Logo rubriky
5-6/1997
  SF film (další) (145)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

Rozpoutané peklo

Ve skutečnosti jde samozřejmě o film, který se jmenuje Dante's Peak – to jen naše distribuce měla (jako již často) ten zhovadilý nápad tento film přejmenovat. Již to mi mělo být podezřelé, ale budiž – Brutální Nikita se původně jmenovala také jen Nikita a byl to skvělý film.
       Jistě již z reklamy víte, že Dante's Peak je zdánlivě klidná sopka kdesi v USA. Po dřívějších zkušenostech s podobnými snímky (Twister) jsem očekával chabý příběh vědce – vulkanologa (P. Brosnan – ex 007), který s nějakou sličnou dívčinou (L. Hamilton – ex Terminátoři) bude zkoumat a následně prchat před vybuchující sopkou – samozřejmě úspěšně. Tento „příběh“ by se měl odehrávat na pozadí efektních efektů (hezké spojení), kvůli kterým chodí na podobné filmy i většina scifistů.
       Zmýlil jsem se jen málo: Děj skutečně (mírně řečeno) nepřekypuje inteligencí, postavy se chovají naprosto nereálně (jak by řekl Saturnin: Kdyby se děti skutečně chovaly takto, tak bych před nimi s hrůzou uprchl.) a logika pochopitelně také dostala řádně na frak. Obzvlášť silné nervy si připravte na závěr – budete na něj ještě dlouho s děsem vzpomínat.
       Toto všechno se dalo očekávat (i když jsem nečekal tak hrozný masakr logiky). Bohužel na mne čekalo i jedno překvapení – mizerné triky. Tím nemyslím, že by byly nekvalitní, ale je jich proklatě málo. Skutečně všechny ucházející triky jste již viděli v ukázkách a reklamách na tento film a ty co jste neviděli rozhodně nevynikají originalitou (začouzenou oblohu znáte z Barona Prášila a povodeň ze zpráv).
       U tohoto filmu se nebudete nudit, ale zapomete ho během pěti minut. Pokud vám to stačí, je to film pro vás.
Piter
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK