Logo rubriky
5-6/2000
  Cony (další) (174)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

OPATCON 2000

Malé setkání scifistů v Broumově B.A.R.
(očima pořadatele)

Někdy ráno jsem se vyhrabal z postele a posnídal. Za chvíli dorazil další organizátor J.B. O něco později doráží další, tentokrát B.J. Odnášíme některé propriety do kinokavárny. Na místě zanechávám spolupořadatele, zařizuji některé organizační záležitosti a odcházím dokončit matroš. Asi o půl desáté jsem nejednou středem zájmů snad celého světa. Dorážím do hlavního stanu a zjišťuji, že se tam objevil Ryba z SFK Neofan. Z hlášení situace mám pocit, že na mou hlavu padá jahodová polévka v podobě tunového balvanu.
       Call: nejsou lístky a už tam jsou lidi.
       Silver: vždyť jsem říkal, jak je maj' udělat.
       Call: stejně nejsou.
       Po příchodu do kinokavárny jsem zjistil, že tam máme víc lidí, než bylo loni i s pořadateli a přednášejícími. Lístky jsou sehnány a vstupné vybráno. Balvan jahodové polévky se zpomalil.
       Kontroluji pozici hlavní skupiny přednášejících. Ihned dochází ke změně programu a v deset hodin zahajuji a Vašek Fořtík začíná přednášet o lidské inteligenci. Jelikož část účastníků akce si předešlého dne nechala otestovat IQ, byla pro ně přednáška více než zajímavá.
       Kolem půl jedenácté doráží Vašek Pravda v doprovodu Františky Vrbenské, Honzy Kantůrka a Pavla Kotena. seznamuji Vaška se změnami programu a jede se dál. Po přednášce o lidské inteligenci přichází na řadu VP a jeho přednáška o české SF. Pro mnoho účastníků bylo jediné pojítko s SF hraní nějakých her a proto se dozvěděli něco, o čem téměř nic, nevěděli.
       Přišel na řadu Honza Kantůrek a vyprávěl o Zeměploše, jejích hrdinech, o autorovi i o překládání.
       Jak jsem zjistil během týdne před akcí, je v B.A.R. poměrně hodně příznivců díla Pratchettova. I pro ty byla přednáška zajímavá. Velmi zaujalo povídání o postavách, ale autorské čtení nemělo takový ohlas, jako mělo na jiných conech. Jde o to, že lidé na to nejsou zvyklí. Jinak byl Honza perfektní jako vždy.
       Po Honzovi byla pauza na oběd a já se po drobných organizačních zařizováních odebral do hlavního stanu na oběd, stávající se z kusu řízku a tekutiny F.
       Ve dvě hodiny odpolední sál potemněl a Františka Vrbenská ukázala praktickou ukázku z čarodějnických praktik. Na tuto přednášku se těšilo skoro celé něžnější osazenstvo sálu. Františka seznámila obecenstvo o čarodějnictví vůbec. Bohužel jsem se této přednášky z kuloárních důvodů neúčastnil. Bohůmžel.
       Pak následoval Pavel Koten a jeho přednáška o novinkách ze světa astronomie. Ta, výborně připravená, zaujala především pánské osazenstvo, ale dívky se nedaly a neméně zaujaty sledovaly. Této přednášky se jako jeden z návštěvníků účastnil Jarda Špulák, známý to hudební publicista a strýc J.B.
       Bylo to poprvé, co jsem ho viděl na nehudební akci a vůbec poprvé, v řadách diváků.
       Velký blok Petra Čáslavy: Manga Anime aneb japonská comics. Jedno z mých oblíbených témat. Petr seznámil diváky s prostředím tohoto umění a jako pozadí pustil jeden zajímavý mangafilm.
       Hudební podklad obstaral J.B., který nechal pustit klasiku trash metalu.
       Silver: Ta muzika k tomu docela sedí.
       Petr Č.: Von ten originální zvuk je skoro to samý.
       Silver: Docela rád bych se na to podíval s Deathmetalovým podkladem.
       Velký blok Petra Čáslavy: Kanibalistické dokumenty. Petrovo další téma, se kterým je znám především V B.A.R. Vyprávěl o filmech, způsobu ztvárnění a hercích. Bohužel opět z kuloárních důvodů jsem se neúčastnil.
       Celkově byl con, co se účasti týče, mnohokrát lepší, než loni, skluz časový jsme neměli a program byl též zajímavý. Jedno mě ale s... S matrošem jsme to projeli na plné čáře. Fanzin se nepodařilo dodat, celkově jsme tohle nezvládli. Jinak to bylo super. Možná budeme mít brzo hráčskou konkurenci. Tak to je konec mých slov. Dík všem přednášejícím, že přijeli, díky všem, co nás podpořili, hlavně Městskému úřadu Broumov. Velké díky všem účastníkům za to, že přišli. Dík.
J. C. Silver,
předseda SFK OPAT, ministr zahraničních věcí, kultury, průmyslu a obchodu, vnitra a nejvyšší velvyslanec Broumovské Autonomní Republiky
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK