Logo rubriky
13/1998
  Fandom (další) (160)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Databáze sci-fi klubů

Již téměř rok spravuji databázi SF klubů v rámci fandomu (nebo Fandomu?). Myslím si, že by bylo vhodné vás zběžně informovat o situaci v našich klubech za poslední rok.
       K dnešnímu dni, tj. 1.12.1998, je v databázi klubů celkem 118 záznamů, z toho jest 40 klubů „živých“ - dali o sobě vědět, respektive byla o nich podána informace z jiných zdrojů. Jedná se o tyto kluby (řazeno abecedně):
Aktivní SF kluby
451 F Košice AF 167 Brno
Alien 5 Bratislava/Spišská N.Ves Andromeda Plzeň
Atair Praha Avalon Chotěboř
Badlands Brno BC Praha
Dracon Brno Futurum Olomouc
Hexaedr Praha IQ 2001 Bratislava
KLF Ostrava Klub J.M.Trosky
Mladá Boleslav Krispel Uničov
Kronikáři Questaharu Teplice v Čechách
Kruh přátel díla H.P. Lowercrafta Brno Makropulos Šumperk
Malevil Březová nad Svitavou Mlok Šumperk
Nazca Ústí nad Labem NYX Brno
Opat Teplice nad Metují Pochmurná neděle Brno
Radegast Kopřivnice Rauko Kolín
Salamandr Pardubice SF & F Workshop Pelhřimov
SF kroužek J. Spendera Olomouc
Sféra Bratislava Shai-Hulud Lučenec
Společenstvoklub J.R.R.T. Praha STAR TREK klub Praha
Terminus Praha Terminus Ostrava
Třesk Třebíč Vetřelci České Budějovice
Vomisa Kostelec nad Orlicí Zebra z východních Čech.
       Pokud jste zde svůj klub nenašli, je to pravděpodobně vaše chyba (nevylučuji, že jsem na někoho zapomněl) - nedali jste o svém klubu vědět. Tak to včas napravte a nahlaste změny na mou adresu (R. Kresta, Štramberská 79, 74221 Kopřivnice). Díky.
       Více než polovina jmenovaných klubů vydává vlastní fanzin (někteří i více). Do činnosti klubů se promítá internet, mnohé kluby je možno nalézti na webu, jejich šéfy lze contaktovati pomocí e-mailu. Rovněž se kluby činí na poli pořádání akcí a soutěží. V posledním roce a půl (od Parconu 1997) vznikly čtyři kluby - Radegast, Opat, Rauko a Badlands - a mohli jsme je uvítat na poradách. S potěšením konstatuji, že se aktivity Ligy setkaly s pozitivní odezvou a na Draconu se přihlásily další kluby, o nichž se snad brzy dozvíme více.
       Na závěr něco o názvech klubů a inspiraci. Nejvíce názvů bylo inspirováno knihou Duna - Duna (hned 2x) Krispel, Arrakis a Shai-Hulud. Knihy vůbec (a jejich hrdinové či místa) jsou asi největším zdrojem názvů našich klubů, např. 451 F, Avalon, Cori Celesti, Farma zvířat, Hepterida, Ráma (2x), Strážci času, Terminus, Trifid a další. Mnoho klubů také hledalo svůj název ve hvězdách (Andromeda, Orion, Pulsar, Quasar a pod.) Z mytologie pak vychází Atlantida, Radegast či Sfinx. Máme i názvy zcela jasné a vše říkající, jako je KLF (klub literární fantastiky), Společenstvo - klub J.R.R.Tolkiena nebo STAR TREK. A tak by bylo možno pokračovat.
       A úplně nakonec bych vás vyzval k zaslání profilů klubu - několika větami stručně popsat historii vašeho klubu a současné aktivity. Nejlépe v elektronické podobě.
Randalf
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK