Logo rubriky
10-11/1998
  (158)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Porada skončila, zapomeňte? Já jsem musel na příští pondělí svolat pražské členy rady, abych se dověděl, na čem jsme se dohodli, (málem jsem napsal, abychom se dohodli, na čem jsme se dohodli). V mém případě ale za to mohly prášky oblbováky, kterými jsem se na poradě cpal. Uvidím, na co si vzpomenou ostatní, zvláště v konfrontaci s dvěma v tomto IK uveřejněnými reportážemi.
       Několik článků jsme přejali z fanzinu Kroniky Questaharu. V některém z příštích čísel uveřejníme jako součást bloku k přípravě Akademie99 i reportáž z Akademie 98 a hodnocení jejího letošního ročníku.
       Nakonec bych vás chtěl poprosit o schovívavost s předpokládaným větším výskytem chyb a překlepů v tomto čísle. Požádal jsem sice o korektury přátele z RUR, ale jednak nějak zlenivěli, druhak ty korektury zanáším těma samýma (ne jak se teď rozmáhá, těma stejnýma) rukama, kterýma jsem je udělal, pod vedením stejně oblbnuté hlavy.
       

Fantázia č. 6

Všechny superlativy jsem již vyčerpal na č. 5. Šestka je stejně dobrá. Mrzí mě jen, že nejlepší časopis Česko-Slovenska dostávám od redakce zadarmo jako fanzin (nic proti fanzinům, posílejte mi je dál, předem děkuji). Mnohem raději bych za něj ale dával 30 korun v trafice.
       Situace je smutná i v tom, že když Fantáziu ukážu českým fanům, po chvíli smutně vzhlédnou, je to malým písmem a slovensky. Těžko vyčítat redakci, že toho má tolik co říci (Ikarie je občas sázena dvanáctibodovým písmem s prokladem 16) a znalost slovenštiny by v československém fandomu měla být samozřejmostí a dá se snadno uchovávat právě četbou slovensky psané SF.
       

K  novým odběratelům

Vážení přátelé, pokud jste začali odebírat IK v poslední době, je možné, že jste nedostali všechna čísla od počátku roku. Pokud se tak stalo, dejte nám vědět, pokusíme se to urychleně napravit.
       Budete-li nám již psát, ať už z jakéhokoli důvodu, potěší nás, když napíšete, co se vám na IK líbí (i naopak), jak jste se o něm dověděli a co vás přivedlo k myšlence stát se naším čtenářem.

Slovenština

Nebývá zvykem přebírat do IK příspěvky z denního tisku. Článek o zapomínání slovenštiny z MF se nám však zdál natolik alarmující, že z něho přetiskujeme podstatné části. Mnoha českým fanům, nemyslícím na budoucnost, se to může zdát zbytečné, oni si se svými slovenskými přáteli na conech (v ČR i SR) vždycky porozumí. Jednou však, přátelé, s sebou budete muset brát své děti, ať už proto, že nebudete mít hlídání, nebo aby vám obsluhovaly kolečkové křeslo. Pak prozíravější ocení, že svůj potěr nutili nejen do angličtiny, ale dali jim přečíst i něco v jazyce češtině nejbližším.
       

Polcon 99

se bude konat ve Varšavě, 26.-29. srpna (8). Informace v polštině najdete na adrese http://rassun.cs.net.pl/polcon/
Zájemcům přeloží naše spolupracovnice Joanna Czaplinská. protv1@aci.com.pl
       

Nové fanziny a časopisy v redakci

Cori Celesti 4/98 zdá se, že již čtrnácté v pořadí. Poprvé s vyjímatelnou přílohou Ankh-Morpork Times.
Knihovnička Vakukoku 43 Experiment se Sci-fi (asijské SF mikropovídky)
Knihovnička Vakukoku 44
Knihovnička Vakukoku 45 Vol-Finkské svitky
Knihovnička Vakukoku 46 Pepík Hipík mezi pravičáky
Knihovnička Vakukoku 47 Velká výprava
Imladris 4/98
Orion 23 - Nové Zámky
Dech draka 4/98
Živel (10) s podtitulem Porno. Jak je mým dobrým zvykem, navážel jsem se v minulém IK do Živlu č. 10 s tím, že mi za čtení stály jen dva články.
       Mohla za to jednak uzávěrka IK, která se shodovala s koupí Živlu, dále avangardní pojetí obsahu časopisu. Kdybych poznal, že jde o obsah a byl schopen z něho vyčíst nějakou užitečnou informaci, asi bych dopředu odhadl, že si přečtu přinejmenším článek Pavla Vachtla a článek překládaný Evou Hauserovou. A ještě alespoň jeden, ale teď si nevzpomínám.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK