Logo rubriky
2/2000
  SF & F Workshop (další) (172)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Pragocentrická schůzka SF&F Workshopu 5. ledna 2000

Kromě mě a hostitele, Zdeňka Rampase, přišli tentokrát do Letecké 6 Mirek Hokeš, Ivana Kuglerová, Vašek Pícha, Stáňa Kučová, Dobromil Podpěra, Pavel Weigel, Michael Bronec, Jan Vaněk Jr., Milan Petrák a Františka Vrbenská. Hlavní program večera se tradičně točil kolem pestrého občerstvení, které jsme si přinesli, a ještě pestřejšího klábosení každého s každým. Netradičně jsem rozšiřoval místo květin chřipku a Michael se místo prodejem knih zabýval rozdělováním soutěžních prací Ceny Karla Čapka mezi porotce. O nákup se slevou jsme však nepřišli, neboť Zdeněk nám nabídl nové vydání „Kdo je kdo v české a slovenské sci-fi“.
       Základně 9 hrozí soustavný skluz výrobních lhůt; v současnosti se Parcon 2000 stal z nejzazšího termínu plánovaným datem vydání a konečná uzávěrka se přesunula na březen. Zatím tvoří většinu shromážděného materiálu čtveřice dosti dlouhých povídek, převážně fantasy, a Michael se obává, že se mu obsah Základny nepodaří vyvážit tak, aby se pestrostí vyrovnala Základnám předchozím. Sehnat zahraniční povídku by byl zřejmě zázrak, ovšem vhod by mohla přijít i kratší technická sci-fi domácího původu. Žádoucí jsou pak zejména příspěvky do části publicistické – něco kolem literární teorie a kritiky, fandomového dění a tak podobně. Dobrá zpráva je, že Zdeněk by rád opět spojil Základnu s ročenkou Akademie science fiction, fantasy a hororu, a tak nás snad donutí dodržet poslední stanovenou uzávěrku a vyvarovat se dalšího zpoždění.
       Všem, kdo se těšili na comics, který jsem sliboval, se omlouvám. Vašek nabídl zájemcům funkci libretisty a Ivana dala k dispozici místo kreslíře. Michael okamžitě upozornil, že kdyby snad někdo chtěl dělat šéfredaktora Základny, rád mu uvolní cestu, a já jsem si pak pospíšil připomenout, jak snadné by bylo stát se koordinátorem, ale ničeho jsme tím nedosáhli, snad kromě pobavení přítomných. Dokonce ani Michaelova ochota psát libreto nebyla nic platná. V tuto chvíli vás tedy mohu nanejvýš strašit, že se nějaký comics pokusím upatlat sám. Párkrát jsem tím vyhrožoval, ale poslední dobou se nějak nemám k práci. Nechtěl by někdo dělat reportéra Hromady a psát za mě tyhle články?
       Pavel Weigel nás upozornil na anketu o nejlepší české sci-fi a nejlepším českém spisovateli sci-fi tohoto století, k níž dal popud. Při zkušebním hlasování na Draconu zvítězila s přehledem „Cesta slepých ptáků“, mezi spisovateli se pak největší oblibě účastníků ankety těší zhruba rovnocenně Ludvík Souček a Ondřej Neff; téměř nikdo si kupodivu nevzpomněl na Karla Čapka. Vzápětí byla anketa vyhlášena v Ikarii a v Mladé frontě (nebo co znamená zkratka MF dnes). Možná by stálo za to se jí zúčastnit, ale především bude potřeba, jestli zaujme byť jen trochu významnější zlomek čtenářstva, aby pár dobrovolníků přiložilo ruce k dílu při sčítání hlasů.
       Vše ostatní, nač přišla řeč, vám jako obvykle zatajím – nemůžu konec konců odposlouchávat všechny cizí rozhovory. Těším se na shledanou v šest večer u Rampasů ve středu 2. února.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK