manažera je usnadňovat svým podřízeným jejich práci. Vidím, že povědomost o práci manažera je mizivá.
       Opravdu jsem se nezmínil o workshopech. Nevím přesně jak fungují a tak jsem je zahrnul do činností fandomu. Je mi líto, pokud musí brněnský workshop končit, ale právě to pokládám za chybu Fandomu, že nepodporuje aktivně tyto činnosti. A pokud brňáci neuspěli na Ministerstvu kultury a Magistrátu města Brna ap., zřejmě někde něco dělali špatně, neudělali všechno co se dalo. Mně se taky všechno nepovedlo, ale kladu to za vinu hlavně sobě a netvrdím, že to nejde. Jen jsem třeba v dané chvíli nevěděl jak. Ale pořád to zkouším, učím se a přizpůsobuji se měnícím se podmínkám.
Václav Pravda
       P.S.: Nebyla řeč o pořádání conů profesionální agenturou, ale o profesionálním pořádání conů. To je dost rozdíl, ne? Existují tři základní kategorie. Laická, amatérská, profesionální. Laik dělá věci s malou znalostí věci, z nouze, bez odměny. Amatér se znalostí věci, z přesvědčení, bez odměny. Profesionál se znalostí věci, z profese, za odměnu. Trochu jsem to zjednodušil, ale kdo chce plnou definici, ať si ji laskavě najde sám. Ale i amatér může dělat věci profesionálně, co se týče přístupu, zajištění a organizace. Viz třeba Dracon. Rozdíl je jen v tom, zná-li a má-li amatér prostředky, pomocí kterých dosáhne profesionálního výsledku. A od profesionála se pak liší jen tím, že odměnou amatérovi bývá jen dobrý pocit, něčí pochvala, něčí spokojenost, případně jednorázová odměna, která nezajistí živobytí. Opovrhování profesionalismem je nepochopitelné. Že se něco dělá za peníze, není snad proboha nic špatného! Nechte si prosím ten socialismus.
       V příštím čísle ZA (Speciál ZA 16 k Avalconu na konci června) zkusím předestřít některou svoji vizi - Akademie, CKČ, Fandom (jednu z nich). Snad stihnu něco dopracovat.
Pozn. red. (a asi i mnoha dinosarů, nebo se dnes říká fanokratů?): Už se netrpělivě těšíme, naštěstí nám dobu do června, než své úvahy dopracuješ, pomůže zkrátit práce na CKČ, dvou kolech Akademie SF, novém způsobu distribuce Interkomu včetně vydání několika jeho čísel, spolupráce na přípravě Parconu, novém vydání Kdo je kdo, vstupu na Internet, přípravě CD ROMu o SF atd. atd.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK