Logo rubriky
2-3/1997
  Cony (další) (143)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Proč na Parcon

Stále častěji (i v tomto IK) je slyšet nářek nad úpadkem Parconu. V Ústí se z něho cosi vytratilo a zbylo jen místo, kde si mohou postavit své stánky firmy nějak z fandomu a zájmu o SF žijící. Neviděl bych vinu jen na straně pořadatelů, všichni máme stále méně času a čím méně do Parconu dáme, tím méně dostaneme. Odříznut od běžných starostí bych po letech chtěl zažít poklidnou atmosféru klidných posezení se starými přáteli a seznamování s novými. (Atmosféru jako na Draconu, jen ve větších a méně zakouřených prostorách - teď nejde kritiku pořadatelů, ale kuřáků.) Zajít na pořady, kde se nejen něco dovím, ale v bezprostředním kontaktu publika a přednášejících zakusím fanouškovské pospolitosti. To samozřejmě nemohu chtít jenom po pořadatelích. Sám se pokusím si podobný pořad připravit. A apeluji i na ostatní fany, kteří by chtěli překonat odcizení, ke kterému dochází na monstrakcích, ve které se začaly naše sešlosti měnit.
       Mávneme-li nad svým dnešním pocitem nespokojenosti rukou se slovy: „hlavně, že je to blízko“, nemůžeme se divit, že společenská příležitost, původně svátek celého československého fandomu, zdegeneruje k nepoznání a změní se na samotu v davu.
       Cesta do Spiše, pro mnohé o dost obtížnější než jednodenní odskok na Bohemiacon, ukáže, že nám bačkory ještě nepřirostly k nohám a že fandom a fanoušci ještě nezestárli a nezměnili se v masu konzoušů. (Mimochodem, asi by nebylo na škodu přečíst si Obchodníky s vesmírem s novými `kapitalistickými' brýlemi?)

Jak na Parcon

Některé články v tomto IK a jinde mě naplnily obavou, že část fanů, které obvykle potkávám na conech, podlehne představě potíží při cestování na Slovensko a raději zůstane doma. To by mě mrzelo a proto ve stručnosti popíši svůj cestovní plán.
       1. Třicet dní před koncem Parconu si zajistím místo v lůžkovém voze, možná hned i na zpáteční cestu. Asi to vyjde nepatrně dráž než nákup jízdenky ve Spišské Nové Vsi, ale na Parconu se už nechci rozptylovat.
       Lůžkové kupé (2. třídy) je pro tři, jedete-li s větší společností, či chcete-li ušetřit, můžete cestovat v lehátkovém voze, tam je kupé pro šest cestujících a musíte si sami povléknout.
       2. Lístek si koupím až před odjezdem, trochu se tím rozloží náklady a nemohu ho ztratit.
       3. Odjedu ve čtvrtek (nebo v případě Tatraconu již v neděli) večer okolo jedenácté před půlnocí (okolo desáté jede ještě jeden vlak Praha - SNV, ale ten je na Spiši zbytečně brzy), do té doby se lze do Prahy dostat z dost velké vzdálenosti nebo ve vlaku již být, tuším, že přijíždí odněkud zez Plzně, navíc pak staví ještě párkrát v Čechách a na Moravě.
       4. Někdy okolo druhé či třetí hodiny ranní jsme na hranicích. V posledních třech letech mě celníci ještě nikdy nevzbudili. Ani nevím, zda se o to vůbec pokoušeli. Kdo by se taky v tudle hodinu chtěl zviditelňovat. Letos je prý poslední rok, kdy lze jet na Slovensko pouze na občanský průkaz (platný, prodloužený). Něco by na tom mohlo být, už jsme se oddělili i telefonní předvolbou.
       5. Okolo sedmé jsme ve SNV, průvodčí vás včas vzbudí. V relativně dobré kondici jsem připraven na nejlepší. Pokud si vzpomínám, tak po cestě autobusem na Dracon se obvykle cítím unavenější.
       6. Parcony v Ústí sváděly k praktikování takzvaných jednodenních odskokových conů. Mnoho fanů přijelo v sobotu po ránu, na chodbě potlachalo se známými, pak s nimi zašlo do hospody, odpoledne absolvovali jednu přednášku a zpátky do Prahy (vydělávat se musí). Od Spiše spíše očekávám program od pátečního rána, třeba nějaký klubový, na které jsem posledních deset let neměl čas. Rovněž bych uvítal nějaký program, nebo alespoň místo k popovídání s přáteli v neděli odpoledne. Fanové z Čech většinou přijedou nočním vlakem v pátek ráno a odjedou v neděli večer. Přinejmenším pro ně to bude po mnoha letech opravdu třídenní con. Pokud by program na začátku či konci conu nesplňoval vaše náročná očekávání, můžete navštívit místní pamětihodnosti, zoologickou zahradu nebo Spišský hrad.
       7. Užiju si Parconu, tady asi nikdo návod nepotřebuje.
       8. V neděli večer vyčerpán padám na lůžko ve vlaku do Prahy a v pondělí, pokud nebudu mít lepší program, můžu jít třeba do práce.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK