Logo rubriky
7/1999
  (165)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento Interkom

Přinášíme další postřehy z Jarní porady, kdo ještě neocenil hrdinství Šimonových cest na porady, má jedinečnou příležitost, z Neviditelného psa přebíráme esej letošního držitele Ceny Akademie za dlouholetou práci pro SF Františka Novotného „Proč nejsem pacifista“ a Richard Podaný nám poskytl další obžalovací spis Koniáše. Hlavní náplní čísla je ale maximum dostupných informací o právě skončeném předávání Cen Akademie SF.
       Z článku Zdeňka `Tuneláře' Zapletala poznáte, proč je důležité míti Interkom (i starší čísla) a mihne se v něm i mýtická pramáti fandomu Ria. Tak to už víme po Karlu Jedličkovi a Pepovi Peterkovi o třetím kontaktu. Mimochodem nedávno jsem se s jeho jménem setkal v tiráži knihy Ch. M. Priesta Převrácený svět, je to skutečně Jeppe? Ten superfan, který dokázal během jednoho víkendu vyjet z Břeclavi, aby navštívil plzeňský Pivocon v pátek a Istrocon v Bratislavě v sobotu? Už o sobě nedal nějak dlouho vědět.

Fantázia 9

Na vyhlašování Cen Akademie ji přivezl sám šéfredaktor Ivan Aľakša, to ještě netušil, že si za kolektivní úsilí redakce odveze jednoho akademického Mloka.
       Uvnitř najdete povídku Roberta Silverberga „Dnu“ (On the inside) z cyklu o Bytostech navazující na začátkem roku v sedmém čísle Fantázie vydanou povídku „Krása v noci“ (Beauty in the Night), kterou si můžete přečíst i česky v právě vydané Ikarii 6/99. Povídka je zajímavá i tím, že se odehrává v Praze (je to tuším již druhá taková povídka amerického autora otištěná ve Fantázii. Že by se začaly zúročovat večírky pořádané pro světové SF autory u Evy Hauserové a u Klímových v těch prvních euforických porevolučních letech?)
       V obou Silverbergových povídkách již poněkud stárnoucí autor (1936) sází na jistotu a nijak nezatajuje, že člověk je tvor sexuální. Trochu mi pak s podrobným popisem hrdinky nesedí ilustrace Juraje Molčáka.
       Dále v čísle najdete nejlepší povídky z Ceny Gustáva Reussa a spoustu výborných recenzí a publicistiky ze života fandomu.
       

Reklamní příloha

v tomto čísle propaguje SF z nakladatelského domu Ivo Železný, pokud někdo neznáte Hlavičkovo „Hurá, hřbitov jede“ a chtěli byste se někdy vyjadřovat k české SF, nedělejte to, jen se zesměšníte. A nebo objednejte si tuto knihu pomocí přiloženého letáku. Protože jde už o starší věc, je tak laciná, že vás poštovné vyjde dráž a raději si přiberte ještě třeba Pošťáka D. Brina, Experiment Dosada F. Herberta, Královský projekt C. Ameryho, Smrtonosné sny U. K. Le Guinové nebo Ten báječný den I. Levina. Jde-li vám ale hlavně o českou SF, nepřehlédněte Blažený věk J. Marka, Konkláve M. Hanuše a hlavně Astronautilii-Hvězdoplavbu Jana Křesadla, pozor ta je ale dost drahá (na poštovné ani nepomyslíte).

Kapitán Hornblower ve 22. století
aneb Věřím v Námořnictvo

Pokud se také nemůžete dočkat, až konečně vyjdou další pokračování příběhů našeho oblíbeného hrdiny, můžete si krátit čas s knihou Davida Feintucha Praporčíkova naděje, nadávno ji vydalo nakladatelství Talpress. Nicholas Seafort je zcela jistě převtělení Horatia Hornblowera, autor si dal práci a vytvořil nám věrohodnou budoucnost, kde se sice létá v nadsvětelných lodích, ale kde to v podpalubí a na můstku vypadá jako na lodích Jeho Veličenstva v době Napoleonských válek.

Důležité stránky

Kalendář SF akcí najdete na http://pes.eunet.cz/sci-fi/sf_ind.htm
Dárečkovy fotografie z akcí na http://www.vikomt.cz/Andromeda

Pozor, nový telefon

na šéfredaktora IK = technická podpora fy Corel = 02/2423 9645

Nové fanziny v redakci

Logrus 1/99 podrobněji příště.
The Nemedian News (iv/99) Tiskový orgán ústředního výboru Conan Society.
Ikarie 6/99 pokus o překonání rekordu v počtu tiskových chyb na stranu mile kontrastuje se snahou Knihomorny dohnat ostatní redakce ocelovou pěstí k profesionalitě.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK