Logo rubriky
5-6/1997
  Akademie SF (další) (145)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Poučení z krizového vývoje v Akademii a fandomu

K organizaci: Letos jsme opět rovnali certifikáty až na jevišti (snad když to nyní napíšu, se to příště nebude opakovat).
       Navíc nám časový plán nabourali přetahující křesťanští podvodníci, kteří zneužili toho, že bible je také kniha, a zdarma vymámili na pořadatelích místo pro svou chiliastickou agitaci. Jindy běžnou korektnost a ohleduplnost odložili u vědomí brzkého konce světa, o němž někteří s vážnou tváří hovořili. (Ten je sice dobrý jako motiv pro SF, ale nijak neomlouvá, když zdržuje náš pořad.) Já kvůli tomu ani nestihl upozornit některé účastníky, že budou žádáni na pódium (Richarda Podaného, Káju Saudka a Vlada Ríšu).
       Rovněž jsem neměl dopředu potvrzenou účast mimopražáků, kdybych věděl, že se letos objeví Juraj Maxon, neunikl by předávání některé z cen. Rovněž tak Kája Soukup, doufám, že příští rok vyběhne na pódium s Ramaxem v ruce.
       Opět jsme nezajistili přítomnost oceněných knih (o nominovaných ani nemluvě), příště asi vyzvu nominované, aby si je přinesli sami. Devět dnů nemoci, kterými jsem platil účast na Jarní poradě v Šumperku, a dva volné čtvrtky jsou také příčinou, že ne vše dopadlo perfektně.
       Sezval jsem několik přátel, aby pomohli při organizaci udílení cen Akademie. Jako z udělání, vždy když jsem něco potřeboval, nikdo nebyl na blízku, a oni naopak museli nabýt dojmu, že jsem je tam vytáhl zbytečně. Příště musím mít někoho jako pobočníka (raději dva), který bude běhat po výstavišti a já budu stále k nalezení na jednom místě. Ještě teď mě bolí nohy, když pomyslím, kolikrát jsem běžel z hlavního sálu do tiskového střediska a zpět.
       Apropó příště, i letos jsem měl chvíle (spíše týdny), kdy jsem si sliboval, že to dělám naposledy. Leč výsledek všeho snažení a nasazení fanů, kteří do toho šli se mnou, mě zase zviklaly.
       Budoucnost Akademie vidím v její profesionalizaci. Ne ovšem takové, že si najmem managera nebo si za to budeme platit (na nic z toho nemáme), ale že v Akademii budou pracovat lidé z oboru a ne jen nadšenci jako doposud. Jako první vlaštovku chápu pomoc a účast Radky Žákové, která práci pro Akademii dokázala skloubit se svou profesí literární a malířské agentáže. Jde o to vytvořit situaci, kdy vydavatelé a distributoři zjistí, že jim Akademie může něco dát.
       
Výzva redaktorům fanzinů: Pokud chcete mít jistotu, že na Vás Akademie ve svém Orientačním seznamu produkce SF roku 1997 nezapomene, pošlete do konce roku seznam vámi v tomto roce zveřejněných českých a slovenských povídek (nejlépe na disketě nebo celé fanziny, v krajním případě to zase celé opíšu). Totéž platí i pro Ikarii, Nemesis, Dech draka.
       
       Je škoda, že se nám nepodařilo uspořádat nějaké posezení po skončení programu, tolik fanů pohromadě by se jistě skvěle pobavilo, na druhé straně, někteří přijeli i na veletrh…
       Oběd v místní občerstvovně (tuším „Na zlodějské rychtě“), který by spojil obé, navíc vycházel na víc než běžný Parcon.
       

Neoficiální hodnocení Akademie
(Soutěž národů)

Neoficiální bodování: 1 bod za každou nominaci, 3 nebo 5 bodů za cenu Akademie (podle velikosti kategorie)
       
9796součet firma
13013 Najáda
11112 United Fans/Klub Julese Vernea/Poutník
10818 Laser/Laser Books
9918 Ikarie
6511 Talpress
61622 Polaris
5310 Leonardo
404 Rigor Mortis
426 AF 167
404 Magnetpress/Nemesis
347 Mustang
369 Altar
314 AFSF
202 Classic AND
101 Netopejr
101 2D studio
101 Český spisovatel
101 Volvox Globator
033 R3
033 Golem – Ríša

Pár slov k Akademikům

Nechci nikomu sahat do svědomí, ale připadá mi, že mnohdy nepochopili smysl druhého kola Akademie. To zde není proto, abychom opsali svůj názor z kola prvního, ale abychom zhodnotili (a tedy nejprve přečetli) všechny nominované práce.
       Asi objevuji Ameriku, výše popsaný stav je asi obvyklý (odpovídá lidské přirozenosti), proto budu podporovat „Skromný návrh“ Honzy Vaňka (IK 4/97), který, doufám, bude Akademiky motivovat k pečlivější práci a eliminuje alespoň část nedostatků současného (většinového) bodovacího systému. Pod podmínkou, že JVjr. pomůže se sčítáním.
       
Perlička na závěr: Odpoledne jsem zahlédl paní Kalinovou, ana hovoří s vážně se tvářícím mužem. Popadl jsem Mloka, kterého si nevyzvedl Bontonfilm Alfa, a šel jí ho ukázat. Paní Kalinová nás navzájem představila a já představil Mloka. Mě znáte a onen muž byl ministr kultury pan Talíř (škoda, že za rok bude asi ministrem kultury někdo jiný, ale nějakým ministrem třeba bude, jak jsem se teď dověděl, ve vládě je za Luxovu stranu).
Doživotní prezident čs, fandomu
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK