Logo rubriky
9/1999
  Recenze (další) (167)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Mločí příbuzenstvo

Tvrzení, že draci dozajista patří mezi plazy a plazi že jsou nepochybně blízkými příbuznými mloků, by snad obstálo u kdekoho. Jak to však přijde, že Mlok nemá za příbuzné draky, nýbrž Drakobijce? Inu tak: Že vrcholnou fandomovou soutěží je Cena Karla Čapka, vědí snad všichni. Dost dobře je známo i to, že v CKČ bývá bita fantasy – aspoň pokud se nemaskuje za sci-fi. Že vrcholnou soutěž o nejlepší fantasy pořádá Egon Čierny, je známo rovněž. Tato soutěž se ovšem od CKČ liší opravdu v mnohém; například se v ní soutěžní práce nedělí do žádných kategorií, a tak krátké povídky nemají proti dlouhým mnoho šancí. Snad proto získala CKČ v žánru fantasy mladší a menší sestřičku – soutěž O železnou rukavici lorda Trollslayera, v níž soupeří krátké povídky do šestnácti normostran. Tato sestřička má nejen stejný systém hodnocení, ale i podobný sborník vítězných prací: mladší a menší sourozenci Mloka se jmenují právě Drakobijci.
       Jací jsou Drakobijci 1999? Kdyby se knihy z nakladatelství Poutník prodávaly tak dobře, aby si Egon Čierny mohl dovolit vydat i sborník své soutěže, mohl bych porovnávat – a nejspíš se jen přesvědčit, že na větším prostoru se dá rozehrát větší příběh. Nabízí se srovnání s krátkými povídkami z CKČ; to vychází vcelku rovnocenně (s tím, že ty nejhorší z šestnácti povídek Drakobijců silné pětce Mloka konkurovat nemohou), jenže horní hranice pro krátké povídky v CKČ je sedm normostran, a tak by některé práce z Trollslayera mohly padnout mezi povídky dlouhé a já mohu prohlásit snad jen tolik, že ty nejlepší z nich by aspoň prohrály se ctí. Nejspíš to poměřování úrovně soutěží odbudu „personální unií“ – na druhém místě Trollslayera se setkáváme s povídkou Pavla Renčína a na třetím Ivany Kuglerové, obou pasovaných letos na Parconu do Řádu fantasy, Jana Kostelecká na místě pátém a Jiří Hons na třináctém spojují Drakobijce s krátkými povídkami Mloka a dlouhé povídky z CKČ mají s Trollslayerem dokonce společného vítěze – Vladimíra Šlechtu. Zdá se tedy, že si Drakobijci mohou dělat nárok na místo v přehlídce toho nejlepšího z naší domácí tvorby.
       Sbírka je uspořádána stylem „to nejlepší nakonec,“ jak to odpovídá požadavkům gradace. I toto uspořádání má své nevýhody, ale ukazuje se tu jedna z předností krátkých povídek – ani v případě, že vás taková povídka nudí, nečiní tak dlouho. I ty nejhorší povídky (zvlášť když jsou to nejhorší z nejlepších) se dají snadno přečkat a nestačí snad nikoho odradit od postupu k těm lepším. Na závěr v doslovu „Šašci kontra rytíři“ Michael Bronec popisuje souboj povídek založených na pointě s povídkami stojícími na příběhu a rozebírá přednosti a chyby jednotlivých prací; přivádí mě tak do rozpaků, zda se vůbec mám vyžívat po svém workshopáckém zvyku v pitvě předhozených obětí, když podobné analýzy najdete uvnitř knihy a navíc v recenzi – narozdíl od doslovu – nepatří k dobrému tónu vyzrazovat příběhy a pointy. Dodatkem knihy je úplný seznam výsledků soutěže, včetně popisu, kdo a jakým systémem ji hodnotil.
       Cítím nutkání pustit se teď do hodnocení jednotlivých povídek, i když mi Michael Bronec vyfoukl trochu větru z plachet, ale jak se tak dívám do obsahu, je jich na mě nějak moc. Dneska se na boj s takovou přesilou necítím. Zmíním se proto jen, že vůči každé z nich si dokážu najít nějaké výhrady a že jejich pořadí v několika případech neschvaluji; snad si někdy příště dodám odvahy pustit se do Drakobijců hlava nehlava. Osobně doporučuji zejména povídky „Dětská dýka“ od Vladimíra Šlechty, „Rytíř a drak“ od Ivany Kuglerové, „Žlutý drak“ od Miloslava Lince, „Zavřené oči“ od Lucie a Petry Lukačovičových a „Odříkaného chleba...“ od Anny Šochové. Koukám, že dávám jednoznačně přednost rytířům, přestože jsem se vždycky považoval za šaška – buď jsem někde ztratil smysl pro humor, anebo nemám rád, když mi někdo fušuje do řemesla. Varovat vás před žádnou povídkou nebudu; jak už jsem napsal, přežít byste měli všechny, a krom toho nemusíte sdílet můj vkus.
       Přeji vám příjemnou četbu. Myslím, že teď, v době velkého letního cestování, obzvlášť oceníte sbírku krátkých povídek, která vám navíc pěkně vklouzne do kapsy.
(Drakobijci, Straky na vrbě, Praha 1999, 1200 výtisků, 126 stran povídek plus sedm doslovu, 95,- Kč)
Honza Macháček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK