Logo rubriky
5/1999
  Recenze (další) (163)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

PRVNÍ SF IVANA FOUSTKY

Planeta přeludů, sbírka čtyř povídek byla prvním vykročením Ivana Foustky do hájemství SF, navíc vykročením poměrně zdařilým. Autor ukázal, že ovládá řemeslo, na dobu vzniku knihy měl i solidní přehled v žánru. Dílko jím stvořené tak pokračovalo v tradici dobrodružné SF pro mládež.
       První povídka Setkání na Athabasce vypráví o kontaktu s miniaturními mimozemšťany v rozlehlých lesích Kanady. Povídka sice nikterak nezaujme, ale zase případného čtenáře neodradí. O poznání hůře se čte druhá, Čtyřiasedmdesátá noc o prvním člověku na Marsu, které by možná slušel menší rozsah. Dle mého názoru je nejvydařenějším textem Plamenný kontinent, pojednávající o osidlování cizí planety a o setkání členů kolonizačního týmu s podivnou mimozemskou civilizací otrokářského typu. Vcelku důstojným zakončením celé sbírky je i nejdelší, titulní povídka Planeta přeludů. Opět jde o setkání s cizí civilizací na vzdálené planetě.
       Čitelnost znesnadňuje zejména pojmenování postav podle jejich funkcí, způsob, který v některých svých dílech použil i Stanislav Lem. K jeho odkazu se Foustka hlásí i celým vyzněním své knihy (viz rozhovor s Ivanem Foustkou, Svět fantastiky 2/1990). Knihu uzavírá tzv. „výběr zajímavostí“, v němž, alespoň v první části, jakoby autor splácel dluh vůči pochlebování totalitnímu režimu a našemu bývalému východnímu sousedovi. V povídkách totiž nic takového nenajdeme, pravda, každá z nich má určtié „morální ponaučení": víru v obyčejného člověka, v to, že lidstvo dokáže víc než jedinec apod., přesto však na těch cca 250 stranách nenajdeme nic z toho odsuzujícího tónu vůči americké kultuře, co se vešlo na zhruba dvě strany tohoto textu. Autor odstřelil zejména comicsy a space opery, zde překřtěné na „jakési vesmírné krváky“. Další prostor pak zabírá osvětlení některých vědních principů, na kterých autor stavěl své povídky. Naštěstí v beletristické části slouží, dnes již v něčem překonaná, technika jako kulisa, která laikovi těžko změní dojem z četby.
       (Ivan Foustka: Planeta přeludů. Obálka a ilustrace: Alexandr Kohout. Praha, SNDK 1964. 284 stran. 13,50 Kč.)
       hodnocení: * * 3/4
-tn-

Geralt na webu

Adresa oficialní stránky Andrzeje Sapkowskeho v Čechách - http://www.sapkowski.cz. Stránka obsahuje vše o autorovi a jeho knihách, ale hlavně se věnuje jeho povídkám a sáze o Geraltovi a Ciri. Obsahuje mnoho zajímavých věcí, včetně kalendáře, mapy, erbu, slovníku a soupisu postav. Nově také informace o dosud u nás nevydané Jezerní paní.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK