Logo rubriky
6/1999
  Fandom (další) (164)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Jarní porada SF klubů 1999

Letošní jarní porada SF klubů se konala 23.–25. dubna v Kopřivnici a sloužila zároveň jako generálka na Parcon. Na nezkušenost pořadatelů jsem si zanadával, už když jsem na poslední chvíli (jak je mým zvykem) přiběhl na poštu s přihláškou a penězi a dožadoval se složenky, neboť poštovní úřednice mi sdělila, že na složenku nutně musím vyplnit název účtu. V přihlášce jsem jej nenašel, čas zeptat se Randalfa dopisem nebo mailem mi už nezbýval, a tak jsem musel střílet od boku; náhodou jsem se trefil. Pokud se vám něco podobného stane, až si budete chtít zaplatit Parcon, vězte, že Randalfův účet nese jméno svého majitele: Kresta Roman.
       V Kopřivnici je hezky, jen ji mít trochu víc po ruce. Vlak z Prahy stojí bez příplatku rovných 200 Kč, jede pět hodin (s jedním až dvěma přestupy) a v pátek odpoledne je (aspoň ten bez příplatku) odporně našlapaný. Na místě jsem pak vcelku snadno našel podle plánku z pozvánky ubytovnu Tatrarest, jen se nedat odradit nápisem „Finanční úřad“ a poohlédnout se po tom správném vchodu. Někteří účastníci si ovšem stěžovali na delší vlastivědnou procházku a na to, že Tatrarest je v Kopřivnici velmi oblíbené jméno.
       Bez problémů jsem se ubytoval a obdržel jmenovku s trochou dalších materiálů. Když jsem se nastěhoval sám do pětilůžkového pokoje, měl jsem mírný pocit deja vu. V jakých že pokojích se bude bydlet na Parconu? Z předsíňky můžete vstoupit do tří místností: Místnůstka s příslušenstvím obsahuje záchodovou mísu, nevelký sprchovací kout a umyvadlo, nade kterým visí skříňka se zrcadlovými dvířky. V menší z obytných místností najdete dvě lůžka a dveře na balkon. Pro každého hosta je připraven peřináč, noční stolek, polička, šatník a křeslo. Vybavení doplňuje nízký stůl (estét ocení ubrus, kuřák popelník). Větší obytná místnost je určena pro tři osoby; balkon nemá, zato se v ní nachází televizor a o jeden stůl víc. Pro každého hosta je připraven ručník, ale mýdlo, pokud jsem si všiml, dávají jedno (malé) na pokoj, takže fanatici čistoty by si měli přivézt vlastní. Podobně ten, kdo bude chtít využít přichystané skleničky, by si měl opatřit kartáček na zuby nebo své oblíbené pití.
       Nikde jsem nezahlédl žádnou nástěnku s programem porady, v materiálech jsem také nic takového nenašel, a tak jsem se spolehl, že jednat se bude jako obvykle v sobotu od devíti ráno. Do klubovny jsem se dostal včas a bez bloudění, protože v kulturním domě vyvěsili Randalf a spol. přehledné značky a krom toho jsem cestou z ubytovny potkal Jiřinu Vorlovou (po schodech jsem byl dole dřív než ona výtahem, a to jí to zrovna jelo a já ani neběžel), která si těch značek na rozdíl ode mne všimla. Začátek byl opravdu plánován tradičně na devátou hodinu a mnozí účastníci tradičně zaspali.
       9:25 prezident (Zdeněk Rampas) rozhoduje zahájit poradu bez revizorky (Jolany Čermákové), protože žádné peníze, jejichž použití by bylo třeba revidovat, stejně nemáme.
       Randalf mezi námi vítá nový klub ze Studénky. Slibuje nám přerušit kolem desáté hodiny program prohlídkou prostor pro Parcon, upozorňuje, že do pěti odpoledne musíme skončit a vyklidit klubovnu a připomíná, že vede databázi klubů, do které bychom měli ve vlastním zájmu dodávat aktuální údaje.
       Prezident pověřuje Jiřinu Vorlovou zápisem (už má zapsáno šest řádek) a čte seznam bodů programu:
       Poděkování pořadatelům (vynecháme, jako by se stalo). Kritika programu (Marvin alias Martin Žourek). Podzimní porada. Představení delegátů. Ludvík a Mlok za zásluhy. Návrh komisařů pro Mloka za zásluhy a Ludvíka. Debata o tiskovém mluvčím a manažerovi. Neofani. Stanovy, dodatky, mezistátní smlouva. Stav klubů (Doktor alias Pavel Štěcha). Soutěže, SF CD, Kdo je kdo, Interkom na síti. SF časopisy (Ikarie – Vašek Pravda, ?M F & SF?). Různé – jak se hraje Magic Radegast (pětibarevný maryáš). Prezident dále slibuje aktivní účast na programu, neboť na četné žádosti fanoušků přestál brát prášky, které ho loni na podzim vyřadily z provozu.
       Nikdo neprotestuje, tím je program schválen.
       Marvin kritizuje: „Kdo dostal předběžné body programu dříve než včera?“
       Konečně chápu, proč mi včera dali dvě pozvánky na Parcon.
       Martin Koutný: „Koho ve tvém klubu zajímá víc, než kde bude Parcon, natolik, aby tě delegovali hlasovat?“
       Egon Čierny: „Kdo by program rozesílal?“
       Prezident: „Není problém ustanovit komisaře pro program.“
       Egon navrhuje Marvina: „Kdo je proti?“
       Peťo Pavelko: „Nezvyšovat byrokracii!“
       ?: „Informovat!“
       Jaroslav Mostecký: „Všichni budou pasivní.“
       Prezident sebekriticky: „V Interkomu tentokrát úplně chybí porada, tím pádem i program. Většinou mám snahu. Mohlo by stačit, když mě komisař vždycky upozorní.“
       9:50 Egon vítá Jolanu Čermákovou.
       Kde se budeme radit na podzim? Vašek Pravda nabízí Chotěboř v půlce října. Bude to trochu dříve než obvykle, abychom se mohli 28. října zúčastnit Rauconu v Kolíně, což prý by měla být zajímavá akce. Nakonec se vespolek shodneme dokonce už na 8. říjnu. Vašek slibuje ubytování za 120 Kč za noc.
       Pak se navzájem představujeme. Díky tomu si pak nějakou dobu jakž takž vybavuji aspoň jména těch, které jsem už párkrát někde viděl.
       Následuje hlasování o cenách Ludvík (za zásluhy o fandom) a Mlok za zásluhy (o sci-fi). Na Ludvíka jsou nominováni Klub Jula Verna (vydavatel řady knih, známý pod krycím jménem Poutník, pořadatel Miniconů a líheň tak významných osobností, jako je Jan Kantůrek), Petr Čáslava a Pitter alias Martin V. Kučera (vůdčí osobnosti Ligy na podporu neofanů), Vlado Srpoň (člověk, na kterého se zřejmě nikdy medaile nedostane, protože například já už o něm vím jen to, že je to nějaká známá osobnost), Mirek Dvořák (pořadatel Draconu, ve Workshopu známý především jako vydavatel Základny), Carola Biedermannová (neúnavná organizátorka a bojovnice za práva žen, dnes již poněkud unavená, redaktorka tragicky zesnulé Nemesis, mimochodem členka KJV), SF klub Avalon (pořadatel Avalconu a doupě Vaška Pravdy), SF klub Makropulos (jeden z asi tří šumperských klubů, zřejmě tedy pořadatel legendárního – ten já už taky nepamatuji – šumperského Parconu, řady porad a v nejbližší budoucnosti Parconu 2000) a Jan „Jam “ Oščádal (známý spisovatel a organizátor, dlouholetý a nedostižný koordinátor Workshopu). Na Mloka za zásluhy kandidují Fantázia (slovenský SF časopis, hojně čtený i v Česku), Jaroslav Olša Jr. (nadšený literární badatel, jemuž vděčíme za Encyklopedii, definice mnoha kategorií Akademie a údaje o SF v zemích pro nás exotických, ba mnohdy zcela neznámých; získá-li ho, dostane Mloka možná diplomatickou poštou, neboť již brzy odcestuje jako vyslanec do Zimbabwe), Pavel Poláček (pořadatel prvního i mnoha dalších Parconů; podobně jako Vlado Srpoň opomíjen tak dlouho, že už ho my, no, řekněme ne zas tak staří, vlastně ani neznáme) a KJV (známá firma).
       Prezident prohlašuje (ne že by chtěl lobovat), že on osobně bude hlasovat pro Fantáziu a (jeho favorit na Ludvíka se mi ztrácí v šumu).
       Egon Čierny vypočítává zásluhy svého KJV.
       ? obchází delegáty, které zná, a lobuje za Pavla Poláčka.
       Martin Koutný podporuje Vlada Srponě a Pavla Poláčka: „Ti dva toho udělali spoustu, a dosud je nikdo neocenil. Jak léta běží, zapomínáme a za čas už budou na poradách hlasovat samí lidé, kteří nebudou vědět, kdo to byl.“
       Michael Bronec zdůrazňuje význam Mirka Dvořáka pro Dracon.
       ? z Ostravy upozorňuje, že většinu Parconů nezorganizoval žádný SF klub, ale jeden člověk – Pavel Poláček – a připojuje se k argumentaci Martina Koutného.
       Dáša Mehešová připomíná, jak je důležitá činnost Pittera a Petra Čáslavy v Lize na podporu neofanů, aby nám fandom nezkameněl.
       Pavel Mikuláštík podporuje kandidaturu Mirka Dvořáka, s nímž pořádá Dracony. (Sám byl za to oceněn loni.)
       Pepa Vašát (klub jednoho muže ze Šumperka) lobuje za Makropulos.
       Rozdávají se hlasovací lístky; prezident má v evidenci pouze platby klubů z Česka, ale Peťo Pavelko si pamatuje, kdo platil na Slovensku, a tak mohou být lístky předány všem oprávněným voličům. Pak hlasujeme a po odevzdání lístků přerušujeme jednání. Jdeme na prohlídku prostor pro Parcon.
       
Honza Macháček
delegát SF & F Workshopu na Jarní poradě SF klubů
       
       Pokračování příště
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK