Logo rubriky
9/1998
  (157)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Jsme zpátky z Tatraconu a Bohemiaconu, vzpomínáme na Parcon, workoholici mezi námi okřívají po vnucených dovolených.
       Život a Ivo Železný nám odlákali část redakce, Tomáš Kohl odjel studovat do USA, Jolana Čermáková rediguje Perry Rhodana a Michaela Rampasová Prokletí rodu MacLeanů (pozor, obsahuje to prvky SF). Nicméně Tom slíbil recenze a tolik oblíbené cestopisné články ze života fanoušků a obě dále jmenované nepřestávají s obětavou podporou IK. Michaela např. přepsala několik příspěvků, přestože byly zjevně pořízené na počítači.
       

Jak psát pro Interkom

Podnikl jsem drobné šetření ve věci znehodnoceného Piterova článku o Conanovi. Dost mi pomohlo, že stejná pasáž vypadla i z jeho opravy (doufám, že to nezapomenu napravit). Editor T602 obsahuje pozoruhodně mnoho kódu z prastarého WordStaru, pro nás je důležité hlavně to, že řádky začínající tečkou považuje za formátovací (řídící) a při exportu je vypouští. Pak stačí trocha nepozornosti a když uděláte před tečkou mezeru a ta se pak při dalších úpravách dostane na začátek řádky, je tento ztracen.
       Piter by se nikdy samozřejmě takové banální chyby nedopustil, leč jeho text obsahoval několikrát ... (tři tečky) a před těmi již mezera být může a někdy i musí.
       

Nové fanziny a časopisy v redakci

Bard (1/98) pro Společenstvo J. R. R. Tolkiena vydalo nakladatelství Straky na vrbě. Dlouhá fantasy povídka Jana Lišky, filosofický essay Pavla Housera, trocha poesie a o svatém grálu.
Černý lotos (17) výborný, nebo snad stále lepší fanzin Filipa Gotfrida a Romana Štědroňského. Na dvě desítky recenzí knih a filmů, co takhle něco poslat do IK?
Imladris (3/98) interní zpravodaj Společenstava J. R.. R. Tolkiena. Vydává stejně jako Barda Michael Bronec.
O stříbřitě lesklý halmochron - sborník desátého ročníku populární tématické SF soutěže.
Putna (7-8/98) život SF klubu J. M. Trosky, recenze, povídky a populárně vědecké články. Na článek Několik vět k CKČ reaguje v tomto IK Michael Bronec.
Radegast (5/98) je věnovaný Parconu 98.
Zbraně Avalonu (20) rozšířené vydání k Parconu 1998. Obsahuje povídky, které se nedostaly do Mloka (Kočasu), metodiku pořádání conů, pokračování seriálu Sex v hávu SF, recenze, reportáž z Pragoconu, Jarní porady Čs. SAF klubů, výsledky hlasování Akademie SF za rok 1998 a mnoho dalších zajímavostí.
Zlatá zebra sborník prvního ročníku soutěže SF klubu Zebra přináší první čtyři povídky.
Cizinec sbírka povídek vydaná k Bohemiaconu.
Dech draka (3/98) po grafické stránce asi nejlépe vedený časopis související s SF. Povídky, esej Pavla Housera, listárna, přílohy pro Dračí doupě.
Fantázia (5) obsahuje rozhovor Ondřeje Neffa, Františka Novotného a Ondreje Herce, dvě zahraniční a tři slovenské povídky (ty vesměs od autorů Ceny G. Reusse), SF poezii, recenze SF hudby a filmu (jejich autoři se poučili na jazyku Rigor Mortis, ale to může být z části dáno kvalitou zpracovávané materie). Samozřejmě recenze na (hlavně v ČR) vydávanou SF, ale i dvě recenze letošního Krutohlava. Dále zde najdete reportáž z Vartaconu a trojreportáž z Parconu. Informace o slovenských SF klubech a fanzinech a z fanzinu Prit převzatý článek Cyberspace. Velmi sympatická je rubrika Dýka do chrbta... ve které Martin Králik s otevřeností, která je ve fandomu vzácná, otevírá nepříjemná témata (alkohol a fandom, vztah fandomu a Slov. syndikátu autorů fantastiky...) Velkým přínosem je vyjímatelná příloha Slovenská fantastika - mená, která bude, až vyjde celá, znamenitým doplňkem Ivana Adamoviče Slovníku.
Ikarie (9) za pozornost stojí dokončení povídky M. L. Bujoldové Labyrint, interview s Vl. Šlechtou a jeho povídka, výsledky soutěže Ikaros, dvě reportáže z Parconu, fantastická věda J. Petra.
Živel (10) s podtitulem Porno obsahuje i kapitoly z knihy Stroje tvoření a v Lidových novinách a SF konferenci diskutovaný článek o pedofilii a její prezentaci na webu.
       Přiznávám, že více jsem nečetl, neboť nepohodlí spojené s četbou avantgardní typografie časopisu dokážu překonat jen v případě, že mám k autorovi či překladateli nějaký vztah. A takových je v tomto Živlu poskromnu.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK