Logo rubriky
9/1997
  Cena Karla Čapka (další) (148)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1997

C K Č 1 9 9 7

Protože se v CKČ něco významného změnilo, cítím povinnost na to reagovat, vzhledem ke kritice, kterou jsem spustil už loni, a vzhledem ke konceptu ze začátku roku uvedenému až v červnu ve Speciálu ZA 16.
       Nová situace: V roce 1997 nevyšel Kočas na Parconu ve SNV, ale byla zde ke koupi sbírka vítězných prací CKČ MLOK. Navázala na loňský úspěšný pokus sbírky povídek z roku 1994. I letošní MLOK má skvělou úpravu a dobrý obsah, recenzi najdete v tomto čísle ZA.
       Věřím, že se MLOKem, pokud i letošní vydání bude úspěšné, podařilo vyřešit vleklé problémy s Kočasem, který byl finančním i organizačním závažím pořadatelů Parconů. MLOK je to řešení, po kterém jsem volal v návrzích řešení v odstavci b). Jistě je pro jakéhokoliv autora zajímavé, dostane-li se jeho povídka do podobné knihy. Tím by měla být částečně zvýšena prestiž soutěže. Ale pozor, ještě je v CKČ hodně k zlepšování! MLOK nevychází v nijak velkém nákladu, takže i v zájmu jeho zvýšení je třeba ještě odvést kus práce a pomoci tak nakladateli v jeho záslužné aktivitě.
       Otázkou zůstává, jak se máme vyrovnat s faktem, že ubyla další součást Parconu - Kočas. Ještě nedávno to vypadalo, že s Kočasem Parcon stojí a padá. Najednou jsme v situaci, kdy si musíme Kočas, resp. Mloka koupit. Není součástí materiálů. Vůbec se mi nelíbí, že ve SNV obešli jednu z podmínek pořádání Parconu. Místo ošklivého trička klidně mohl být v materiálech MLOK. Asi by nebyl takový problém, uzavřít nějakou dohodu s vydavatelem o nákupu potřebného množství MLOKů pro účastníky conu za cenu nákladů. Zbytek by se potom objevil v prodejnách za běžnou tržní cenu.
       Je na místě, abych se omluvil Zdeňkovi Rampasovi, který CKČ spolu s dalšími organizuje a který se na vydání MLOKa podílel. Dokázal mi, a já to rád uznávám, že v něčem je schopen se přizpůsobit měnícím se podmínkám. Také jeho projev a samotné vyhlašování výsledků CKČ byly podstatně lepší, než na Parconech 1994 a 1995.
Václav Pravda
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK