Logo rubriky
5-6/2000
  SF & F Workshop (další) (174)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

První noc
Literární workshop v pravém americkém stylu

S nápadem uspořádat workshop na živo přišla Ivana Kuglerová zrovna v době, kdy jsem si lámal hlavu jaký program Workshopu připravit na Avalcon. První kolo proto proběhlo na Avalconu 2000 v Chotěboři (6. května od sedmi večer), druhé na jarním literárním víkendu na Studenově (20. května). Zájemci o účast si měli připravit domácí úkol – krátkou (1–2 stránky, tj. do čtyř normostran) povídku na téma První noc, která by obsahovala dialog, popis, milostnou scénu a souboj. Účelem dvou kol bylo, aby účastníci prvního mohli své povídky upravit pro kolo druhé.
       Jako první odevzdal domácí úkol Mirek Hokeš; s ním jsme se workshopu na Avalconu zúčastnili Milan Petrák a já. Říkal jsem si, že když to s Ivanou povedu, měl bych dokázat, že taky umím psát, ale příliš mi to nevyšlo – přinejmenším jsem přešvihl požadovanou délku.
       Ivana si připravila přednášku o tom jak psát povídky, ve které rozebrala, jak to či ono udělal kdo z nás. Když jsem její přípravu viděl, zděsil jsem se, neboť sám jsem akorát hodil do batohu spisek Barryho Longyeara a doufal, že s jeho pomocí budu v diskusi nějak improvizovat. Nakonec se ukázalo, že Ivana, díky pečlivé přípravě, utáhne celý dvouhodinový program sama. Navíc přišli spisovatelé začínající i pokročilí, a tak se přítomní dověděli, jak co dělají a co doporučují například Františka Vrbenská, Leonard Medek, Vladimír Šlechta nebo Václav Semerád.
       Nepodařilo se mi strhnout přítomné k masovým zápisům do kroniky, ale mohu z ní aspoň citovat hodnocení Milana Petráka: „Budu zoufale neoriginální – prostě jen děkuju, byl jsem nadšen. Byť jen kvůli této akci by se mi vyplatilo do Chotěboře jet. Informace a pokyny hojně létaly a padaly na půdu (úrodnou? neúrodnou? nehodnotím!). Skvělý.“
       Na jarním literárním víkendu přibylo několik dalších povídek, mimo jiné Ivanina. Sám jsem ovšem vlastní práci nepřepsal, ba i vzít s sebou aspoň jeden výtisk staré verze jsem zapomněl, a navíc jsem si osudný večer celých pět hodin připravoval a pojídal večeři. Pokud se mi doneslo, šlo tentokrát více než o obecné zákonitosti o konkrétní přednosti a slabiny rozebíraných povídek a přítomní si program pochvalovali snad ještě více než na Avalconu.
       Určitě bude dobré workshop na živo zopakovat, rozhodně s Ivanou a možná raději beze mne. Doufám, že k pozvánkám na podzimní literární víkend připojím i zadání nového domácího úkolu.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK