Logo rubriky
10-11/1998
  Fandom (další) (158)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Causa Gemmell aneb Pravda pravdoucí

Měl jsem za to, že vše ohledně „Causy Gemmell“ bylo vysvětleno již na Jarní poradě 1998, ale Václav Pravda mne opět vyvedl z omylu. Když už do tohoto „případu“ začal zase někdo vrtat, tak jsem donucen sepsat, jak to vlastně bylo. K tomu jsem si vyžádal názory zainteresovaných osob: organizátorů Draconu Mirka Dvořáka, Pavla Mikuláštíka (oba názory mám písemně), majitele knihkupectví Černá planeta a vydavatele Gemmella Radka Suchánka (ústně, přítomen byl Mirek Poč) a překladatelky Gemmella Dany Krejčové. Pan Suchánek tvrdí, že s věcí neměl příliš společného a rozhovor s ním byl natolik krátký, že jsem nepovažoval za nutné mít ho v písemné formě. Dana Krejčová pouze potvrzovala a doplňovala věci již řečené.
       Tímto jsem doufám osvětlil, že jsem čerpal z dostatečně solidních pramenů - tj. od lidí do věci zainteresovaných a ne z nějakých fám.
       Já osobně se sice považuji za jednoho z organizátorů Draconu, ale nemám příliš mnoho společného s programem a potažmo ani s touto „causou“. Poprvé jsem se o ní dozvěděl v Praze v knihkupectví Krakatit krátce před Poradou. Bylo mi tam sděleno, že „lidé z Ústí“ tvrdí, že organizátoři Draconu ukradli Bohemiaconu Gemmella. Další podrobnosti jsem se dozvěděl až na Poradě.
       Dle slov R. Suchánka vše začalo někdy koncem zimy, kdy se mu ozval Mirek Szábo. Ten mu navrhl, jestli nemá zájem pozvat Gemmella na Bohemiacon do Ústí. Suchánek tuto nabídku přijal s tím, že je ochoten zaplatit letenku a zbytek ať si zařídí Szábo.
       O nějaký čas později se pan Suchánek zúčastnil debat fanů, kteří se scházejí v Černé planetě. Zdůrazňuji, že to byli pouze fanové z Brna a nikoli někdo z hlavních organizátorů Draconu. Veškerý program na Draconu zařizuje Pavel Mikuláštík a ostatní pouze konzultují a doporučují možné kandidáty. Při těchto debatách bylo panu Suchánkovi navrženo, zda by nebylo lepší pozvat Gemmella na Dracon. Suchánek vcelku logicky nebyl proti. Je lepší, aby autor přijel na významný con do města, kde sídlí jeho překladatel i vydavatel, který tam navíc má i knihkupectví. Dana Krejčová potvrdila, že i ona samozřejmě považovala za výhodnější návštěvu Gemmella a Brně a tento názor rovněž prezentovala panu Suchánkovi.
       Do klubu, který se pravidelně schází U dvou kozlů, přišla Dana Krejčová s informací, že pan Suchánek chce pozvat Gemmella do Ústí a že by možná bylo lepší pozvat ho do Brna (P. Mikuláštík).
       Při náhodném kontaktu P. Mikuláštíka s R. Suchánkem mu tento oznamuje, že by bylo výhodnější, kdyby byl Gemmell v Brně (P. Mikuláštík, R. Suchánek). Suchánek si následně vyžádal (a dostal) od Mikuláštíka adresu M. Szába (R. Suchánek).
       Nastává problém: P. Mikuláštík se domnívá, že vše nyní závisí na R. Suchánkovi a D. Krejčové, kteří kontaktují Szába a Gemmella. R. Suchánek se naopak domnívá, že nyní je na scifistech, ať se spolu domluví.
       Před Poradou se M. Szábo informoval u Suchánka, jak to pokračuje s Gemmellem. Později na Poradě vylíčil Szábo tento rozhovor P. Mikuláštíkovi takto: „Suchánek: Pořadatelé Draconu mne přesvědčili, že v Ústí nejsou podmínky atd. Proto Gemmella pozvu do Brna na Dracon“ (P. Mikuláštík). R. Suchánek si žádný další kontakt s Ústím nepamatuje, ale tvrdí, že „v té době to už nebyla moje věc. Ať se scifisti domluví mezi sebou.“
       Zde končí role R. Suchánka, který byl ochoten zaplatit letenku a ostatní se měli domluvit, kam vlastně má Gemmell přijet.
       Dění na Poradě je všeobecně známé: Mirek Szábo rozhořčeně nařkl pořadatele Draconu, že mu ukradli Gemmella. To už ovšem stačil rozhlásit po celé republice - kromě Brna. Zdůrazňuji, že za celou popsanou dobu nikdo ani jednou nekontaktoval pořadatele Draconu s jakoukoli informací o Gemmellovi. (M. Dvořák, P. Mikuláštík)
       M. Szábo na Poradě prohlašuje, že se obejde i bez Gemmella. (P. Mikuláštík)
       Po Poradě se rozbíhá jednání v Brně. V Klubu se za veřejné účasti fanů diskutuje, zda pozvat Gemmella, či nikoliv.
       M. Dvořák a P. Mikuláštík vznášejí námitky proti pozvání:
       Návštěva Gemmella i bez letenky spolkne asi 15 až 20 tisíc korun (odhadnuto na základě informací K. Soukupa o návštěvě R. Ziemkiewicze na Draconu 1997). Na to Dracon prostě nemá finanční krytí.
       Dracon nezakládá svou popularitu na účasti zahraničních hostů. Pokud by tato návštěva přilákala další fany, tak je stejně není kam ubytovat, protože ubytovací kapacity jsou beznadějně přetížené.
       Není náhradník, který by se staral o návštěvu, kdyby D. Krejčová onemocněla. P. Mikuláštík nebo M. Dvořák by celý con museli být k dispozici Gemmellovi jako řidiči, což by citelně oslabilo organizační tým.
       Na těchto argumentech se shodlo kompletní vedení konsorcia Dracon: M. Dvořák, P. Mikuláštík a Martin V. Kučera.
       Po ostré diskusi se došlo k následujícímu kompromisu: Dana Krejčová domluví s R. Suchánkem financování letenky tím stylem, že ten složí příslušnou částku buď v hotovosti nebo na účet Draconu. Dále Dana napíše zvací dopis Gemmellovi. Dracon do věci vstoupí, až bude vše dojednáno a bude se domlouvat smlouva o financování s p. Suchánkem. (M. Dvořák, P. Mikuláštík) Toto D. Krejčová potvrzuje s připomínkou, že kontaktovat Gemmella může až po dodání adresy přislíbené P. Sládkem (PES+), který ji dodnes (začátek září) nedodal. PES+ k tomu dodává, že sehnat adresu přímo na Gemmella je téměř nemožné a stejně se od návštěvy upustilo.
       Na Knižním veletrhu kontaktuje M. Dvořáka M. Szábo a dožaduje se definitivního rozhodnutí. M. Dvořák mu (úmyslně) před svědky (například Marvin) odpovídá takto: „Dana Krejčová dohodne se Suchánkem vše potřebné a pokud to klapne, tak Gemmell bude v Brně. Pokud ne, tak může být v Ústi. Poznámka: asi Vám to bude k ničemu vzhledem k odstupu Bohemiacon - Dracon, tj. když se nedohodnou v záři, tak je stejně dávno po Bohemiaconu. Takže - další informace u Dany Krejčové. Nejsem kompetentní (zdůrazněno) jiného rozhodnutí! Takto rozhodlo konsorcium Dracon.“ (M. Dvořák)
       Dále dostává Szábo soukromé stanovisko M. Dvořáka, který před svědky zdůrazňuje, že jde jen o jeho názor: „Nemám zájem na zahraničním hostu, protože to nese jen komplikace a navíc máme stabilní a osvědčený typ programu, který je pro Dracon typický a není třeba žádný zahraniční host.“ (M. Dvořák)
       Po Knižním veletrhu Szábo oficiálně prohlašuje, že na základě jednání s Mirkem Dvořákem má potvrzeno, že Gemmell na Draconu nebude a kontaktuje R. Suchánka. Dana Krejčová se na základě těchto informací urazí a přestává reflektovat na „akci Gemmell“. (M. Dvořák, P. Mikuláštík) Dana Krejčová potvrdila, že se dozvěděla, že Dracon o Gemmella ztratil zájem a přestala tudíž vyvíjet jakoukoli aktivitu v tomto směru.
       Po těchto událostech v Brně na delší čas zavládla nechuť a skepse. Vztahy mezi brněnskými fany se rovněž zhoršily. Tím pro Brno končí „Causa Gemmell“.
       Tento článek je založen pouze na faktech, která si pamatuje M. Dvořák, P. Mikuláštík, R. Suchánek, D. Krejčová a autor. Na mnohé z uvedených okolností existují i další svědkové.
       Dále článek nehodlám nijak komentovat a každý si může udělat vlastní představu.
       
       Autorizace:
       R. Suchánkovi jsem článek zaslal ke schválení. Ten se mi vrátil bez jakýchkoli změn a poznámek. Z druhé ruky jsem se dozvěděl, že s ním p. Suchánek nebyl příliš spokojen.
       Dana Krejčová autorizovala článek bez připomínek.
       P. Mikuláštík rovněž.
       M. Dvořák se ke článku nevyjádřil ani po třech urgencích. 25. září jsem mu poslal e-mail se zprávou, že jestli se do týdne nevyjádří, budu považovat článek za schválený. Do 2. října jsem neobdržel žádnou odpověď.
       Pokud chce ještě někdo do této „causy“ vrtat, pak doufám, že to bude někdo, kdo je na této věci zainteresován a ještě se nevyjádřil - a to jsou pouze organizátoři Bohemiaconu.
       
PS: Nejvtipnější je, že za celou tu dobu se s Gemmellem nikdo nespojil a nikdo tedy neví, zda by vůbec měl chuť přijet do jakési malé zemičky uprostřed Evropy.
       
3. 9. 1998 - 6. 10. 1998, Piter
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK