Logo rubriky
5/1998
  Ikarie (další) (154)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Dopisy z koše

Praha, 19. 4. 1998
       Vážená „redakce“,
       vezměte prosím na vědomí, že jsem byl velmi rozhořčen a pohoršen Vaším zlostným výpadem proti Zdeňku Rampasovi v souvislosti s letošními cenami Akademie SFFH. Pokud jste i s dostatkem času a přes opakované urgence nebyla s to mu seznam včas dodat, je absurdní svalovat vinu na něj. Je skutečně - ironii stranou - příliš chtít po něm, aby si ke vší práci, která s Akademií je, přidával ještě další, přitom už jednou udělanou a tak obzvlášť nesmyslnou. Ostatně, i kdybych souhlasil s tvrzením, že česká povídka je „nejzajímavější kategorie“, rozhodně nemyslím, že autoři jsou „poškozeni“ natolik, aby to cenu „prakticky znehodnocovalo“. Seznam není pro hlasování závazný a téměř každý fanoušek Ikarii odebírá, takže má soupis povídek z ní k dispozici. Mimořádně nechutná je pak Vaše snaha ještě situaci vyostřit obviněním - nijak nepodloženým! - Zdeňka Rampase z nějakého „zlovolného záměru“ a já jen doufám, že čtenáři na tento pokus budu reagovat tak, jak si zaslouží. Koneckonců, nikdo nenapadl ani Vás, když jste před měsícem při vyhlášení ceny Ikaros k této „prestižní kategorii“ nedodala žádný seznam.
       
       Dále Vás prosím, abyste předala Ladislavu Muchovi z Frýdku-Místku, který v dubnové „Knihomorně“ cituje ze strany 168 Aldridgovy sbírky Dilvermoon větu „Za dveřím jim pokynul a psi se s řinčením posadili“ a ptá se „Na plechové prdelky?“, mou odpověď:
       „Ano, přesně tak. Jak je možno zjistit o sedm stránek dříve, příslušná povídka se jmenuje Ocelová smečka a dotyční psi jsou vskutku plechoví („Psi byli rozrušení, jejich těla do sebe narážela - kov na kov - a rachotila jako hromy“). Pokud je mi známo, existují v ostravském regionu jak sci-fi kluby, tak specializovaná knihkupectví. Až si zase někde přečtete jedinou stránku (větu?) z knížky a něco Vám nebude jasné, doporučoval bych Vám, abyste hledal odpověď jejich prostřednictvím; je to jednodušší, rychlejší a neobtěžuje to zbytečně tolik dalších lidí.“
       Rovněž si dovoluji Vám sdělit, že navzdory Vašemu tvrzení na straně XVII Dozoisovy antologie Science fiction '95 (Netopejr) žádná poznámka pod čarou není; inkriminovaná pasáž pochází ze strany XLII.
       V této souvislosti bych se Vás rád zeptal, jestli Vaši výzvu „u citátu vždy uvádějte číslo stránky (abychom si to mohli ověřit)“ mám chápat tak, že si jednotlivé příspěvky doopravdy ověřujete, nebo zda se spokojujete jen s vědomím, že tu možnost v principu máte.
       S pozdravem
Jan Vaněk, jr.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK