Logo rubriky
13/1998
  Fandom (další) (160)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Dotazník 2 - Potrebujeme víziu žiarivej
budúcnosti či každý deň prítomnosti?

Ako som sľúbila - prichádza ďalšia časť odpovedí a komentárov `verchušky' Československého SF fandomu - vedúcich klubov a stálych členov, delegovaných na najvyššie ustanoujúce zhromaždenie priaznivcov SF, fantasy a ďalších aktivít súvisiacich s nadprirodzenom, či často s neprirodzenom na území bývalej ČSSR - Poradu SF klubov. Znie to možno príliš oficiálne, čoho príčinou je moja snaha prisúdiť delegátom i organizácii aspoň zdanie minimálnej moci či sféry vplyvu, ktorá je žiaľ alebo našťastie takmer čisto hypotetická. Takže prichádza druhý diel absurdne vážneho seriálu s humornou oblohou a s ním reakcie na otázky:
       1. Aké výhody plynú Vášmu klubu z členstva vo fandome alebo čo je dôvodom vášho členstva?
       2. Zaniká fandom?
       3. Robí niečo za či proti tomu Rada fandomu?
       4. Aký má byť ideálny SFK - podporujete otvorený klub so širokou členskou základňou s rizikom väčšieho počtu pasívnych ľudí či formu klubov málopočetných a uzavretých?
       

EGON ČIERNY (KJV)

       1. Máme radi sci-fi a ludí s rovnakými názormi.
       2. Fandom nemôže zaniknúť, sci-fi je večná a vždy budeme mať nasledovníkov.
       3. Rada fandomu vyvíja činnosť na akú stačí. Nikdy nič iného nerobila a tak nemôže byť v útlme.
       4. Každý klub má byť aký chce!!
       

ĽUBOMÍR „Dáreček“ ZÁBORSKÝ (Andromeda)

       1. Môžem sa chodiť opíjať na porady.
       2. Nie - Nepoznám scifistu dezertéra porevolučného.
       3. Jeden dlhý škrt cez pol strany.
       4. To je blbosť!
       

ROMAN Randalf KRESTA (Radegast)

       1. Kontakt s ostatními SFK a hlavně lidmi ve fandomu.
       2. Nezaniká, ale stagnuje.
       3. Je potřeba manager.
       4. Otevřené kluby - více názorů a potenciálních aktivních lidí.
       

JITKA DOLEŽALOVÁ (Vetřelci)

       1. Možnost potkat lidi, kteří mají něco společného s SF tvorbou, která mě (nás) zajímá.
       2. Co by více měl fandom dělat? - Zánik?- Ne. Vždycky se někdo najde, kdo zorganizuje nějakou větší akci, kde máme možnost potkat zajímavé lidi a konzultovat jejich i své názory.
       3. Fandom zatím nezanikne, dokud budou lidé, kteří se o tuto činnost budou zajímat.
       4. Nevím, co na to odpovědet.
       

JAREK MOSTECKÝ (KJS)

       1. Jediným důvodem je hlasovací právo na poradách fandomu.
       2. Rozhodně nezaniká - pouze se obměňují lidé, probíhá generační výměna, a to někteří „staří fotři“ - myšleno služebně staří - těžce nesou. Žijí v představách, že když už nejsou na akcích fandomu vidět ti, kteří k hnutí neodmyslitelně patřili před 10 - 12 lety, tak už to není ono. Opak je pravdou, bez lidí, jako je Pravda, Sábo, Hofmeister, Pavelko - by dnes nebylo nic.
       3. Rada fandomu nemá prakticky žádnou pravomoc a ani se o to nesnaží. Rozhodující by měl být výsledek hlasování porady. Pokud by mělo dojít ke stavu, kdy je rada orgánem, který soustředí odpovědnost, pak musí mít taky pravomoc rozhodovat a vystupovat určitou měrou absolutisticky. Na druhé straně v ní musí sedět lidi, kteří nejen filozofují, ale jsou akční. Tohle není jen kritika druhých, ale i mne samého.
       4. Obojí. Direktivně určovat je nesmysl. Když někdo založí klub, ať funguje, jak to jeho členům vyhovuje.
       

ZDENĚK RAMPAS (BC)

       1. Přátelé, nové kontakty, informace, spolupráce na větších projektech.
       2. Snad stagnuje - přírůstek fandomu vyrovnává úbytek, ale zdá se mi, že dnes světská lákadla odfiltrují méně kvalitní zájemce.
       3. Současná špička fandomu se musí stát zajímavou pro nové lidi a zároveň je bude muset umět přijmout. Pokud se objeví.
       4. Záleží vždy na tom, kdo klub „táhne“. Zadarmo děláme dobře jen to, co nás baví.
       

MARTIN „PITER-VICTOR“ KUČERA (Pochmurná neděle)

       1. Informovanost. Možnost zasahovat do dění.
       2. Fandom nezaniká, ale permanentně mění formu. Ti, kterým se to nelíbí, odcházejí a nahrazují je jiní. Zcela logický proces. V poslední době se fandom začíná komercializovat.
       3. Rada fandomu dělá dost pro to, aby nedošlo k úpadku Fandomu a fandomu.
       Někteří členové Fandomu ovšem bohužel blokují příliv nové krve do fandomu. Projevuje se neodůvodněná antipatie ke hráčům, ze kterých se budou časem tvořit nové kluby a noví skalní fanové - můj případ. Rada fandomu má ovšem omezené možnosti, protože došlo k silnému rozkolu mezi nakladateli (například Ikarie) a fandomem. Založení Akadamie a dobrý průběh CKČ ( i přes sabotáž Ikarie), považuji za příklad práce proti úpadku fandomu. Neustálý nárůst návštěvníků conů tomu i nasvědčuje.
       4. Oba typy klubů mají své odůvodnění. SFK stavící na fanzinu a publikační činnosti předpokládá silnou členskou základnu. Kluby stavící na jiných aktivitách nemají důvod budovat davy pasivních členů-čtenářů. Takovým klubem je například Pochmurná neděle, kde jde o organizační činnost.
       

MIRO PÁRIČKA (KPVPVF)

       1. Udržiavanie kontaktov s ľuďmi rovnakých záujmov, hľadanie nových, získavanie čerstvých informácií z diania okolo nich.
       2. Nemyslím - hromadia sa len problémy s časom, priestormi pre „existenciu“, finančnými nárokmi pre organizovanie akcií a účasti na nich.
       3. Určite väčšiu aktivitu vyvíja vedenie ČSSFF v ČR a Rada fandomu na čele s doživotným prezidentom Z. Rampasom ako na Slovensku. U nás mnohým členom fandomu nie je jasné, kto je predsedom (Martin „Šimon“ Schuster - pozn. red.) a aktivity vyvíjajú len niektoré kluby. Ostatné sa hrajú na vlastnom piesočku, stretávajú sa sporadicky, resp. existujú len formálne. Na spoločných akciách sa zviditeľňujú vždy tie isté tváre zo Slovenska. Hviezdou (SUPERSTAR) v aktivite a prínose pre fandom je vydávanie časopisu „FANTÁZIA“. Klobúk dole pred ich počinom.
       4. Otvorené kluby - z kvantity môže vzísť kvalita, a na zahodenie nie sú ani kontakty.
       

IVO JANÁL (Stalker)

       1. Důvodem členství klubů ve fanomu je získávaní informací o dění v SF a možnost účasti na akcích pořádaných SF kluby. O většině pořádaných conů je možné se dozvědět jen prostřednictvím Fandomu. Dalším z důvodů je i možnost podílet se na udělování cen Mlok a Ludvík a tím částečně ovlivňovat i dění v SF u nás.
       2. Fandom nezaniká, ale omezuje se jeho činnost. Dříve mnoho lidí chodilo do klubů z důvodu shánění knih a filmů, dnes je trh přesycen, vše je k dostání. Dále lidé mají stále méně času - hodně z nich se věnuje své práci a podnikání, a na koníčky nezbývá čas. Z těchto důvodů došlo i k úpadku fandomu, ale nezaniká, protože vždycky se najde dost nadšenců, kteří se budou chtít scházet se stejně smýšlejícími lidmi.
       3. Vedení fandomu by mělo vyvinout o něco větší aktivitu - takzvaně se zviditelnit.
       Je spousta lidí, kteří se zajímají o SF a neví, že Fandom nebo SF kluby vůbec existují. Měly by se častěji objevovat články o činnosti fandomu, a kdyby to šlo, tak nejen ve SF časopisech. Stálo by za pokus alepoň jedenkrát do roka zveřejnit seznam klubů včetně adres. Zlepšení možná přinese manažer fandomu.
       4. Jsem pro otevřené kluby se širokou členskou základnou. Čím širší základna, tím lépe se dají připravovat různé akce. U pasivního člena je vždy naděje, že se aspon občas do něčeho zapojí, že se stane aktivnější. Uzavřený klub může přejít do stereotypu, který může vést až k jeho zániku.
       

FRANTIŠEK MORAVEC (Malevil)

       1. Všechny.
       2. NE, NE, NE, protože je věčný.
       3. ANO, ANO, JO - organizace trvá, aktivity se množí - Akademie, mraky conů - nestíhačka - to ty nové, a pak stálice - porady, Parcony ...
       4. Ale vždyť je to úplně jedno, jakou kde má klub formu. Nechci nic podporovat v tomto směru.
       

JAN ŠKORPÍK
(Malevil)

       1. 42
       2. To mi připomíná Lasicu a Satinského - Tečie Dunaj alebo nie? Áno tri body, nie tiež tri body. Ale myslím, že ne: viz cony.
       3. 42
       4. Nepodporuji žádnou, neb jsem líný.
       

ONDREJ TREPÁČ (Orion)

       1. Na výhody som sa nikdy nepýtal! Fandom, to sú proste moji (naši) priatelia a nie je správne, aby sme sa separovali. Považujem to za úplne normálne, že sme členským klubom fandomu, aj keď nám z toho nijaká hmatateľná výhoda neplynie.
       2. Sú náznaky, že áno, ale zároveň sa dejú aj veci, ktoré naznačujú opak. Dnes je na Slovensku zhruba toĺko klubov, ako bolo v roku 1989. V Čechách ich je menej, ale ako som videl „prezenčku“ z jarnej porady v Šumperku, boli tam úplne nové mená - to znamená, že nové kluby vznikajú. Možno nie sú také „kvantitatívne“, ale samotný fakt, že existujú, považujem za plus. Zhrnuté: fandom už nie je to čo bol, ale nezaniká, je stále tu, funguje. A ak zaniká, tak veľmi pomaly.
       3. Som toho názoru, že áno. Je však jedna vec, na ktorej by mohlo vedenie fandomu a SSAF zapracovať - zriadenie vlastného špecializovaného vydavateľstva SF a fantasy. Koľko ich je v Čechách sa nepokúsim ani zrátať, na Slovensku nie je ani jedno. Dovážané knihy sú drahé, a teda dostupné len solventným.
       4. Závisí to od toho, čo považuješ za málopočetný alebo veľapočetný klub, a čo sú pasívni členovia. U nás sa viac osvedčila prvá forma - je nás síce menej, ako voľakedy, ale o to viac držíme pohromade. Vytvorilo sa kvalitné, tvrdé jadro klubu, a v súčasnosti je odliv členov minimálny. Je však samozrejmé, že radi privítame každého nového človeka, ktorý má ozajstný, úprimný záujem o členstvo. Staviame na kvalite, nie na kvantite, sme malý klub, ale nie sme uzavretí. To by sme boli sami proti sebe.
       

MARTIN KOUTNÝ (Třesk)

       1. Lepší informovanost, komunikace a spolupráce s jinými SFK.
       2. Ne - mění se jeho struktura, funkce, vedoucí osobnosti, má jiný význam než dříve, ale pevně věřím, že nikdy nezajde na úbytě. Zahubit ho může pouze netolerance a neschopnost se dohodnout, ale to záleží na nás všech.
       3. Ano i ne... Příčina útlumu: Zdeněk Rampas. Projev aktivity: především snaha převést fandom do podoby standardní organizace s pevnou vnitřní strukturou a pevnými pravidly hry - volební řád, jednací řád, funkce manažera - výsledek činnosti hlavně mladých „aktivistů“.
       4. Otevřené kluby - pasivní člen je pořád víc než žádný.
       

HANA PĚCHULOVÁ (Hepterida)

       1. Žádné.
       2. Bez odpovede - prázdne nič.
       3. Rada fandomu -Nevyvíjí - aktivity, aby nedošlo k jeho zániku.
       4. Je to klub od klubu jiné.
       

VALTER MAYER (Acorn)

       1. Lepšia informovanosť o pripravovaných akciách, zaujímaví priatelia.
       2. Nezaniká, je to len dojem. Pretože sa venuje širšiemu záberu, už nejde tak do hĺbky. Zaujímavé veci si ale stále môže nájsť každý.
       3. Bez odpovede - ďalšie prázdne riadky.
       4. Obe formy majú svoje výhody aj nevýhody. Ak má klub k dispozícii vhodné priestory, vychádza lepšia varianta väčšieho klubu.
       

JOSEF VAŠÁT (Mlok)

       1. Proč by mi měly plynout výhody? Kontakt a i pocit sounáležitosti k „nějakému houfu“ dělá taky své.
       2. Ne, protože se v určitých časových obdobích obnovuje o nové tváře či vlny zájmu.
       3. Už se to zlepšilo.
       4. Tady záleží na tom, jak klub pracuje, na co je zaměřen, i jak je zájmově a i věkově rozvrsten. Nyní aktualizovaný seznam klubů a jejich „inventarizace“ prokazuje, že se to samo vyvrbí. Kluby zanikají, vznikají nové, štěpí se, mění zaměření své činnosti, hledají sponzory, zřizovatele ...
       
Druhý chod odpovedí ma prekvapil svojou triezvosťou, vážnosťou a zainteresovanosťou. Na prvý pohľad sú zrejmé dva názorové prúdy - ktoré sa líšia nie v pohľade na problém, ale ako je to už pre fandom typické, v otázke jeho riešenia bez predošlého presného vymedzenia a určenia. Fandom jednoznačne nezaniká - len sa podľa jedného smeru mení, podľa druhého stagnuje. Oba prúdy by bolo možné zlúčiť, ak by bola vôľa identifikovať, v čom je problém. Podľa môjho názoru tkvie vo fakte, že fandom je a mal by zostať záujmovým občianskym združením nadšencov, a preto existujú snahy uvoľňovať jeho štruktúru a neoficializovať jeho prácu - vystupovať len prostredníctvom silných aktívnych jednotlivcov, ktorý jeho oficiálnu proklamovanú záštitu nepotrebujú. Na druhej strane existuje a pomaly sa doň zaraďuje „dorast“, ktorý je aktívny, má dobré nápady, často i kontakty smerom von, ale chýbajú mu skúsenosti a väzby do vnútra fandomu, i niečo ako „Veľký brat“ - či už v podobe pevného prezidenta, ktorý má neotrasiteľný rešpekt, alebo kolektívneho zboru vo forme Rady fandomu. Podstatným momentom nie je univerzálnosť osobnosti, alebo absolútna shopnosť všetko vyriešiť, ale konkrétna záruka spoľahlivosti v konkrétnej veci, čo sa nám žiaľ niekam vytráca...V tom vlastne tkvie i zdroj rozladenosti - vo vedomí, že schopní mladí členovia - ak tí starší prepasú moment, kedy im treba vyjsť v ústrety a nehľadieť na detaily či vlastné pochybnosti - si vytvoria svoju vlastnú organizáciu, alebo fandom vo fandome - a nebudú potrebovať povolenie, ani stáť o radu, pretože pre nich vznikne niečo kvantitatívne odlišné, nové a najmä príťažlivo neobmedzené a nevyšliapané.
       Pri otázke výhod členstva ma ani tak neprekvapilo všeobecné počudovanie - i ja som z generácie, ktorá za absolútne výhodný považuje každý rok, kedy do tohto náročného koníčka nemusí investovať viac ako členský poplatok, avšak prekvapilo ma, ako málo delegátov si uvedomuje samotnú vzácnu možnosť NOMINOVAŤ ocenených - v prípade ceny Mlok a Ludvík, či podávať návrhy, o ktorých porada hlasuje, a tým pádom majú možnosť stať sa jeho neodeliteľnou súčasťou. Medzi kombinovanými optimisticko-pesimistickými víziami prevažuje našťastie stále ešte syndróm - fandom bude, i keby ho mali tvoriť len 30 účastníci porady, čo je obdivuhodným znakom, že väčšinu jeho členov ešte stále baví každá blbina, ktorú si vymyslia.
       Zvláštny je i pohľad na kluby. Z ponúknutej možnosti otvorený kontra uzavretý klub by väčšina preferovala prvý typ so širokou základňou, avšak zo skúseností viem, že tento prístup je trošku farizejský, pretože nováčkovia a ich zaúčanie brzdia kluby pri zabehaných aktivitách, jeden autor je desaťkrát cennejší ako dvadsať pasívnych sporadických čitateľov, ktorí na klub prídu raz za mesiac a na druhú stranu, realita hovorí, že otvorené kluby so širokou základňou sú len zbožným snom, pretože neexistujú. Kritérium preferovania kvality i z tých malých, kvázi otvorených, robí kluby exkluzívne.
       A nakoniec ako minule - ocenenia rétorických skvostov. Tentoraz by som titul Kocúr namlsaný za najlepší hlod udelila Jarouškovi Mosteckému, Egonovi Čiernemu a Františkovi Moravcovi. Mača vypĺznuté zostalo znovu na Haničke Pěchulovej a v rámci absolútnej nezaraditeľnosti Honzíka Škorpíka si budem najbližšie musieť vymyslieť niečo špeciálne navyše.
       V budúcej poslednej, či možno predposlednej časti hĺbkovej analýzy menom Dotazník sa dozviete niečo o fandome a medžikároch či hráčoch Drd.
       HOWGH.
Včielka Bíblbrox
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK