Logo rubriky
3-4/2000
  (173)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Jak jste jistě postřehli, nová úprava způsobuje drobné rozkolísání synchronicity papírového a webového IK. Protože se blíží polovina března a únorové IK stále v nedohlednu, rozhodli jsme se nasytit alespoň naše webové čtenáře kvalitní krmí z polotovaru. Pokud nám včas napíšete své připomínky, přispějete tak ke zkvalitnění výsledného IK.
       Zvláště uvítám upozornění našich přispěvatelů na to, že některý z jejich článků nebyl otištěn. Nemusí jít vždy o redakční záměr, něco se může ztratit mezi starou redakcí a Felixem.

Ještě ke Kdo je kdo

Pokud jste poslali peníze či jinou podobně závaznou objednávku, tak byste jej již měli mít doma až na jednoho nešťastníka, jehož se nepodařilo dostatečně identifikovat z bankovního výpisu. Ozvěte se nám prosím.

Za všechno může Felix

V článku o fanzinu Logrus (mimochodem nominovaném na cenu Akademie SF) je chybně uvedeno, že jde o prešovský fanzin, samozřejmě jak každý ví, je košický.

Nové fanziny a časopisy

       Ikarie 3/2000
       Fantázia 13
       Dech draka 1/2000
       Cori Celesti 1/2000
       Imladris 1/2000
       The Nemedian News 3/2000
       Monolith 1/WC
       Et Cetera Heroes 1/2000
       Neo 2000 (materiály NeoConíčku)
       Corto Maltese - Sen zimního rána (komiks)
       15. Ertologický kongres (konferenční materiály)

Nové příspěvky pro SFF

       Luisa Nováková
  • Kámen vládců
  • Sestra volavek
  • Překročit Sabiren
  •        Ester Marie Nováková
  • Země za mořem
  • Prameny Omodrenu
  • zr

    Pár slov k burze&dražbě v Krakatitu

    Šestá burza a dražba SF knih se uskutečnila poslední březnovou sobotu na již tradičním místě - v baru Knihkupectví Krakatit. Odvážím se možná neskromně tvrdit, že šlo o v posledních deseti letech nejkvalitněji obsaženou akci tohoto druhu, ať již v nabídce některých titulů anebo v přítomnosti několika významných českých sběratelských celebrit. Padla zde také bezkonkurenčně nejvyšší částka, kterou byl kdokoliv na SF burze ochoten nabídnout.
           Podle mého názoru zde také došlo k minimálně částečné rehabilitaci starých SF knih. Domnívám se, že vyšší než obvyklý zájem o stará díla byl způsoben právě zmíněnou přítomností zmíněných sběratelů: odhaduji, že v Krakatitu bylo možné v aktivní nebo pasivní roli vidět minimálně šest z deseti v současnosti největších sběratelů (takže není vyloučeno, že tuto akci doporučuje i Česká komora sběratelů SF), a to včetně mimopražského dua Honza Šťastný - František Mastný, tedy oněch vůbec nejvýznamnějších. Zde tedy leží možný návod pro budoucí organizátory - dejte si práci a sezvěte tyto lidi!
           Za pouhé dvě hodiny činily celkové tržby patnáct tisíc korun. K vidění a zakoupení bylo možné potkat některé vzácné tituly včetně jedné superkuriozity. Tou byl román Bédy Budína „Ohonem komety“ (České ilustrované noviny, Vídeň 1910), který skolil všechny dosavadní rekordy - po tuhém boji jej za 3150 korun (!!) získal F. Mastný.
    Provokatéra J. V. prosím, aby na takovéto akce již nikdy nenosil onen útlý notes, narvaný jednou z nejkrásnějších kolekcí SF braku, kterou mi kdy bylo dopřáno spatřit. Příště by to nemuselo skončit jen lehkým infarktem :-)
    Přemek Houžvička
           Skrytá reklama: po tomto dopisu si snad už článek o intimním životě animáků přečtete.

    Vážená redakce Interkomu!

    Rád bych vznesl oficiální protest proti tomu, jak bylo naloženo s mým článkem Vlk & zajíc. Uznávám, že to není žádná perla a nedivil bych se, kdyby byl zkrátka odmítnut. Byl-li však již přijat, měli jste ho zpracovat v mezích redaktorské slušnosti. Dělení na dvě části u tak krátké práce, která navíc není prostým popisem či reportáží, nýbrž příběhem s pointou, považuji za krajně nevhodné.
           A dělení na takovém místě, jež bylo zvoleno, pak považuji za vysloveně hloupé. Ten, kdo to udělal, vůbec nerespektoval ducha textu a možná ho ani nečetl, jinak by ho mohl těžko rozříznout uprostřed Jen počkej!!
           Musím tedy konstatovat, že ač se grafická úprava Interkomu prudce zvýšila, je to nárůst formy na úkor obsahu.
    MB

    Adresy

           Velmi užitečný seznam, kam posílat své povídky:
           http://www.natur.cuni.cz/~machacek/Workshop/aktual/kamSnimi.html
           Stránka sfk Pegas
           http://www.granito.sk/pegas/
           Obnovené WEB stránky nakladatelství Talpress na adrese:
           http://talpress.krakatit.cz
    zr
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK