Logo rubriky
5-6/2000
  SF film (další) (174)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Ospalá díra

Kdo máte rádi filmy režiséra Tima Burtona, nebudete zklamáni. Jeho oblíbenec Johnny Depp jako konstábl newyorské policie Ichabod Crane, stoprocentně logický vyšetřovatel věřící jen v sílu rozumu, je poslán za trest vyšetřit sérii záhadných vražd do malého farmářského městečka plného holandských usedlíků s přiléhavým názvem Ospalá díra. Někdo tu čistým řezem oddělil čtyři hlavy od čtyř těl a ukryl je neznámo kam. Místní pověrčivý lid má vcelku čerstvou legendu o bezhlavém Němci, kterého tu před dvaceti lety popravili jeho vlastním mečem naprosto stejně. Ovšem Crane na báchorky nedá a snaží se najít logické vysvětlení tolika mrtvých - i po jeho příjezdu přibývají další. A první otázka je nasnadě - většina obyvatel je nějakým způsobem spřízněna a nyní je třeba zjistit, kdo velký majetek, zanechaný zde některými mrtvými, nakonec zdědí. Píše se ale rok 1799 a ještě pár měsíců zbývá do osvíceného 19. století - kouzla existují a peklo je blízko.
       Není horor jako život a žádný skutečný člověk není bez chybičky. Kupříkladu Ichabod Crane strašně rád pitvá a přitom se mu dělá špatně při pohledu na krev. Mladá dcera místního boháče (Christina Ricci) je jako anděl, ale pentagram nakreslí levou zadní. Místní reverend je tak trochu na ženské, zkrátka na každém se něco najde. Milé překvapení vás čeká při pohledu do tváře bezhlavého jezdce (není to úplný blábol) - ježatý, zubatý a vrčící, avšak stále charismatický Christopher Walken. Casper van Dien předvede ukázku sovětského bojového umění se dvěma srpy, ale takový automat z Hvězdné pěchoty by se hodil víc, i když efekt je stejný, jako střílet vzduchovkou na Terminátora.
       Scény ve filmu jsou jako černobílé fotografie hřbitova s občasnými krvavými cákanci a hudba do vás hustí tu správnou děsivou atmosféru. Jen konec je na Burtona příliš idylický, příliš ala Hollywood. Inu, nejen chlebem živ je Tim, ale i návštěvností kin cha cha cha chá vrauuuuu.
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK