Logo rubriky
3-4/2000
  Cony (další) (173)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Elfcon 2000
Očima Wella

Elfcon 2000, který se konal ve dnech 17. - 19. 3. 2000 v Rožné, byl od samého počátku pojatý jako experimentální záležitost. Skupina nejvýše padesáti lidí se měla sejít ve vesnické tělocvičně, aby se pobavila přednáškami, týkajícími se přímo ci nepřímo Tolkienova díla, a také LARPem (Live Action Role Playing), tématicky vycházejícím z téhož. Celá akce se přitom zrodila z nevinné diskuse na poklidném internetovém serveru Pruvodce a mnoho zúčastněných se neznalo jinak, než skrze protokol TCP/IP. Že to všechno dopadlo dobře, je zásluha jak organizátorů (PaulMan a Beren), tak náhody, která vybrala ty správné účastníky. Jsem rád, že jsem mohl být u toho a pořídit zprávu o věcech tak, jak se staly.
       Náplň prvního večera spočívala ve vyčkávání dalších příchozích, seznamování se a všelijakých hovorech, které se v mnoha případech točily kolem blížícího se LARPu. S Keplíkem jsme rovněž realizovali již dříve dohodnutou „malou sázku o velké pití“, spočívající v odhadu, zda filmový Pán prstenů překoná v tržbách Titanic. Každý z prohravších má povinnost opatřit láhev dobrého nápoje a jak to tak vypadá, bude se dít velkolepá oslava, at už dopadne sázka jakkoli.
       Dorazila i Františka Vrbenská, hvězda každého conu, který poctí svou přítomností. Společně s ní se dostavil Zdeněk Kubík, jehož vynikající přednášky tvořily velkou část programu. Počet úcastníků, který už se v dalších dnech nijak dramaticky nezvýšil, se v pátek ustálil někde kolem dvacítky. S úderem osmé započal útok na místní knajpu, kde jsme v pronajatém salónku příjemně načerpali síly pro další den.
       Sobotního rána se PaulMan ujal probouzení dosud spících a především Gudrun, V.I.P. Elfconu, byla vyrušena ze spaní mírně nepřiměřeným způsobem. O elfím hněvu se tvrdí, že jde do hloubky a trvá dlouho, naštěstí se to v případě Gudrun neprojevilo a všeobecně přátelská atmosféra conu byla zachována.
       Konečne byl odstartován blok přednášek a posluchači se dozvěděli mnohé o putování dýmkového koření (Zdeněk Kubík), trpaslících nejen v Tolkienově díle (Gror) i o připravovaném filmu podle Pána prstenů (já). Úroveň přednášek, pokud mohu soudit, byla na výborné úrovni a o programové vatě se nedalo mluvit v souvislosti s žádným z příspěvků (mno, teď si možná trochu fandím). A pak přišel čas pro LARP, experiment v experimentu a záležitost ne-až-tak-dokonale dopředu připravenou. Nejen, že to všichni ve zdraví přežili, ale dokonce se dobře pobavili.
       Přestože byl tento LARP mým prvním, troufám si ho hodnotit jako zdařilý. Boj, který byl pro velkou část zúčastněných (včetne mne) španělskou vesnicí, naštěstí ustoupil do pozadí a nosným se stalo herecké ztvárnění několika hlavních postav. Díky dokonalému výkonu Wulfa v roli Galadriel jsme konečně pochopili, proč si Gimli elfí královnu tolik zamiloval - tak krásnému plnovousu by neodolal žádný trpaslík. Moudrý Turgon ožil v podání Berena, role Melian se statečně zhostila Františka Vrbenská a obdivováno bylo i MaedhRosovo diplomatické umění („Brácho, ty jsi debil! Všechno po***eš!!“), stejně jako další herecké projevy. Já osobně si trochu zařval v roli Caranthira (předvedl vynikající herecký výkon - pozn. Keplíka). Nad vším pečlivě bděl DarkSpider coby organizátor a hlavní koordinátor tohoto divadla. Protože výběr místa a další příprava LARPu zabraly poněkud více času, než bylo v plánu, byl soumrak v okamžiku zahájení za dveřmi. Nejenom, že nás proto opustili někteří účastníci conu hned po prvních minutách hry, ale nezbyl ani prostor pro dokončení příběhu. Že zanecháme děj neuzavřený nám bylo tím jasnější, čím bylo nebe nad našimi hlavami tmavší a zima vlezlejší. Melian prokázala svou moudrost, vyjádřila společné obavy nahlas a prohlásila mráz, který na nás Morgoth seslal, za příliš velké sousto pro rozhádané elfy. I zavládla radost převeliká, když se elfové odebrali do knajpy a naplnili své splasklé žaludky chutnou krmí a léčivými lektvary.
       Mimochodem, jakkoli je alkohol spjat s nejedním conem, nebyla jeho úloha na Elfconu nijak velká - zda je to dobře či ne, ať soudí každý sám za sebe. Já můžu říct jen to, že není dobré umrtvovat jazyk, dokud je o čem zajímavě mluvit; a na Elfconu toho byla spousta.
       Po návratu do hlavní místnosti jsme vyslechli výbornou přednášku o původu elfů v podání MaedhRos a paní Františky. Přestože jsme se všichni cítili krapet unaveni, spánek nebyl na pořadu noci. Spontánně vznikly dva diskusní kluby všeobecného zaměření, které posloužily k zajímavému tlachání o nejrůznějších tématech. Diskutující postupně odpadávali a hlouček bdělých už byl jen jeden, ale zdravé jádro si vydrželo povídat až do ranních hodin. Na sedmou hodinu ranní byla plánována strašná pomsta na PaulManovi, který měl být probuzen s podobnou razancí, s jakou to činil předchozí ráno ostatním. Bohužel, pět minut před sedmou se zavřela víčka poslednímu členovi trestné výpravy a zloduch tak vyvázl nepotrestán.
       Když jsem se po vydatných dvou hodinách spánku probudil (probuzen PaulManem - pozn. Keplíka), shledal jsem, že a) Františka Vrbenská nás opustila (mám na mysli odjezd vlakem, kdyby v tom někdo hledal morbidní významy) b) elfí sličnost je po ránu vskutku prázdný pojem. Poslední várku přednášek obstarali lingvista DarkSpider s užitečnými frázemi v elfštině („Miluji tě“, „Odlož svůj šat a ulehni na postel“) a Zdeněk Kubík, který projevil maratónskou výdrž a poutavě odvykládal další dva příspěvky, týkající se severské mytologie a run. Definitivní tečku za Elfconem udělal PaulMan, když se chopil kytary a zapěl tklivou píseň, v níž mimochodem slíbil konání dalšího Elfconu.
       A pak se všichni rozloučili a odjeli za štěstím do různých koutů světa, naplněni novými pocity a zážitky. Že nás počasí zaskočilo? Že nepřijeli někteří ohlášení hosté? Že se vyskytlo několik účastníků, kteří pobyli sotva pár hodin? Že jsme nedohráli LARP? To je všechno pravda. Ale pravdou je i to, že Elfcon 2000 byl vynikající, ba chvílemi kouzelnou akcí, na níž vládla radost z fantazie a chyběly nabubřelost a nerudnost. A přestože se jednalo o do značné míry jedinečnou událost, veřím, že část těch dobrých věcí nám zůstane i do dalších Elfconů, které čas jistě přinese.
Well
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK