Logo rubriky
5-6/2000
  Cony (další) (174)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Festival Fantazie Opatcon 2000

Upozornění: toto není reportáž z conu, ale z MÉHO POBYTU na conu
       Celá akce začala v sobotu ráno, ale vzhledem k tomu, že se odehrávala v Broumově, jsem se rozhodl, že jí navštívím až po poledni. To jsem ovšem ještě netušil, že to byla veliká chyba, protože úderem poledne začala nevídaná průtrž mraky takové síly, až jsem si říkal, že se Bůh konečně rozhod nezabývat se s kapkami a shodit to rovnou. Jistě - uznávám, že za normálních okolnostech to neznamená takřka nic, ale když vám u auta nejdou stěrače, tak máte setsakra problém, protože slepeckého psa v sobotu v poledne prostě neseženete. Přesto jsem se chrabře vydal na cestu a přední sklo si stíral sám (to vypadalo tak, že jsem řídil pravou zadní nohou a - jsa vykloněn na délku svého trupu z okénka - pohyboval nefunkčním stěračem po skle, aby má navigace na vedlejším sedadle na mne mohla křičet, kam zatočit).
       Broumov Broumov - město vzdálené a těžce dostupné. Cesta však ubíhala rychle za zpěvu známých epitafů. Nakonec jsem svého divočáka (auto naivní značky Favorit) zaparkoval před kinokavárnou na náměstí v Broumově a z celých plic si oddechl. Klíčky jsem odevzdal navigaci (vracel jsem se vlakem) a naštvaně vystoupil z vozu. Deštník jsem nehledal, protože v posledních metrech mé jízdy vyšlo slunce a začalo se na mne šklebit z čisté oblohy. Hodil jsem tedy po něm kamenem a vydal se do kinokavárny.
       Con byl již v plném proudu a já se sotva stihl pozdravit s přáteli, když tu už mne volali mé přednáškové povinnosti. To je správná doba si říci, jak to tam vlastně vypadalo. Kinokavárna je věc poměrně nevídaná, lidé sedí v pohodlných křeslech a na gaučích jaké mají obvykle v obývacím pokoji, popíjejí svůj oblíbený nápoj a pozorují pódium či filmové plátno před sebou. Vše u útulném prostředí s nevídaně zásobeným kruhovým barem. Příjemně mne překvapilo, že tento ročník se shledal s větší návštěvností než předchozí a tak bylo rušno. Vašek Pravda zaznamenal fascinující jev, že na Opatconu se vyskytovalo nevídané množství jinak vzácných exemplářů dívek, jež vyzařovali fluidum, které plnilo vzduch nasládle opojným aroma ženskosti. Co víc by si běžný fan mohl přát? Možná zajímavý a barvitý program plný hvězd, ale i tady dokázali pořadatelé uspět a tak na conu vystoupili i takové celebrity jako Františka Vrbenská či Honza Kantůrek, ale také Pavel Koten, Vašek Pravda, Vašek Fořtík a ještě několik dalších.
       Vzhledem k zajištěnému bezproblémovému ubytování (typu, až nebudeš moc, my tě zvedneme a zahodíme někam kde bude teplo a sucho) jsem se vydal na průzkum hříchů města Broumova v doprovodu velmi půvabné členky pořádajícího SFK Opat Veroniky a silně podnapilého člověka o kterém se mi podařilo zjistit pouze to, že se jmenuje Míla, je nešťastně zamilovaný a že se mu zdám jako prima kluk (některá fakta jsem zjistil opakovaně). Navštívili jsme několik barů a já v jednom z nich podlehl kouzlu zeleně pableskujícího Absinthu, který v mém žaludku později zazpíval sólo za doprovodu několikačlenného rumovofernetového orchestru. Byl to příjemný večer a budu na něj dlouho vzpomínat. Noc však pokročila za únosnou míru a tak jsme se rozloučili a odebrali na ubytovnu, kde jsem strávil zbytek času v horizontální poloze.
       Ráno raníčko bylo podbarveno faktem, že bych mohl mít v břiše jeskyni plnou krápníků s Batmanem coby obyvatelem (hlad dámy a pánové, pouhopouhý hlad), ale to mi nedokázalo zkalit zážitky z conu. Nemůžu ho sice plně docenit, protože jsem se zúčastnil pouze poloviny programu, ale mohu prohlásit, že to je jeden z nejlepších regionálních conů vůbec a stojí za to obětovat i poněkud nepříjemnou cestu.
Petr Čáslava
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK