Logo rubriky
6/1999
  Recenze (další) (164)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Tim Powers: Stáčení temného piva

Šermíř a žoldnéř Brian Duffy přijal od podivného cizince podivnou práci. Jakýsi stařec jménem Aurelianus jej najal v Benátkách jako vyhazovače pro svou hospodu ve Vídni. Duffy dostal štědrou zálohu, ale už cestou z Itálie pochopil, že věc bude mít háček jako hrom. Cesta byla plná neobvyklých příhod a nebezpečných setkání. Přes horský průsmyk jej dokonce doprovodila armáda strašidel. Ve Vídni Duffy zjistil, že Aureliánus najal nejen jeho, ale i další dobré vojáky. Stařec se zřejmě připravoval na obléhání Vídně Turky. Ti byli zatím dost daleko, ale blížili se každým dnem. Duffy se ve své hospodské funkci brzy začal nudit, ale dobrodružství zaklepalo na dveře. Ve městě se objevili Dufffyho známí žoldnéři a on sám vstoupil do vojska. Začala bitva o Vídeň. Tak vypadala situace na povrchu. V hlubší rovině šlo o zničení srdce západní civilizace, kterým byl starodávný pivovar uprostřed města - zdroj kouzelného piva, srdce západního křesťanstva. Tam zuřila druhá bitva - souboj západní a východní magie na život a na smrt.
       Fantasy není moje parketa. Mohu však aspoň říci, že kniha se mi opravdu líbila. Hezky jsem si početl. Příběh mi připadal vyvážený, v knize se pořád něco dělo, ale přitom to nebyl přeplácaný zmatek. Osudy hlavního hrdiny se vyvíjely celkem logicky a zajímavě. Autor se při psaní zřejmě důsledně opíral o historické reálie (což opět nedokážu posoudit), takže příběh působil (alespoň na mne) přesvědčivě a upoutal mne. Neměl jsem žádné výhrady ani vůči překladu. Kniha sice není sci-fi, ale má své kouzlo.
       Vydal: Talpress, 1999, 389 stran, překlad: Richard Podaný
       Hodnocení 3,5 (z pěti maximálně možných): * * * 1/2
P.S. Zatím jsem nepřišel na to, které fantasy se mi líbí a proč. Tahle mi sedla. Mohu jen litovat, že to nebyla pravověrná SF.
Slávek Švachouček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK