Logo rubriky
7/2000
  Recenze (další) (175)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

David Feintuch - VYZÝVATELOVA NADĚJE

       Vydal: TALPRESS, 2000, 479 stran, překlad: Veronika Volhejnová
Mladý kapitán Nicholas Seafort měl pro cestu na vesmírnou kolonii Nová naděje převzít kosmickou loď Vyzývatel. Bylo to neobvyklé vyznamenání, protože jako první zažil a ohlásil kontakt s mimozemšťany. Jeho nadřízený, admirál Tremaine, však považoval informace o mimozemském nebezpečí za báchorky. Převelel Seaforta na loď Portii a sám si vzal jeho Vyzývatele. Cestu k cíli naplánoval admirál se řadou zastávek, kdy se měla skupina vždy před dalším hyperprostorovým skokem znovu zformovat. Při jedné z těchto přestávek byly lodi napadeny mimozešťany. Lidé se ubránili, ale admirálova vlajková loď Vyzývatel byla těžce poškozena. Admirál ji vrátil zpět Seafortovi a sám se svou posádkou zbaběle prchl na Portii. Mladý kapitán se tak ocitl na těžce poškozené lodi desítky světelných let od domova. Přestože to bylo beznadějné, Seafort začal posádku i cestující nutit, aby se připravili na téměř osmdesát let trvající cestu k Zemi...
       V knize je několik dobrých nápadů, osou vyprávění je však tápání mladého kapitána v jeho nelehké pozici. Hrdina příběhu prožívá řadu krizí, které většinou pramení z příliš tvrdého prosazování disciplíny na palubě lodi. Prosazuje tvrdé tresty a vzápětí se za ně omlouvá. Je s podivem, že jím tak šikanovaní muži v něm dokáží rozpoznat člověka, který to s nimi myslí dobře. Nevyrovnaný, depresemi zmítaný mladý kapitán, který během cesty ztratil manželku a dítě, však dokáže nemožné. Získá autoritu a cestující i posádka se mu podřizují. Jedná se o dobrodružnou vojenskou SF, která ale dost ztrácí na spádu mnoha poměrně málo pravděpodobnými „výchovnými“ epizodami.
       Hodnocení: 3 (z pěti maximálně možných): * * *
Slávek Švachouček
P.S. Nejsem dobrý psycholog, ale některé scény popisující vnitřní rozervanost hlavního hrdiny jsou podle mne spíš pro psychiatra.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK