Logo rubriky
2/2000
  SF film (další) (172)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Klub rváčů

Film od Davida Finchera (Sedm, Hra) měl zajištěnou reklamu ještě předtím, než se začal natáčet. Přece jenom je Fincher nestandardní cvok, který umí vybudit správnou atmosféru šílenství a hnusu a to vše v docela pravděpodobné podobě. Poté, co k natáčení přistoupil i Brad Pitt a Edward Norton, se všichni příznivci úchylných podivností roztřásli horečnatou zimnicí a teprve po premiéře mohli svobodně říci: „Ano, je to tak skvělé, jak jsme čekali.“
       Jack (Edward Norton) je pojišťovací agent postižený konzumní realitou. Pracovní povinnosti zvládá jen díky nepředstavitelnému vypětí a únikem do snového světa, ve kterém se srážejí letadla, hoří byty a letiště, po kterých se pohybuje splývají do šmouhavého stereotypu. Někdy si Jack není sám jistý, v jakém světě se ocitl - jestli v tom pravém, nebo jen v další fantasmagorii. Naštěstí se ve chvíli nejhorší objevuje Tyler Durdan (Brad Pitt), svobodomyslný revolucionář, který Jacka zasvětí do tajemství života bez televize, pračky a závazků vůči supermarketům. Společně založí klub rváčů, klub mužů, kteří si vybíjejí potlačované emoce na svém bližním (a docela jim to jde). Jackova postava odchází do pozadí a Tyler se plně vrhá na organizování civilizačního odboje.
       Film je skutečně divný a nemám pocit, že by se mohl líbit někomu, kdo se nechce manekýnsky předvádět jako bytost s pocity „už mě všichni štvete.“ Anarchisticky založené kožené bundy budou jistě hýkat radostí, ale pro ostatní může být film normální, nebo dokonce lehce nechutný. Zvlášť ve chvíli, kdy se při jedné Tylerově akci roztrhne pytel s lidským tukem o ostnatý drát a nechutná břečka stéká dolů na Jacka. Pravdou ale je, že podobných okamžiků ve filmu moc není a spíš si po chvíli budete připadat jako Jack na začátku filmu - zmateně. Pro úplnost - na filmu byl i prezident a po jeho konci se vyjádřil, že „se mi to docela líbilo“ a rychle zmizel nejbližším východem.
10. února 2000
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK