Logo rubriky
2/2000
  Recenze (další) (172)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Dáma, pro kterou se umírá

„Další horká noc v Sin City. Suchá a bez větru, těžká a nehybná. Noc, která z lidí dokáže vymáčknout jejich nejupocenější tajemství... Jekot policejních sirén stoupal, klesal a zase stoupal a krájel hukot nočního města na tenké plátky.“
       Dwightovi McCarthymu ta noc přišla velmi vhod. Dostal se díky ní ke kšeftu - upocenému, slizkému, plnému semene a krve -, ale kšeft to byl. A byly z něj prachy. A ty on potřeboval ze všeho nejvíc. Lépe řečeno, on věřil, že právě teď potřebuje ze všeho nejvíc prachy. Ještě lépe řečeno: Doufal, že ze všeho nejvíc potřebuje prachy. To všechno ovšem jenom do chvíle, než mu zavolala ona.
       „Nebyl to typ podniku, kam by se dříve odvážila bez doprovodu... Měla zpoždění. Jako obvykle. A jako obvykle to za to čekání stálo.“
       Ava byla jeho minulostí. On byl minulostí Avy. Jejich vztah však přetrval. Odpoutal se od nich ve chvíli, kdy se oni rozloučili, přestal být na nich závislý a stal se někým třetím. A ten třetí je teď přítomností jich obou.
       „A hlavně ten oheň. Oheň, který v ní plál. Dotek jejích ňader a chuť, kterou mi zanechala v ústech... Šeptala mé jméno. V jejích ústech znělo jako modlitba k temnému bohu. Byla kluzká potem.“
       Tak to bylo a tak se to všechno stalo. Kdysi. A teď znovu. Proto se Dwight vydal do sídla jejího současného manžela Damiena Lorda - do domu, který by na štítu mohl nést název „Chřestýš“. Bohatě zdobený a smrtelně nebezpečný.
       „Ten dům ležel půl hodiny jízdy od Sin City, nahoře v kopcích. Tam, co je vzduch svěží a chladný a lidé bohatí... Damien rád pozoruje, jak Manute vpichuje jehly a používá prsty. Ty prsty jsou nejhorší.“
       Ale ještě horší než mučení je jistý druh překvapení. A obojího si Dwight užije do sytosti, ba přes míru. Jenže Sin City je naštěstí pro čtenáře a naneštěstí pro jeho obyvatele město nejen hříchu, korupce, násilí a sexu, ale i pomsty. Sin City pomstou žije. Kdyby se msta ztratila ze světa, společenský ruch by v Sin City (a možná i v řadě jiných měst) klesl na polovinu. Ale Dwight McCarthy JE společenský člověk.
       Ano, Sin City se vrátilo. Vlastně: My jsme se vrátili do Sin City. I druhá návštěva byla temná a brutální, krvavá a bezútěšná; a teď, po návratu do „normálního“ světa, připomíná noční můru. Noční můru, kterou bychom nechtěli prožít, ale jsme rádi, že si na ni můžeme kdykoliv vzpomenout.
       „Odjedeme zadem, starou zapomenutou cestou pašeráků alkoholu. Nikdy nás nedostanou.“
       
       Frank Miller: Dáma, pro kterou se zabíjí - překlad: Štěpán Kopřiva - odpovědný redaktor: Petr Litoš - jako druhou publikaci mimo ediční řady vydalo Comicsové nakladatelství a vydavatelství CREW s.r.o. - první české vydání - náklad neuveden - cena: dvěstěpětadevadesát vočí - hodnocení: ****1/2.
Filip Gotfrid
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK