Logo rubriky
10-11/1998
  Fandom (další) (158)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Zaujaté zpravodajství z Podzimní porady 1998 aneb
„Nakonec netekla krev“

<<Piter>>
Jako obvykle chci upozornit všechny, kteří se snad budou cítit postiženi následujícím článkem, že si nedělám nárok na přesnost a výroky přisouzené konkrétním osobám vycházejí z mé paměti a písemných záznamů. Tentokrát reportáž nebude ani kompletní, protože se budu zajímat především o dění kolem Ligy podpory neofanů a některá dění vezmu velmi zkrátka.
       Do nadpisu jsem si dovolil použít parafrázi hodnocení Porady z úst jedné z nových tváří na Poradě (konkrétně zástupkyně klubu Star Trek - Badlands). Toto hodnocení znělo přibližně takto: „Když nakonec netekla krev, tak je to ještě dobré.“ Tento výrok se k průběhu Porady velmi přesně hodí.
       Celá Porada se nesla v duchu akce zvané Liga podpory neofanů. Ta vznikla živelně na základě série článků pojednávajících o nových fanoušcích. Kromě autorů článků (P. Čáslava a Piter) se na založení Ligy podílel ještě Marwin, který vymyslel sám název Ligy, časopis Neofanzin a ideu Projektu duha, o kterém bude řeč na jiném místě, protože autor tohoto článku si jeho organizaci uzurpoval pro sebe. Posledním zakládajícím členem je Dáša Mehešová, která se zúčastnila brainstormingů na Tatraconu 98, kde se pilovaly cíle a prostředky Ligy. Všechny rámcové ideje vznikaly živelně, takže jejich autorství je sporné.
       Všichni členové Ligy mají shodou okolností přístup k e-mailu, takže další komunikace probíhala tímto způsobem. K myšlence se připojil ještě Václav Pravda, kolega P. Čáslavy jménem Bačkovský (pravděpodobně jsem to jméno zkomolil, takže se předem omlouvám) a P. Pavelko. Pokud ještě někdo jiný, tak si ho nepamatuji nebo o tom nevím.
       Asi čtrnáct dnů před poradou jsem se dočetl, že V. Pravda, P. Čáslava a jeho kolega vymyslí koncepci (neb se scházejí osobně) a s ostatními ji doladí před Poradou - inu, dobrá. Občas přicházely zprávy a na jednu z nich P. Pavelko odpověděl, že Vašek to trošku přehání s vážností celé akce. V pátek před Poradou jsem si přečetl mail, který jsem pochopil asi tak, že na věci pracují aktivně jen zmíněné tři osoby a možná Dáša Mehešová, takže ostatní ať si hrají se svými recesistickými projekty a nechají pracovat profesionály. Na Poradu jsem tudíž odjížděl s vidinou, že V. Pravdovi omlátím o hlavu nejen tento mail.
       Z Brna jsme odjížděli jen s malým zpožděním a kolem osmé jsme dorazili do Šumperka. Auto šoféroval Pavel Mikuláštík a kupodivu nenastaly žádné problémy. Pavel byl sice tak zaujat hovorem, že ignoroval i světla na semaforech, ale brzy zjistil, že na hovor bude čas i později, kdežto auto má jen jedno.
       Po ubytování jsme pojedli v Bufetu u tří opilců a následně se tamtéž zásobili i pitivem. Pro zachování dobré tradice jsme s Marwinem začali s jedním Janem Chodcem. A pak se plkalo a plkalo a ... dokud jsem nenarazil na Vaška Pravdu. O hlavu jsem mu omlátil jen zmíněný mail a domluvili se na poradu ohledně Ligy - samozřejmě v hodině duchů. Podle Vaška jsem samozřejmě mail špatně pochopil a nikdo ze mne ani Marwina nechce dělat blbce ani nás nikdo nechce vykopnout z projektu.
       Krátce po půlnoci jsme se sešli na odpočívadle vedle hlavní místnosti a začali s jednáním. U stolu již seděl Pravda, Čáslava a jeho kolega a Fořtík. Pak jsem dorazil já s Marwinem a posléze se na chvíli zastavil i Bronec, který se již neodtrhnul. Zrovna mne napadlo, že tam nebyla Dáša Mehešová. Asi jsme ji v zápalu emocí zapomněli přizvat. Trapas.
       Na úvod jednání nám Vašek dal polovinu papíru A4, přičemž druhou polovinu před námi odtrhnul. Na naše dotazy reagoval tak, že zbytek se dozvíme zítra na Poradě. Vzpomněl jsem si na zmiňovaný mail, zatmělo se mi před očima a málem došlo i na tu krev. Jestli si takto někdo představuje poradu o společném řešení projektu, tak já tedy ne! Po hodině ostré hádky jsme se přece jen dostali k probírání jednotlivých bodů. To již probíhalo relativně klidně. Jako obvykle se mi některé návrhy líbily a některé nikoli, ale to je vcelku běžné. Nakonec jsme dospěli k nějakým kompromisním řešením. Většina formulací se mi ale zdála velmi ostrá a kategorická. V tomto bodu jsem dostal silnou podporu a formulace byly zjemněny. Na Poradě pak byly označeny za příliš ostré a kategorické.
       Jednání jsme nakonec ukončili kolem třetí po půlnoci a smírně se rozešli. Spát se mi ještě nechtělo, takže jsem zakotvil v téměř pustém baru a ještě hodinku klábosil o všem možném. Pokud mne někdo z přítomných bude citovat, tak všechno již předem popírám.
       Po časné snídani před devátou hodinou (trapně jsme nepostřehli, že je třeba předem koupit stravenky) začala někdy po deváté samotná Porada.
       Hned na začátku nás čekalo překvapení - Poradu řídil Egon Čierny. Prezident se dostavil později s vysvětlením, že 15 let chodil první a seděl v čele, tak tentokrát přijde mezi posledními a bude sedět „mezi lidem“. Marwin to, vzhledem k následující vřavě, považuje za geniální strategický tah.
       <<Jiřina>>
       Píp ..... píp ... píp píp pííp píííp pííííí-
       Konečně se mi podařilo vyvinout dostatečnou sílu a rozevřít křídla skříně zajištěné visacím zámkem natolik, abych mohla dobnitř vsunout ruku a šátrat na poličce po tom pekelném zařízení. Odporná černá krabička. Raději jsem z ní demontovala baterii - takovýhle superinteligentní strojek se určitě nedá oblafnout jen nějakým jednoduchým zmáčknutím jednoho čudlíku, určitě by za pět minut spustil bengál nanovo.
       Čtvrt na sedm, fuj, to nás netahal z postele ani Konupčík blahé paměti, šla jsem si zase lehnout, ale spánek se mi nějak vyhýbal.
       Možná i proto jsem patřila k té menšině, která byla v sále při vlastním začátku porady. Egon zahájil i bez prezidenta. Kdo bude dělat zápis? Egone, máš neodolatelný kukuč a já po pouhých čtyřech hodinách spánku nebyla schopna žádných protestů.
       Klasický úvod - poděkování pořadatelům a přivítání od pořadatelů zpestřilo předání diplomu Egoman tomu, kdo se jako první přihlásil na poradu a současně včas zaplatil. Piter rozdal anketu o alkoholismu v SF, vyhodnocení bude v IK.
       (Prozatímní) manažer Fandomu Vašek Pravda předložil zprávu o své činnosti. Jeho referát byl poměrně obsáhlý, takže nejlépe bude, když se on sám vyjádří ve vlastním článku - i vzhledem k tomu, že Zdeněk chce ode mě zápis pokud možno včera. Jen v kostce:
       Co se mediální propagace Fandomu a SF týče, jednal s Ikarií, redakcí Fantastických fakt a Legendou. V Ikarii bude obnovena rubrika Fandománie, pokud do ní bude dost příspěvků. Takže - KLUBY, PIŠTE! O svých akcích, soutěžích... (Výrobní lhůta Ikarie je asi měsíc a půl.)
       Rozšíření aktivit a neofani - na každém conu by měl být informační stoleček, kde by se zájemci o Fandomu a klubech vůbec něco mohli dovědět, jak založit klub, jak vstoupit do Fandomu, kdo je kdo ve Fandomu, prodávaly by se tu fanziny a podobně. Potřebné informace by byly shrnuty v letáku nazvaném Neofanzin. Prezentace Fandomu na WWW.SCI-FI.CZ. Vítání nových klubů na Parconu jako samostatný bod programu. Vznikl přípravný výbor Ligy podpory neofanů. Na Conech by měl být i samostatný pořad o plánovaných conech, včetně vyhlašování různých soutěží soutěží i jejich výsledků.
       Na Vaška navázal Piter s projektem Duha. Jedná se o systém barevných stužek, které by nosili fanové ochotní se s tím, kdo je osloví, bavit. Barva stužky by mohla odpovídat zaměření tématu rozhovoru.
       Posledním bodem Vaškova referátu byla teze o nutnosti organizační restrukturalizace Fandomu, tak aby splňoval podmínky pro přidělování grantů, přijímání osob do pracovního poměru a podobně. S tím souvisí i zřízení placené funkce funkce asistenta manažera.
       Porada vzala na vědomí vydávání Neofanzinu a pověřila tím Václava Pravdu. Vzala na vědomí projekt Duha a odsouhlasila, že pokud manažer sežene peníze na konkrétní účel financování asistenta, má právo vytypovaného člověka do této funkce zaměstnat.
       Během Vaškovy řeči se sál postupně zaplnil, dokonce se dostavil i prezident Fandomu Zdeněk Rampas.
       
       <<ZR>>
Vážení přátelé, omlouvám se za poněkud pozdní příchod na naše jednání.
       Jak jste si jistě všimli, i jiní prezidenti mají v současné době problémy. Ty mé se bohužel spíše než těm Clintonovým podobají Jelcinovým neho Havlovým.
       Využiji této nemilé příhody i k tomu, že si sednu mezi jednající fanoušky a poprvé po asi patnácti letech konání porad uvidím jednání z opačné perspektivy. Třeba nám to pomůže k tomu, aby příští porady byly zábavnější a stravitelnější.
       Můj pozdní příchod mi už teď ozřejmil jednu systematickou chybu, které jsem se roky dopouštěl. Na zhruba pětadvacet porad, které jsem řídil, jsem přicházel jako první a pak lákal fany od piva a karbanu do jednací síně.
       Mám dojem, že tomu v dávnější minulosti bývalo jinak, na jednání v deset přišel prostý lid již ráno, baroni ve tři čtvrtě, knížata za deset minut celá, vévodové za pět minut deset a v deset nebo pět minut po desáté...
       Některé tradice by bylo dobré obnovit.
       
       <<Piter>>
       Prvním bodem bylo doplnění programu o volbu rady a o anketu Alkoholismus ve fandomu, která byla ihned rozdána. Výsledky se dozvíte v Interkomu.
       Hned pak dostal slovo dočasný manager fandomu Václav Pravda, který obhajoval svou dosavadní činnost. Mluvilo se o:
  • Napravení vztahů s Ikarií. Vašek tvrdí, že Vlado Ríša nemá nic proti fandomu a je možno obnovit Fandománii v Ikarii, pokud budou dodrženy jisté podmínky (výběr zpráv, výrobní lhůta). Nevšiml jsem si, že by byla určena konkrétní osoba zajišťující vztah s Ikarií, ale to by měla být práce tiskového mluvčího - v našem případě managera. Předpokládám tedy, že se domluví s ostatními členy rady a bude fandom v Ikarii prezentovat ke spokojenosti všech stran. Považuji spolupráci s Ikarií za velmi důležitou pro celý fandom.
  • Spolupráci s dalšími časopisy. Zajímavá jsou pro nás Fantastická fakta a Legenda. Myslím, že by stálo zato kontaktovat i Dech draka, Šavlozubou veverku a další ufologické a záhadologické časopisy. S časopisy o počítačových hrách mám své (záporné) zkušenosti.
  • Jakémsi novém časopise, internetové stránce www.sci-fi.cz (spousta prostoru pro scifisty) a asistentovi Fandomu. Ohledně tohoto bodu Vašek prohlásil, že Fandom nesplňuje podmínky pro přidělení civilkáře, takže by to musela být normální placená pozice. Možná bude sponzor, který ji bude financovat.
  • Regionálních conech, které jsou vhodné kvůli cenám jízdného a lákání nových fanů. Jinak jsme se o tomto zajímavém tématu nedozvěděli od Vaška zhola nic. Od jiných však ano - viz později.
  • Sponzorech. Sponzoři jsou údajně akcí na dlouhé lokte a „přece nebudu od někoho vymáhat pět tisícovek, když jich později mohu chtít sto (myšleno tisícovek)“. Uvidíme za půl roku. Rok je snad dostatečně dlouhý loket. Myslím, že bude VP potřebovat akutně nějaké výsledky v tomto směru - třeba kufr se sbírkou rytin známých tváří (Smetana apod.).
  •        
           Dalším bodem byla Liga podpory neofanů, její aktivity a podmínky nutné pro přijetí nového klubu. U tohoto bodu jsem čekal největší problémy a nemýlil jsem se.
           Bez problémů prošla medializace (kterou má stejně na starosti manager), Neofanzin jako informační brožura o fandomu (byl k nahlédnutí - sestaven Marwinem, doplněn VP), která by měla být k dispozici zdarma na všech akcích - na Draconu bude v materiálech, pokud VP zajistí financování tohoto projektu, které slíbil. Velmi zajímavým nápadem byl „informační stolek“, kde by se prodávaly fanziny, rozdávaly materiály a na nástěnce by byly informace o fandomu. Obzvláště zajímavý pak byl nápad na slavnostní přijímání nových klubů do Fandomu v rámci velkých conů. Mělo by být spojeno s ceremoniálem a předáním certifikátu. Dlouho se diskutovalo co, kdy, kde, atd. Nakonec se stejně nedohodlo nic.
           Peklo se rozpoutalo při debatě o třech stupních aktivity klubů a výhodách s nimi spojených. Musím uznat, že mnohé připomínky stály za zamyšlení a i já jsem změnil názor na tento problém. Když již málem došlo na nože, debata byla přerušena a byla vyhlášena tříhodinová přestávka na oběd a debatu v kuloárech. Po noční tříhodinové hádce jsem již na další neměl nervy, tak jsem se z kuloárů vytratil.
           
           <<Jiřina>>
           Poté pokračovala debata o pravidlech pro přijímání nových členů do Fandomu, kolik členů musí mít klub, aby byl klubem (3?), o rozdělení klubů podle aktivity, o výhodách, jaké poskytovat aktivním klubům. Porada se táhla dál a dál a dál. A dál. A ježto mi Egon žádný oficiální zápis z této diskuze nenadiktoval, tak ani nebude. Pak někdo moudrý vyhlásil přestávku na oběd. Sláva mu!
           
           <<Piter>>
           Místo kuloárových debat jsem se věnoval úřadování okolo Draconu a debatování s mladými či neznámými tvářemi. Již předchozí večer jsem si promluvil s mladými členy Radegastu, kteří přijeli s Randalfem. Prohlédl jsem si jejich „knihu duševních stavů“ a rovněž se v ní zvěčnil. Okolo oběda jsem s Marwinem, P. „Tarzanem“ Mikuláštíkem a P. Pavelkem přepadl osamoceného zástupce Opata z „autonomní Broumovské republiky“. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že zorganizovali Vaškem propagovaný regionální con. Bohužel se kvůli katastrofálnímu počtu přihlášených nekonal. Uprostřed debaty jsem byl odvolán, ale kolem nováčka bylo stále živo, takže se jistě nenudil.
           Před druhou částí Porady jsme si ještě pokecali se zástupci klubu Star Trek - Badlands. Základnu má klub rovněž v Brně, takže byli ihned pozváni na pravidelné úterní schůzky a byla jim přislíbena všemožná pomoc. Já jsem se vnutil na jejich schůzku a docela se těším.
           Po obědě byly veškeré návrhy přednesené VP smeteny pod stůl (dány k přepracování). V kuloárech jsem nebyl, takže nevím, co tomu předcházelo. Marwin se připojuje s poznámkou, že tomu předcházelo „heroické diplomatické úsilí“ M. Bronce, který si při tom málem zničil hlasivky.
           
           Proběhly gratulace oslavencům a představování zúčastněných.
           M. Bronec promluvil o CKČ, posunutí uzávěrky, větvi CKČ na Slovensku a návrhu na udělení „Pulce“ - ceny pro vítěze kategorií, které neobdrží Mloka.
           Piter informoval o e-mailové přestřelce na téma mladá generace a slovenština.
           VP oznámil domluvu s Ikarií o možném přesunu termínu Ikarose (aby nebyla taková konkurence s CKČ).
           Proběhla kandidatura na místo příští Porady:
  • Randalf nabídl Kopřivnici - obdobné prostory i cena jako v Šumperku.
  • VP nabídl Chotěboř - hotel U zámku (někteří ho znají z Parconu), ceny obdobné, restaurace v hotelu.
  •        Jediný kandidát na Parcon 99 je Kopřivnice. Termín 2. - 4. července, 300 lůžek na internátu, lze dohodnout dalších 200 v hotelech poblíž. K použití přes den jsou tři místnosti, v noci jiná místnost na internátu o několik kroků dál. Bar lze zajistit.
           Randalf nemá v ruce smlouvy, což se nelíbí VP. Nakonec je po ostré diskusi (s ostrými slovy) kandidatura schválena s tím, že pokud by nastaly vážné problémy, musí Randalf neprodleně informovat Radu.
           Kvůli prohlídce Kopřivnice je Jarní Porada svolána na toto místo v termínu 16. - 18. dubna 1999. Avalcon se přizpůsobí - 7. - 9. května 1999. Tatracon na Dědinkách bude navazovat na Parcon v termínu 5. - 11. Července 1999 - nejsem zrovna nadšen.
           Z Rady padl návrh na doplnění o P. Čáslavu - zástupce neofanů. Tvrdě se diskutovalo o stanovách a počtu členů rady. Prezident vysvětlil, že doživotní funkce by těžko prošla na ministerstvu, proto se volí jen čtyři členové a pátý je tímto určen předem. Egon Čierny nakonec přeci jen vypsal nové volby. Vše probíhá v neskutečném spěchu, kandidatury jsou odbyty během několika sekund a přistupuje se k volbě. Polovina hlasujících nemá jasno v počtu členů rady a druhá polovina si nepamatuje kandidáty. Hlasy byly sečteny bleskurychle a nové složení rady je velmi podobné předchozímu - jen místo VP je zvolen P. Mikuláštík.
           Rada se mermomocí snaží zachovat VP v Radě. Revizorka zjišťuje, že omylem hlasoval i jeden z hostů ze Slovenska, pro kterého sama zfalšovala lístek. VP a P. Mikuláštík mají stejný počet hlasů. Egon se raduje ze šance a schvaluje pět členů rady plus prezidenta. Tyto volby byly absolutně ujetý akt pseudodemokracie. Uspěchané a s velmi problematickým závěrem. Naštěstí jsou na Jarní poradu vypsány nové. Marwin později poznamenal, že volby byly úžasné - dokonalá účelová anarchokracie.
           Kvůli problémům se stanovami budou tyto přepracovány v bodech: minimální počet členů klubu, počet členů rady, postavení členů Slovenského Fandomu na České poradě.
           
           <<Jiřina>>
           Odpoledne začalo ve slavnostnějším duchu - předáváním drobných dárečků různým oslavencům - Michalu Broncovi, Marvinovi, Mirkovi Dvořákovi, Jarkovi Mosteckému, Petrovi Konupčíkovi a patnáctiletému SFK Makropulos. Poslední mýdlo s jelenem dostal Šimon.
           Následovalo oficiální představování klubů a jejich zástupců, včetně zřejmě historicky nejmladšího účastníka všech porad čtrnáctiletého Pepy Houdka, jenž zastupoval Hexaedr, ale na jaře by měl přijet již jako zástupce nového klubu Eldar, který by od ledna měl začít fungovat ve Znojmě.
           Michal Bronec a jeho zpráva o CKČ. Ten papír už jste v IK snad všichni četli. Účast byla slabší, celkem asi 80 příspěvků, o to víc porotců - asi 40. Definitivní uzávěrka letošního ročníku bude na Draconu, kde se rozdají balíky. Jeden poputuje na Slovensko, kde je zajištěna též síť porotců. Michal nastínil problém se slovenskými příspěvky - nová česká generace možná už slovensky ani nebude schopna číst. Dále Michal navrhl, aby ten, kdo získá první místo, ale nebude mu udělen Mlok, dostal alespoň cenu Pulec (něco jako mlok ve vývinu). Dohodl se s Hankou Pěchulovou o zhotovení příslušných figurek.
           Kalendář akcí a Parcon '99. V podstatě jediným kandidátem je Kopřivnice. Podle Randalfa by probíhal v učilišti, jehož aula je pro 400 lidí. V internátě je ubytování pro 300 lidí, ubytování dalších lidí na pokoji ve spacácích není problém. Jedná se o buňky podobné jako na kolejích v Ústí. Cena 120 až 150 Kč za lůžko a noc, 50 Kč za spacák. Dalších 200 míst je možné získat v hotelech za 250-350 Kč. Vzhledem k omezené kapacitě nemohou zaručit ubytování těm, kteří se včas nepřihlásí (nezaplatí). Parcon by se odehrál první víkend v červenci, tedy 2.-5. 7. 999. V pátek by byl pouze příjezd, vlastní program by byl v sobotu a neděli celý den, odjezd v pondělí. O konkrétní náplni programu zatím nemůže Randalf nic říci, ale všechno budou muset zajistit svépomocí, neboť na akci v Kopřivnici peníze od žádného sponzora nedostanou. Přestože Vašek Pravda není přesvědčen o dostatečném zajištění akce, porada kandidaturu Kopřivnice schválila.
           Prostředí Parconu budeme moci vyzkoušet na jarní poradě. Ta se bude konat 16-18.4.1999 v Kopřivnici. (Rekonstrukce tratě v Březové již sice skončila, ale možná bude potřebovat rekonstrukci ubytovna, navíc není jisté, že by se tam tak velký počet lidí vešel.)
           Podzimní porada za rok je předběžně plánována do Chotěboře, jaro 2000 opět do Šumperka, který se chce představit jako pořadatel Parconu 2000.
           Pokud někomu v kalendáři akcí chybí Bohemiacon, je tomu proto, že kluci z Ústí nevědí, zda a kdy bude probíhat rekonstrukce fakulty. Bude-li Bohemiacon probíhat, přizpůsobí se volnému termínu.
           Proběhly volby Rady Fandomu. Vzhledem k nejasnosti ve stanovách (zda prezident se zahrnuje do volené pětičlenné Rady či nikoli) se rozšířila o jednoho člena - Pavla Mikuláštíka, který získal stejně hlasů jako Vašek Pravda. Jinak zůstalo vše při starém - tj. členy Rady zůstávají dále Egon Čierný, Pepa Vašát a Michal Bronec. Revizorkou je Jolana Čermáková. Rada v novém složení dostala za úkol do jara vypracovat nový návrh stanov.
           Následovaly návrhy nominace pro Mloka a Ludvíka. Mlok (za zásluhy o SF): Klub Julese Vernea, redakce Fantázie, Pavel Poláček, Jarda Olša. Ludvík (za zásluhy o Fandom): Klub Julese Vernea, Petr Čáslava, Piter (Martin V. Kučera), Vlado Srpoň, Mirek Dvořák, Carola Biedermannová, SFK Avalon, SFK Makropulos.
           
           <<Piter>>
           Byly vyhlášeny nominace na Mloka a Ludvíka. Některé byly velmi obskurní.
           A na závěr dodatky „co kdo chcete“ - soutěže, akce, atd..
           Co na závěr? Jak řekla jedna „trekie“: „My se občas nemůžeme dohodnout, ale proti tomuhle jsme úplně v pohodě.“
           
    PS: Organizace Porady a bar neměly chybu.
    19. 10. 1998, Piter
           <<Jiřina>>
           Posledním bodem byly informace o stavu Kdo je kdo, SF cédéčka a různých soutěžích. Stav Kdo je kdo i cédéčka je lepší než předpůl rokem, ale práce jde pomalu, neboť ji všichni dělají ve volném čase, kterého je málo. Byly zmíněny soutěže O stříbřitě lesklý halmochron (uzávěrka 31.3.), výtvarná soutěž k 30. výročí přistání člověka na Měsíci, soutěž klubu Radegast s tématem o slovanské mytologii, soutěž Namaluj draka, jejíž vyhlášení by mělo být na Draconu, a konečně SF ochutnávka studené kuchyně - hodnocení bude rovněž na Draconu (zpracování, název, vzhled libovolné, ale musí to být jedlé).
           Poradu zakončil svým závěrečným projevem prezident Zdeněk Rampas.
           
           <<ZR>>
           Na Egonův dotaz na konci porady, jaký dojem si z jednání odnáší, odvětil president takto:
           Než odpovím, mám také jednu otázku: řídila se ti porada bez mé přítomnosti lépe? Obě odpovědi mi udělají radost. Ne potěší mou ješitnost, ano naznačí, že bych na poradě nemusel jen makat, ale také si něco užít. Dotaz byl na Egona asi příliš složitě formulován, a tak musel pokračovat.
           K tvému dotazu - vždy, když jsem řídil poradu a viděl houfy fanů prchat na cigaretu, kafe, koňak nebo jen na kus řeči, připadalo mi to velmi nefanouškovské a neloajální. Jak jim dnes rozumím.
    Zdeněk Rampas
           
    PS: Po několika letech, kdy hlasování bylo spíše výjimkou a týkalo se zpravidla pořádání Parconu, se zdá, že široký konsensus v otázkách života fandomu již není tak samozřejmý a bude třeba do Jarní porady navrhnout něco jako hlasovací řád, abychom před každým hlasováním nemuseli hlasovat o jeho způsobu a podobně. Bude tedy v prvním přiblížení třebA udělat tabulku, o čem je třeba rozhodovat hlasováním, jak často a jakým způsobem.
           Dále je třeba vyřešit a doplnit do stanov počet členů rady s ohledem na kompatibilitu se stanovami Slovenského fandomu.
           
           <<Jiřina>>
           Poděkování:
           Děkuji všem za odborné rady, jakož i materiálové zabezpečení při instalaci Semtexu a jeho propojení s radiem řízeným budíkem. Doufám, že Šumperáci do roku 2000 postaví nový internát, a to o dost blíže vile Doris a nádraží, abychom toho chození na Parconu neměli tolik.
           Dále děkuju Lence Turečkové za dva acylpiriny, které mě v neděli udržely při životě, a Láďovi Čermákovi, který mě (ještě při životě) dovezl do Prahy.
           
    Jiřina
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK