Logo rubriky
1-2/1999
  Akademie SF (další) (161)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Něco k Akademii

Blíží se vyhlášení nového ročníku Akademie a tak bych se chtěl trochu zamyslet nad tím minulým, zejména nad návrhy možných změn, které se během roku objevily na stránkách Interkomu.
       Především zde byl Zdeňkův návrh na zrušení kategorie gamebook (IK 5/98), kterému vzápětí oponoval PeS+ (IK 6-7/98) - sám bych to nenapsal lépe. Ruku na srdce - kolik z vás hlasujících zaškrtlo Neudělit (takových hlasů bylo cca 30) a přitom jste se vůbec nezajímali, jaká díla jsou vlastně nominována? Obávám se, že tyto hlasy byly spíš motivovány názorem, že gamebook je žánr naprosto podřadnýho, který nemá mezi „hodnotnou“ SF/F/H co dělat. Přitom napsat opravdu dobrý gamebook je přinejmenším stejně náročné jako napsat nadprůměrný román. Takže můj návrh zní - kategorii nerušit, ale v pokynech pro hlasování zdůraznit „HLASUJTE JEN V KATEGORIÍCH, V NICHŽ SE DOSTATEČNĚ ORIENTUJETE“ .
       Dále Zdeněk navrhoval zrušit kategorii Nejlepší filmová premiéra. K tomu se nikdo nevyjádřil, možná bychom ji mohli zachovat pro srovnání s jinými filmovými cenami (koneckonců podívat se na tři nominované filmy nezabere zas tolik času - rozhodně méně než přelouskat pět nominovaných románů).
       Já se teď přidám s několika dalšími návrhy.
       Napřed něco ke kategorii Původní povídky. Zde jsou smíšeny povídky z časopisů a antologií, tedy zdrojů běžně dostupných, s povídkami z fanzinů, příležitostných sborníků apod., tedy zdrojů dostupných podstatně hůře (kolik z akademiků čte všechny fanziny, nebo aspoň ty, v nichž vychází větší množství povídek?). Tím se ovšem šance fanzinových povídek značně snižuje - ostatně loňská nominace povídek (dvě z Ikarie a tři z Mloka 97) podle mého svědčí spíš o tom, že většina z těch, kdo hlasovali v prvním kole, si nic jiného nepřečetla. Takže když už máme kategorie Časopis (byť o jejím smyslu začínám pochybovat - viz níže) a Fanzin, nic by se nestalo, kdybychom měli i dvě povídkové kategorie.
       Dále je zde zařazení Interkomu. Ten byl přesunut z kategorie Fanziny do Časopisy („aby umožnil zvítězit mezi fanziny i někomu jinému“), ovšem podle charakteristiky kategorií spadá IK mezi fanziny (periodicitou naproti tomu spíše mezi časopisy, protože se snaží o pravidelnost vycházení). Nejlepším řešením, ke všem stejně spravedlivým, by bylo zrušení kategorie Časopisy (zanikla Nemesis a Asimov's Magazine, končí Magazine F&SF, takže už málem není z čeho vybírat).
       Nakonec jsem si nechal kategorii Editor/redaktor. Její charakteristika je příliš obecná a navíc se dost špatně posuzuje, za jakou práci by vlastně nominovaní měli být oceněni. U editora antologie je to ještě poměrně jasné, ale co takový časopisecký redaktor? Přiznám se, že ačkoli jím také jsem, nevím, podle jakých kritérií tuto práci posuzovat. Navrhuji na zrušení nebo aspoň zpřesnění této kategorie.
       Potěšilo by mě, kdyby tento můj článeček vyprovokoval aspoň nějaké reakce (třebas i záporné); znamenalo by to, že se ještě najdou lidé, kteří nepovažují Akademii za odepsaný projekt.
Martin Kučera
šéfredaktor Dechu draka
       e-mail: drdech@altar.cz
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK