Logo rubriky
3-4/2000
  Cony (další) (173)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Opatcon

V pátek jsem šel zodpovědně spát, abych byl ráno jedenáctého března fit a neohrozil poklady českého Fandomu špatným řízením. Nastavil jsem dva budíky na třičtvrtě na šest a zalehl. Ráno v dešti jsem vyrazil dle plánu v 6.40 a v 6.52 už u Botanické zahrady vyhlížel paní Vrbenskou. Ale na zastávku ještě nedošla a tak jsem nejdřív udělal kolečko a pak jsem dojel pro Pavla Kotena ke kostelu na Karlovo náměstí. Vrátili jsme se pro paní Vrbenskou a s malým zpožděním vyrazili do Korunní za Honzou Kantůrkem. Už ve svém černém klobouku stál před domem a tak jsme se uvelebili ve Felicii a vyrazili na hradeckou dálnici.
       Cesta byla navýsost zajímavá. Vyprávěl hlavně Honza a vzpomínal na některé knížky, které překládal. Mluvil i o novém cyklu, jehož první díl chystá nakladatelství Corona a který by mohl nahradit Zeměplochu, jejíž vydávání se brzy zpomalí na tempo, kterým píše Terry Pratchett. S paní Vrbenskou mluvil i o knize, kterou čte na kazetu. Je od mých oblíbených autorů Rady a Žáka, ale vyšla jen v malém nákladu kdysi dávno a tak jsem se s ní ještě nesetkal. Určitě by ale stálo za to ji vydat, i třeba v nějakém SF nakladatelství. Kouzelné bylo, jak se Honza s Františkou navzájem chválili a sami o sobě mluvili naopak velmi skromě.
       Broumovská videokavárna VEGAS se opět stala dějištěm Opatconu. Mladý SFK Opat pod nadšeným vedením Honzy Adamce a za spolupráce našeho klubu uspořádal už druhý a ještě podařenější ročník setkání.
       Vašek Fořtík (Mensa ČR, SFK Terminus Praha) přijel už v pátek a četným zájemcům z gymnázia a základních škol uspořádal testování inteligence. Ještě že jsme jeli až ráno, určitě bychom se těžko vymlouvali. V sobotu v 10 hodin pak zahajoval program přednáškou o umělé inteligenci, protože my jsme ještě seděli v autě. Dorazili jsme o půl jedenácté. V jedenáct jsem Vaška vystřídal já s povídáním o Československém Fandomu, klubovém dění a fanzinech. Snažil jsem se během půlhodiny povyprávět o Fandomu, conech a všem, co dělají kluby.
       Na zeměplošské vyprávění Honzy Kantůrka se těšilo asi 40 zájemců. Dva z nich ale nebyli na správném místě ve správnou dobu, dokonce to ani nebyli účastníci conu. Starší z dvojice už byl v poledne docela slušně nadrátovaný a začal komentovat Honzovo předčítání nevhodnými poznámkami. Jako spolupořadatel jsem ho šel umravnit, postupně jsme se u něj vystřídali několikrát s Honzou Adamcem i Pavlem Kotenem, ale teprve když nás barman ujistil, že ho klidně můžeme vyhodit, nabralo to obrátky. Chvíli se ještě planě debatovalo, pak muž žádal, aby ho vyvedla policie, takže jsem mu slíbil: „My vás nevyvedeme policií, ale násilím.“ Začal mít silné řeči, ale podařilo se mi udržet se a tak k násilí nedošlo, po dalším brblání nakonec oba odešli. Škoda, jen jsem kypěl vzteky. Situace se pak opakovala po obědě, kdy další muž, tentokrát účastník, nezvládl přísun piva a začal rušit při přednášce paní Vrbenské. Byl to zarytý hard sci-fista a tak mu fantasy nešla pod nos. Ze sálu jsme ho dostali, ale stejně strávil skoro celý con otravováním všech.
       Paní Františka Vrbenská dostala ke čtvrtečnímu svátku růži od SFK Opat a od našeho klubu čestné členství. Čarodějnickým zaříkáváním a dokonce i plamenným kouzlem zahájila svoji přednášku o čarodějnictví. Připravila si zase řadu zajímavých informací a nadšeně o nich vyprávěla.
       Následoval Pavel Koten (SFK Avalon) a jeho nová astronomická přednáška o sondě zkoumající malou planetku a o novinkách kolem Hubbleova teleskopu. Přednáška byla doprovázena projekcí snímků na plátno, je to velmi působivé a bez příslušné techniky si už neumím představit dobrý con.
       Uzavíral Petr Čáslava (SFK Rauko) vyprávěním o japonském comicsu a kresleném filmu a zejména mladí návštěvníci s nadšením sledovali v disneyovkách nevídané scény. Řada z mladých přišla až na Petra, je vidět, kudy se ubírá hlavní zájem.
       Několik tváří si už pamatuji z jiných conů, je fajn si rozumět s lidmi, kteří jsou o deset i víc let mladší. A je fajn vidět lidi, kteří mají takovéhle záliby, nadšení a snahu.
       Zajímavé prostory videokavárny byly ještě využity pro videoprojekci přímo na baru, který prochází jak předsálím, tak sálem. Conu se zúčastnilo celkem asi 50 fanoušků, návštěvnost se tedy zvýšila, přesto by se ještě minimálně 50 lidí vešlo dovnitř a dalších 50 do ostatních prostor conu. Program byl ještě zajímavější než loni a pokud SFK Opat udrží tempo, určitě se na dalším ročníku uvidíme i s vámi, ne?
Vašek Pravda
       (převzato ze Zbraní Avalonu)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK