Logo rubriky
3-4/2000
  Fandom v datech (další) (173)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Hvězdný bulvár

       17. února jsem v Krakatitu rozdal dotazníky Akademie těm několika zločincům, co neberou IK.
       Egon vydal druhý díl L. Medka a hned mi dal výtisk pro knihovnu SFF v Liverpoolu.
       Jirka Doležal a Franta Houdek dodali Vědomorné příspěvky do tohoto čísla IK.
       18. února se potýkám s Linuxem. Bill Gates je mi den ode dne sympatičtější...
       21. února Felix nastoupil do pravidelného zaměstnání, doufám, že teď bude mít na IK víc času než jako nezaměstnaný grafik.
       24. února jsem v Krakatitu potkal Janu Rečkovou, právě si kupovala svou novou knihu. Vydal ji Netopejr.
       25. února předávám Felixovi doufám poslední korektury IK 2/2000. Večer (konečně) večírek u Klímových. Přišel Fr. Novotný s Lindou Kosatíkovou, Viktor, Honza Vaněk jr. a já s Michaelou. Děti se batolily a my probírali obtíže překladu vojenské terminologie.
       29. února vyšel první díl pozoruhodné fantasy pro děti i dospělé J. K. Rowlingové o čaroději Harry Poterovi. Ve světě má úžasný úspěch, je pozoruhodné, že dokáže k četbě (na čtenáře komiksu tlusté) knihy přitáhnout dnešní ztracenou generaci desetiletých. Nevím, zda se to podaří i u nás, kniha v pevné vazbě sice vypadá dobře, ale z kresby na obálce čouhá duch starého Albatrosu jako sláma z bot hloupého Honzy. Doufám, že IK přinese řadu vlastních recenzí.
       1. března se v redakci IK sešel SF & F Workshop, ale o tom jistě podrobně poreferuje Honza Macháček. Já na něj jen prásknu, že se opět pokoušel zneužít schůzku k rozdávaní kaktusů a sukulentů. Nakonec je u mě zapomněl.
       2. března jsem se chystal, že budu v Krakatitu od 16.00, ale jako jindy jsem byl rád, když jsem se tam dostal v pět. Podařilo se mi přítomné podarovat Honzovými kaktusy a naopak jsem pro SFF a SFM (budoucí SF muzeum) dostal spoustu knih, včetně nejnovějšího Kulhánka od Egona.
       Vyšla Ikarie 3/99, dost na ní zapracoval mileniální brouk projevující se v dosovém Wordu a tak je pár článků znehodnoceno náhradou části textu sadou paznaků.
       3. března jsem se dovolal Felixovi a postihla ho nějaká angína. Jestli ještě uvidíme IK ví jen Bůh.
       V Krakatitu a Dračím doupěti se objevila Fantázia 13, přebíráme z ní několik článků.
       3.-5. března probíhal v Brně Čarocon 2000. Program: hry, přednášky, výstava obrazů, video, další hry. Jako doplněk: jídlo, spánek, ponocování a pár her.
       6. března mi volala Jolana a zjistili jsme, že jsme zapomněli pozvat spoustu lidí. Vsadím se, že kdybychom chtěli setkání utajit, dověděli by se o tom všichni.
       Dáreček mi poslal ranou povídku Evy Hauserové, která vyšla v IK 6/91 a nebyla dosud zařazena do webového IK.
       Jakub Macek z Brna píše bakalářskou práci o SF časopisech a poslal mi k nahlédnutí první koncept.
       7. března SSSR v Jizeře na Václaváku.
       Vybral jsem několikero předplatných IK, předal Richardovi Podanému nějaké dotazníky Akademie SF, už mu jich došlo padesát, snad jich letos nebude méně než jindy.
       Přišel ON, IŽ, Vlasta Talaš, Honza Kantůrek, Franta Novotný, a skoro celý KJV, Dáreček a takřka celá redakce Laseru, tiskový mluvčí fandomu a štamgasti z Krakatitu, redakce IK, Jitka Doležalová až Budějic a předseda Rady fandomu Pepa Vašát až z Šumperka.
       Neliterární SF zastoupili Jan Patrik Krásný a Milan Fibiger.
       V bezvadné uniformě mysliveckého (přinejmenším) plukovníka se dostavil Pavel Weigel a donesl vyhodnocení své ankety SF století.
       Mihl se tam i MiB, (vypadal šťastně a opile), doprovázený či doprovázející děvečku, přezvanou přítomnými Apokalypsa. Brzy však pokračovali dál a na rozloučenou žehnali salónku nějak jako „Septik s vámi!“.
       Bylo tam dost horko a několik nejbezohlednějších kuřáků nepochopilo, že by mohli svou vášeň přerušovaně ukájet (nicotinus interruptus) na chodníku před Jizerou, čímž učinili ovzduší nedýchatelným a tak jsem vše nechal na Jolaně a prchl.
       9. března v Krakatitu jsem potkal Tomáše Němce, už má v práci volněji a tak ho snad uvidíme častěji. Mluvili jsme o tom, že by si samostatnou knihu zasloužily i povídky Zdeňka Páva a co bychom pro to mohli udělat. MiB se zde sešel s Mílou „Trolíkem“ Lincem a Pavlem Renčínem. V RUR jsem sebral poslední dotazníky Akademie SF a nakoupil knihy za mnoho mnoho peněz.
       10. března poslala Grada své knihy, které doposud chyběly v knihovně SFF. Já jsem s menším zpožděním dohodl termín Akademie SF s paní Kalinovou ze Světa knihy. Dvouhodinovou mezeru pro nás jsme objevili až v poslední den Veletrhu v neděli 14. 5. od 14.00. Naplnilo se tím pořekadlo: Nejlepší na konec. Chvíli potom co skončíme se začnou bourat stánky a některé, hlavně zahraniční knihy by mohly být se slevou více veletržní.
       14. března jsem zašel na autogramiádu Viktora Šleichrta do knihkupectví Fischer. Potkal jsem tam dalšího spolupracovníka Neviditelného psa Honzu Kovanice, autora Blackoutu.
       15. března mi pohlednice od Jana „Jama“ Oščádala připomněla blížící se narozeniny mé a právě probíhající paní Ludmily Freiové a Fr. Novotného. Jménem redakce blahopřeju.
       16. března do Dračího doupěte dorazila poslední hodnocení Akademie a tak se ještě v tomto čísle dají čekat Nominace za rok 1999.
       17. března mi volal Pepa Vašát, že bych měl v dnešní poště nalézt přihlášky na Parcon a pozvánky na Jarní poradu SFK. Nic nedorazilo, uvidíme v pondělí.
       20. března jsme navštívili kino Delta a shlédli Záhadu Blair Witch. Já jsem se před tím pokoušel zjistit, zda na blízké poště neukrývají ve čtvrtek ze Šumperka odeslaný balíček s pozvánkami na Parcon, jestli skrývali tak se neprozradili. Potom jsme prací oslavili mé narozeniny. Rozesílání dotazníků Akademie SF a pozvánek na SF akce se ukázalo být náročnějším, než se původně zdálo. A i když vedle tradiční sestavy Míli Lince, Honzů Vaňka a Macháčka pomáhal ještě Vašek Pravda s přítelkyní (v pracovním ruchu nám ji ani nestihl představit) končili jsme až po 23. hodině.
       21. března pošta konečně doručila pozvánky na Parcon 2000. Rozešleme je s příštím IK.
       22. března přišly z brněnského vydavatelství BLOK pro SFF knihy od Ester Marie a Luisy Novákových. Děkujeme.
       23. března jsem před Krakatitem potkal Romana Lipčíka a poinformoval ho, že s ním letos zase počítáme a že Akademie bude až v neděli. Pár fanoušků mi líčilo, jaké jim to přinese problémy, příště se pokusíme zajistit zase sobotu, ale přátelé, byly ročníky, kdy Akademie připadla i na všední den. Asi jako poslednímu člověku na Zemi mi došlo, že s Felixem to dál nepůjde, náš grafik ještě nedospěl a spolehnout se na něho je stejné jako věřit dítěti, že si nepustí počítač a bude se samo učit. Jestli se zase za deset let ukáže, potřetí mu nenaletím. Teď nevím, jaké poučení z toho plyne, nejspíš se potvrdilo jak ono „Historie učitelka života“ tak i „Historie nás učí, že nás historie nic nenaučila“.
       24. března jsem konečně dostal filmy k IK 2/2000. Omlouvám se za pár překlepů, ale už jsem nechtěl riskovat další zpoždění.
       25. března jsem vyrazil na burzu knih do Krakatitu, bylo tam dost starých známých, japanista a Fešák Franta Pátek, Ondřej Neff, Richard Podaný a Honza Vaněk. Přesto, že mám staré a drahé knihy rád, nebylo tam pro velký zájem dostatečné pohodlno, tak jsem odběhl do práce a něco pracoval na IK. Vrátil jsem se těsně po dražbě a prohlédl jsem si knihy v prodeji. Málokdy si něco koupím, ale je to pro mě dobrá připomínka, co už dávno mám a pár let se chystám přečíst. Více o dražbě Přemek Houžvička. Dole v obchodě jsem se zeptal zda mají nového Feintucha a dostal jsem odpověď, že ten žid (zde byl jmenován známý distributor) raději rozvážel Main Kampf.
       25. března běžel na Primě film Takový normální zabijáci, o kterém jsme před časem přinesli zajímavý článek v IK 9/95.
       27. března mi zavolal Jakub Balabán, že nabízí pro knihovnu SFF své přebytky, zítra se u něho stavím. Ráno jsem navštívil Finanční úřad a zjistil, jak by se dal Fandom konečně legalizovat i po této stránce. Dokonce projevili pochopení i k tomu, že organizace, jejiž roční příjem je menší než poplatky za konto u ČS, nemá konto v bance. Odpoledne zjistil Egon Čierny další informace na MV a tak je vše na dobré cestě.
       30. března jsme se malým večírkem rozloučili se členem redakce Honzou Vaňkem jr., který odchází na roční vojenskou službu. Pochybuji, že se služba v ČSLA (neznám jeji současnou zkratku) od mých časů změnila natolik, aby to alespoň jedné straně něco přineslo.
       Kontrolní otázka: Co se stane u útvaru kam Honza nastoupí? Nic, jen průměrné IQ se zvětší dvakrát.
       Jako by něco bylo ve vzduchu, v Krakatitu mi dal své vzpomínky na své vojákování Pavel Weigel, jestli je nechci pro IK? Samozřejmě jsem chtěl, IK je nejen o SF (snad to tak mohu napsat, aniž bych vypadal jako klausofil), ale i o životě fanoušků.
       31. března na Quida uspořádali Borek a Dana Čápovi v Bubenečské hospodě setkání redakce Světelných roků a Spolek Československo-Ertarského přátelství. Protože kalendář Ertaru je proti našemu mírně posunutý, oslavili přítomní i zacátek nového roku. Mezi tím mi Pavel Beneš vylíčil, jak ho vypekl nakladatel pro něhož rok pracoval na Encyklopedii filmových nestvůr. Utekl někam do Jižní Ameriky. Pokud víte o někom solidnějším, kdo by měl o vydání knihy zájem, ozvěte se. Přišla řeč i na kvalitu překladu a k tomu jak k němu přihlédnout v hodnocení Akademie. Je těžké nutit někoho včetně sebe číst asi i dobrý Endymion, když víme jakých zvěrstev se na knihách dopouští takový Raytmayer. Na druhé straně třeba docent Zuska, alespoň soudě podle hodnocení, které omylem poslal ještě na mou adresu, hodnotí jen podle díla samotného, ale možná je četl v originálech. Potlachal jsem ještě se Standou Čermákem, Vláďou Widtmanem a Slávkem Švachoučkem a odkvačil, neb ač z přítomných samozřejmě nikdo nekouřil, stačil nám (přišla i má drahá choť Michaela) dým nasáknutý v umakartovém ostění.
       1. dubna vypukl NeoCon pořádaný SF klubem NeoFan Františky Vrbenské. Odehrával se v poněkud stísněných prostorách protiatomového krytu vyzdobeného mírně pochmurnou grafikou Terezy Nekovářové. Potkal jsem tam přespolňáky z ETC (prodali mi svůj nový fanzin) a Opata. Zahlédl jsem Richarda Šustu s chotí a workshopáka Mirka Hokeše. S Vladem Ríšou jsem dal řeč na Mileniálního brouka, který již ve dvou číslech Ikarie pokazil několik článků. Vylíčil mi, že situaci hodlají řešit přechodem na Windows a jak je to v MF obtížné. Byl jsem z toho a představy, že ještě třeba půl roku mohou vypadávat kusy textu tak rozhozený, že jsem mu zapomněl poradit, aby na strojích s dosovým MS Wordem nastavili loňské datum.
       3. dubna jsme kompletovali IK 2/2000 a vkládali do něho přihlášky na Parcon. Práce nám šla pozoruhodně od ruky, možná proto, že přišel pomoci i Pagi a byl za posledních deset let docela odpočatý. Poprvé přišli přiložit ruku k dílu i Gudrun, Petr Köpel a přítelkyně Cyrila Broma. Z obvyklých pracovníků přibyli Stáňa Kučová a Pavlové Dobrovský a Renčín. Generálním poštmistrem Čs. fandomu byl jmenován (místo Honzy Vaňka jr., věnujte mu tímto tichou vzpomínku, neboť v tento den zahájil roční vojenskou službu), Honza Macháček.
       Nějak se stalo, že všichni museli dost brzy odkvačit a tak jsem ani nestihl provést nově příchozí SF muzeem. Tak příště.
       Když jsme s Honzou dokončovali přípravu poštovských svazků a já trojmo vyplňoval formuláře potřebné k zítřejšímu rozeslání IK, dorazila ještě Doreen (Jana Sainerová). Jen tak z bujnosti mě napadlo sečíst výdale za výrobu a rozeslání tohoto IK a došel jsem ke 3400 Kč, vynásobeno deseti... hrůza pomyslet. Přátelé, pokud jste ještě nezaplatili předplatné, udělejte to rychle.
       5. dubna se mi ráno ozvala sekretářka paní Kalinové ze Světa knihy, kam že mi má poslat fakturu za čas a prostor věnovaný Akademii SF. Večer mi Hana Pěchulová připomněla, že na poradu SFK přiveze Mloky, abych si připravil peníze. Ať jsem hledal jak jsem hledal, ani v jedné kapse jsem potřebných 10 000 nenašel. Naštěstí jsem si vzpomněl na našeho nejlepšího sponzora Standu „Staso“ Juhnáka, dříve sfk STIMM, dnes vydavatelství Triton a ten svou velkorysou půjčkou zařídil, že mé děti nebudou hladovět ani chodit do školy bosky.
       6. dubna se u mě odpoledne stavil Ondřej Neff, donesl jsem mu Škvoreckého článek o SF ze Světové literatury 2/58. Bude ho číst v pondělí na nějakém čtenářském maratonu u sv. Salvatora. V Krakatitu ten podvečer bylo opravdu živo, vedle celé redakce Laseru tam z Brna zavítal i PeS a Kája Soukup a z Kralup Jana Rečková. Potkal jsem tam i Richarda Podaného a domluvili jsme se na společném sčítání hlasů akademiků. Pro jednoho je to strašná zabíračka. Přítomným vydavatelům jsem připomněl možnost stát se i sponzory Akademie.
       3. května začne v galerii Krakatitu vernisáží výstava kreseb Káji Soukupa.
Zdeněk Rampas
Pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště