Logo rubriky
7/1999
  Fandom (další) (165)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Jarní porada SF klubů 1999 (pokračování)

Kulturním domem nás provádí jeden ze spolumajitelů firmy Ludvík Morávek, která dům vlastní. Velký sál pojme 250 lidí a další lze ještě umístit na ochozy. Na ochozu proti jevišti je místo pro Vistar, kterým lze na jeviště promítat. Do kinosálu přecházíme chodbou, jejíž jedna stěna umožňuje průhled do muzea kopřivnické Tatry. Náš průvodce upozorňuje také na druhou stěnu, která nese v nevelkých pravidelných rozestupech elektrické zásuvky – ta je přímo určena k tomu, aby podél ní někdo rozestavil stoly s počítači. Kinosál je vybaven standardně dvěma promítačkami 35 mm a zvukem dolby stereo; může v něm sedět 155 lidí nebo až 200, pokud si přinesou židle. Dále je k dispozici výstavní sál pro 90 osob a několik kluboven s kapacitou kolem 70 lidí. Reprezentační salonky s vyhlídkou do muzea (12 a 20 míst) si na Parcon zřejmě nikdo pronajímat nebude, ale i to se nabízí. Rozmístit židle po chodbách prý bude samozřejmost, ve velkém foyer se to dělá naprosto běžně (a slouží pak jako kuřárna, protože jen tam je kouření povoleno). Přímo uvnitř budovy se nachází několik barů a restaurací; v baru poblíž velkého sálu si prý může sednout 75 lidí, kapacita ostatních bude nejspíš podobná.
       Po prohlídce, během sčítání hlasů pro Ludvíka a Mloka za zásluhy, prezident upozorňuje, že v pátek 30. dubna tomu bude právě 20 let, co zakládal první SF klub (KJV je sice o deset let starší, ale ti při svém založení ještě netušili, že jsou SF klub, a tak se jejich prvenství nepočítá).
       Posléze Jolana Čermáková oznamuje výsledky hlasování. Jelikož budou slavnostně vyhlášeny až při udílení cen Akademie science fiction, fantasy a hororu na V. mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy v Praze v sobotu 22. května (ve 12:00 v Průmyslovém paláci na Výstavišti), nebudu je zatím prozrazovat.
       Na předchozí prohlídku navazuje diskuse o Parconu. Peťo Pavelko, nevyslechnuv předtím rozhovor Egona Čierneho s naším průvodcem, žádá židle na chodbách.
       Klubovna, ve které zasedáme, by měla sloužit jako programové centrum (nejsem si jist ani, zda jsem správně slyšel, natož co to bude), většina akcí by měla probíhat v sálech (především velkém a kino).
       Jaroslav Mostecký se ptá, zda ta auta, která jsme viděli přes skleněnou stěnu, budou cenami pro vítěze CKČ. Randalf slibuje, že se skutečně pokusí z nějakých sponzorů nějaké zajímavé ceny vymámit, ale auta to asi nebudou.
       ? si všiml, že muzeum Tatry je dost drahé, a ptá se, zda účastníci Parconu dostanou slevu. Randalf doufá ve 20–30%.
       Lukáš Křesina doporučuje sondovat v okolí, jaké výstavy a podobné akce by se daly k Parconu přidružit. Sám se nedávno zapojil do pořádání výtvarné výstavy pacientů kroměřížské psychiatrické léčebny a mnohé obrazy prý byly lepší než obálky Ikarie.
       Chvíli se debatuje o značení conu. Tentokrát prý mnozí bloudili; Randalf se omlouvá za počasí, neboť původně byly přístupové cesty značeny fáborky, ale déšť je spláchl.
       Vašek Pravda útočí na Randalfa, že zanedbal propagaci, například jemu pro Ikarii neposlal vůbec nic. Randalf se brání, že byl dávno domluven s Vladem Ríšou a jemu že vše potřebné dávno poslal. Ukazuje se, že veškeré zprávy pro Ikarii musíme posílat Vaškovi; ani on sám sice nemá jistotu, že Ríša otiskne vše, co mu dodá, ale jednat s Ríšou přímo je beznadějné naprosto.
       S plánem vydat pozvánku na Parcon v dubnové Ikarii souvisel i termín přihlášek do 7. května; zároveň Randalf počítal s tím, že poslední přihlášky a platby vybere na Avalconu. Za stávajících okolností bude původně stanovený termín posunut na konec května.
       Michael Bronec: „Vysoké vstupné spoustu lidí odradí.“
       Randalf: „Udržovat takovou budovu v Kopřivnici je velice drahé, a tak se platí vysoký nájem.“
       Vašek Pravda: „Hlavně to chce pořádnou propagaci, zveřejnit včas předběžný program.“
       Martin Koutný: „Postarám se o propagaci v Třebíči.“
       Lukáš Křesina: „Stálo by za to rozdělit vstupné a materiály. Líp to vypadá a někdo skutečně o materiály nestojí.“
       ?: „Přesně tak. Manželé, sourozenci a podobně si často vystačí s jedněmi materiály dohromady.“
       Jaroslav Mostecký: „Kopejte do Randalfa, až to krachne. Teď je o místě a času conání rozhodnuto, teď ho podporujte.“
       Randalf vysvětluje drahé ubytování. Tělocvična pro spacáky snad bude (pravděpodobně 50 Kč za noc), ale školy nejsou nejochotnější, ta, se kterou počítal, má nějaké hygienické problémy, s dalšími dvěma jedná. Výsledek jednání by měl znát do Avalconu. Cenu za lůžko uvedl na přihlášce 200 Kč, přestože teď na poradě to máme jen za 150, protože ho v Tatrarestu varovali, že možná budou zdražovat. Je nicméně naděje, že 150 Kč vydrží a navíc si klub může zaplatit celý pětilůžkový pokoj a bydlet tam v libovolném počtu. (Nadpočetní se pouze zaregistrují na vrátnici, aby se snáze sčítaly oběti, jestli si letadla NATO spletou Kopřivnici s Bělehradem.)
       Vašek Pravda se rozčiluje, jaktože Randalf nemá předem v ruce smlouvu na jednoznačně určenou cenu ubytování. Jaroslav Mostecký i další se bouří, takhle jsme na lejstrech nikdy nelpěli.
       Příští Parcony:
       2000: Pepa Vašát: „Parcon v Šumperku bude, pokusíme se vyvarovat chyb, o nichž slyšíme. Smlouvu máme.“
       2001: ? z Ostravy: „Máme spoustu ochotných členů, i mladých.“
       Přemek Houžvička vyhlašuje jménem Krakatitu kandidaturu Prahy. Con by proběhl na Jižním městě v nové budově VŠE. Ta je moderní, stavěla se původně pro StB – „odposlech na pokojích zajištěn.“ Pořadatelé chtějí vyhlásit heslo „Praha patří Parconu.“
       Randalf: „Slyšel jsem, že se chce několik klubů spojit pro Parcon 2001 v Pardubicích.“
       Přemek Houžvička: „V Pardubicích ať je Parcon radši až 2002, aby se tam vrátil přesně po dvaceti letech.“
       Michael Bronec podporuje jménem Společenstva J. R. R. Tolkiena kandidaturu Krakatitu. Prý i Vašek Fořtík (pořadatel Pragoconu) slibuje pomoc Mensy. „Vyhnilá Praha by se mohla konečně pozvednout.“
       2002: Vašek Pravda nabízí Chotěboř.
       Zpátky do bližší budoucnosti. Prezident: „Bohemiacon nebude?“
       Jiřina Vorlová: „Mirek Szábo řekne poslední slovo na Avalconu.“
       Egon Čierny: „V listopadu se koná tradiční Minicon. Tentokrát snad bez voleb.“
       ?: „15. května Vartacon.“
       Mio Butora: „5.–11. července Tatracon. 75 míst se zaplňuje, rychle se hlaste.“ (Protože Tatracon navazuje na Parcon a Kopřivnice leží blízko hranic, nedaleko hlavních železničních tras, stáhl jsem z Internetu a namnožil přihlášky. Omluvte, prosím, sníženou kvalitu tisku.)
       Vašek Pravda: „Hlaste se na Avalcon, vyvěsil jsem tu předběžný program. V pátek 16:00 registrace, v 18:00 zahájení.“
       Dáša Mehešová: „5.–11. září v Bratislavě pořádá Brloh Istrocon. 300–400 lůžek. Přednášky v bunkrech pod fakultou, přímo v podzemí bar.“
       Dále se chystá 8.–11. července Gamecon v Olomouci. 11.–13. června navštíví Prahu opět Terry Pratchett, část Zeměplochaconu proběhne v ZOO.
       Doktor pořádá někdy něco pro dobrodruhy, co vůbec nesouvisí se sci-fi. Podrobnosti mi unikly.
       Jiřina Vorlová zve na 5. června do Krče na rytířský turnaj (dřevěnými zbraněmi, jestli se nepletu), Michael Bronec na 19. června zhruba tamtéž na tolkienovskou radostinovou hru (start mezi desátou a jedenáctou dopolední z Roztyl, zbraně snad pouze jako dekorace).
       Klub CE navazuje na tradici Mlejnconů Žlebconem poslední květnový víkend v Horním Žlebu; přihlášky u Lenky Turečkové.
       Mirek Dvořák: „Dracon mění účet, proto jste ještě nedostali pozvánky. Koná se 3.–5. prosince. Do 30. října bude vstupné 150 Kč, nocleh jako loni. Voda narozdíl od loňska bude. Smlouvu jsme podepsali loni 9. prosince.“
       A teď něco úplně jiného. Dáreček alias Lubomír Záborský: „Práce na SF CD se táhnou tak dlouho, až jsem se naštval a udělal vlastní. Zatím tři kopie.“ Jednu předává prezidentovi. Nechtěl použít nic, co bude na oficielním SF CD, proto Dárečkovo SF CD obsahuje jeho fotografie z akcí plus haldy obrázků z Internetu a tak podobně. Vyžaduje prohlížeč HTML, bylo úspěšně čteno na stroji 486/66 MHz.
       Pavel Mikuláštík: „Takže počítač je potřeba?“
       Dáreček: „Pozor, až si to budete kopírovat. Většina obrázků měla tvrdé copyrighty.“
       12:00 hodina na oběd. Nejbližší restaurace je hned vedle klubovny, hotová jídla za 40–60 Kč, polévky 5–10. Jestli se tam všichni nevejdou, lze přinést jídlo do klubovny. Kvůli zlozvyku občerstvovat se vždy z vlastních zásob nemohu popsat, jak tam vaří, ale neslyšel jsem, že by si někdo stěžoval.
       
za SF & F WS Jan Macháček
pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK