Logo rubriky
10/1999
  SF film (další) (168)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Jmenuji se West.
Jim West...
aneb steampunk na plátně

Píše se rok 1869. Občanská válka už skončila, ale doktor Loveless (Kenneth Branagh), jižan od hlavy až k pasu, chce pomstít porážku Konfederace a zabít prezidenta USA Granta. V cestě jeho plánům však stojí Will Smith jako poručík americké armády a Kevin Kline jako federální šerif - dva nejlepší prezidentovi muži. Nepracují spolu a nemají se moc rádi, ale rozkaz je rozkaz. A tak se společně vydají po stopě bývalého jižanského generála McGratha, zvaného Krvavý, který má u Jima Westa navíc velké tučné mínus. Zahoukej a jedem!
       Film Wild Wild West je prošpikován fórky a narážkami, z nichž některé pochopí asi málokdo. Jeden prozradím - malý pes zaujatě koukající do trychtýřku na uchu McGratha - His Master's Voice. Jinak bych řekl, že je to ukázka toho, jak průměrnému Američanovi předložit verneovku. Všude je všechno na páru, jak jinak v 19.století. Ale za některá udělátka čistě mechanická by dal James Bond nesmrtelnou duši. Často to všechno sklouzává do grotesky, ale to u takového filmu, co připomíná Muže v černém jako mamut slona, ani jinak nejde. Děj se valí vpřed jak lokomotiva z Návratu do budoucnosti III. a uteče to neuvěřitelně rychle.
       Každý herecký part je odehraný jakž takž, jen Salma Hayek mi tam moc nesedla - osobně bych ji vyškrtl úplně. Kevin Kline by to zvládl líp.
       A na závěr bych chtěl podat žalobu na neznámého pachatele, který prodal scénáristovi ježka v kleci. Tleskač by jásal, jak pěkně to lítá.
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK