Logo rubriky
1-2/1999
  Fandom (další) (161)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Nelžete, naserete mě a já se bráním

Piterovu reportáž z Parconu jsem dostal o mnoho dříve než vyšla v Brnocomu. Hned tenkrát jsem na ni napsal odpověď. Pak jsem zapomněl, ale při úklidu souborů jsem ji zase objevil, oprášil a tady ji předkládám, abych dokázal, že se Piter dopouští kromě některých zkreslení a tendenčních výroků i lží.

Piter má pravdu:

       1. Korespondeční lístek neobsahoval všechny potřebné údaje, nebyl asi příliš čitelný. Způsob oznámení byl nevhodný.
       2. Vyhlášení Ceny Karla Čapka bylo slabší.

Piter přehání a křivdí:

       1. Visačka ani placka nebyly zdaleka tak hrozné, naopak jsme na ně slyšeli i chválu. Odpovídaly našemu ověřenému systému. Systém procvakávání měl svůj smysl, to, že Piterovi unikl, není náš problém. Parcon se odehrával v několika budovách, bylo více druhů vstupného. Jméno na visačkách ani v Brně jistě neslouží pořadatelům, ale nanejvýš k připomenutí jména při rozhovoru.
       2. Piter čekal dvacet minut, já na Draconu 97 55 minut a běžná čekací doba na Draconu 98 byla přes hodinu. To je rozdíl, který vidíte a cítíte. A nekritizoval jsem to ani zdaleka tak ohnivě jako on.
       3. Zahájení bylo krátké a vcelku ničím výjimečné, ale to jsou přece draconská také.
       4. Volba Miss nebyla nijak uspěchaná. Rád příště použiji zrovna Pitera, aby vybrané kandidátky přesvědčil, že mají jít na pódium. Třeba se mu s jeho kouzlem osobnosti podaří přivést jich z deseti víc než jen čtyři. Ten „slepý“ byl Karel Petřík - nakladatel Netopejr, toho by snad Piter mohl znát.
       5. Materiály byly dosud nejbohatší ze všech conů. Model byl například úplně zadarmo, ačkoliv mám na ně stálý odbyt a dar mě přišel na 25.000,-. CD měl být bonbónek, ale přece nemůže někdo uplatňovat nárok na něj! Nebo ano?
       6. Zatraceně z ruky je dvacetiminutová jízda. Jen vzpomínám na Šumperk, kde jsem šel pěšky čtvrt hodiny na intr a nevadilo mi to. O omezené ubytovací kapacitě (240 lůžek v Chotěboři) jsme informovali několikrát.
       7. Jídlo na baru byla služba navíc, ještě na začátku conu jsme prodávali lístky do jídelny, každý měl mapku s hospodami. Pochopitelně, že jídlo dojde v neděli večer. Těžko budu doma jíst týden to, co by případně zbylo. Zmínit se o chlebu se škvarky a utopencích v reportáži z Avalconu 97 není totéž, co proklamace. Těžko mi může někdo vyčítat, že nebyly, není to ani zdaleka standardní součást jakéhokoliv conu včetně Draconu.
       8. Nařknout nás z místy hluchého programu je nejvyšší drzost drzostí. Jen sestavováním (bez shánění a domlouvání) programu jsem strávil asi 30 hodin, tak, aby byl maximálně vyvážený. V neděli od 16 byla beseda s vydavateli, o hodinu později byla beseda s knihkupci. To je snad rozdíl! Proti byla od 16 Sonda Galileo a o hodinu později měl být Karel Pacner - Rizika a naděje kosmonautiky, ale ačkoliv nám v týdnu před conem účast potvrzoval, nakonec přednáška vůbec nebyla. A i kdyby, na základě toho se přece nedá mluvit o místy hluchém programu! Zvlášť, když proti byl ještě loutkový Krysař, Akta X 8, King-Osvícení 2 a paintball. Nebyly ani pauzy na oběd a na večeři, vždy tam byl minimálně jeden program a dvě videa. Program běžel od pátku 16.00 do 1.00, v sobotu od 8.00 do 12.00 + párty, v neděli od 9 do 12.00, v pondělí od 9 do 11.00, + samozřejmě video od 8.00-4.00, + kino.

Piter lže a krade*:

       1. Mapka na Internetu byla nejméně týden před conem. Chotěboř je tak malá, že není problém ji označit cedulemi, což je levnější, než kopírování a posílání mapek. Že je akce v Kulturním domě Junior, bylo uvedeno minimálně s půlročním předstihem všude možně. Koneckonců se Avalcon konal dvakrát také tam.
       2. Nechápu, jak může Piter tvrdit, že Zdeněk Rampas nepočítal s přednáškou, když mi ji sám nabídl a já mu zařazení do programu potvrdil dostatečně včas.
       3. Hotel U zámku je na mapce vyznačen a popsán.
       4. Na baru byl Beam, Walker, Beefeater Gin, za značkové pití je dnes považován i Fernet a Becherovka. Beam byl od samého začátku. Walker byl v sobotu večer i v neděli a za celý con se ho vypily 3 panáky. Nemůžeme mít celý barový sortiment, zato můžeme mít dobré ceny a nezavíráme bar v jednu v noci. Nikdy jsem neřekl, že jsme Walkera nesehnali, naopak, když se ke mně žádost dostala, do půl hodiny byl na baru.
       Každopádně nemám pocit, že by reportáž byla negativní, byť s tím úmyslem byla psána zejména na začátku. Ve spoustě věcí nás chválí, dělá poměrně podrobný průřez conem. Spíš mě jen mrzí, že se v ní objevují polopravdy, křivdy a dokonce i pár zbytečných, i když nepodstatných lží. Nechápu důvod, proč se Piter občas nespravedlivě otírá o Parcon, nikdy jsem Draconu nezkřivil ani vlásek podobným způsobem. Asi jsem nevyčerpal všechny body Piterovy reportáže, ale jako ukázka „objektivity“ by to snad mohlo stačit.
Vašek Pravda
* Pozn. zr: Kdyby takový vtip udělal Piter, neodvážil bych se to, Vašku, otisknout bez dlouhého vysvětlujícího komentáře, abych se nedočkal série naštvaných článků.
       

Jarní Literární víkend

Koná se 14. až 16. 5. 1999 na soukromé chatě v Beskydech v nenápadné osadě Uhliska, cca 15 minut autobusem od Rožnova pod Radhoštěm. Ubytování zdarma ve vlastních spacácích. 5 míst na postelích, ostatní si vezmou i karimatku. K dispozici topení, suché WC, elektřina, elektrický vařič, opravdová pec a nějaké to nádobí. Pozor, možná nepoteče voda a bude se nosit v kanystru od sousedů. Potraviny si přivezte vlastní, v místě není žádný obchod. Možnost výletu do hor nebo návštěvy krásných skanzenů v Rožnově (víte, co je to šklébik?). Spojení přes Valašské Meziříčí (staví tam většina rychlíků), pak asi tři čtvrtě hodiny lokálkou do Rožnova a čtvrt hodinky autobusem. Bude-li přítomen nějaký automobilista, bude jistě možné domluvit z Rožnova odvoz.
       Kdo máte zájem, ozvěte se do konce března (raději o něco dříve) na adresu Vašek Pícha, Jasanová 1492/A, 250 01 Brandýs n. L.. Dostanete přesnější instrukce.
       Převzato ze stránky SF&F Workshopu
http://www.natur.cuni.cz/~machacek/Workshop/
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK