Logo rubriky
3-4/1999
  Věda a SF (další) (162)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

ČASEM S VĚDOU

Výběr zajímavých událostí minulých únorů s obzvláštním zřetelem na sci-fi
       Únor 1144 je považován za měsíc vstupu alchymie do Evropy. Ve Španělsku totiž byl dokončen první latinský překlad arabské knihy o této věrovědě. Shodou okolností rovněž v únoru, ale o 815 let později (1959), je v americkém středisku v Berkeley „stvořen“ další z transuranů, prvek s protonovým číslem 103 (lawrencium). Vznikl bombardováním atomových jader kalifornia urychlenými jádry bóru. Takhle si asi alchymisté transmutaci prvků nepředstavovali...
       Po dokonalém zvládnutí dvou námořních cest kolem světa je během třetí v únoru 1779 na Havajských ostrovech v padesáti letech ubit a asi i rituálně zkonzumován jeden z největších mořeplavců a objevitelů tohoto světa, kapitán James Cook.
       cook.gif
       V únoru 1859 se nedaleko Uppsaly narodil Svante A. Arrhenius, vysoce zasloužilý chemik, nositel Nobelovy ceny, zároveň autor dodnes živé hypotézy vzniku života na Zemi infekcí od vesmírných sousedů. A. zemřel roku 1927, jeho idea panspermismu však žije. Její moderní zastánci jsou navíc přesvědčeni, že byl řízen mimozemskými civilizacemi.
       V únoru 1898 se v bulharské Varně coby švýcarský občan z české matky narodil (a v únoru 1974 ve švycarském Bernu zemřel, přičemž celý produktivní věk strávil v Kalifornii) astronom Fritz Zwicky. Podílel se na objevu supernov (název pochází od něho) a pulsarů, objevil řadu kvasarů, prokázal existenci intergalaktické hmoty.
       V únoru 1909 představuje v USA žijící belgický chemik Leo H. Baekeland první plně syntetickou umělou hmotu (předchozí dvě známé byly částečně z přírodních materiálů).
       V únoru čtvrt století poté (1934) předvádí americký chemik Wallace H. Carothers svým šéfům z firmy DuPont výrobu prvního plně syntetického vlákna - nylonu.
       Dnes už se patnáctý rok vyrábí na světě na objem víc plastů ročně než železa a oceli dohromady.
       Uprostřed února 1939, jen šest týdnů po zveřejnění objevu „pukání“ jader uranu, podávají němečtí fyzici Otto Frisch a Lise Meitnerová (oba v exilu) teoretické vysvětlení tohoto jevu. Vědci se tu poprvé setkávají s pojmem „štěpení“ atomového jádra, khaki mozky všech zemí pak zaujme obrovitost přitom uvolňované energie a možnost řetězovitosti štěpné reakce.
       V únoru 1949 po čtyřech nezdařených pokusech konečně zafunguje první dvoustupňová raketa na kapalné palivo. Jmenuje se Bumper, sestrojili ji v Americe, avšak vycházeli z německých druhoválečných raket. Ihned při premiéře dosahuje rekordní výšky 392 km.
       V únoru 1969 umírá v Basileji šestaosmdesátiletý psycholog a filosof Karl Jaspers. Jako existencialista si vysoce cenil prožitků v mezních okamžicích (utrpení, zoufalství, smrti, ale určitě i utiskování neznáma), stále rychlejším životním tempem (už tehdy...) vysvětloval rostoucí povrchnost a bezcitnost lidí vedoucí až ke ztrátě toho, co člověka především odlišuje od zvířete: schopnosti obětovat se pro něco vyššího.
       V únoru 1984 vystupuje z americké kosmické lodi Challenger astronaut Bruce McCandless poprvé bez upoutávacího lana. Vývoj manévrovacího přístrojku pro tyto účely stál patnáct milionů dolarů.
       19. února brzy večer se nízko nad jihozápadním obzorem seskupily (ve směru odleva doprava šikmo dolů) Saturn, mladý Měsíc, Jupiter a Venuše, což je jev vzácný i hezký; pokud jste ho neprošvihli - Venuše jako první z kosmických aktérů tohoto kusu zapadá už před osmou hodinou večerní...
FRK
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK