Logo rubriky
7/2000
  SF & F Workshop (další) (175)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Skandální odhalení

Fotografie pochází od Dárečka ze SFK Andromeda. Zachytil na ní rekonstrukci (nikdo nebyl tak pohotový, aby zdokumentoval opravdovou akci) příhody ze slavnostního vyhlášení výsledků Ceny Karla Čapka na Parconu 2000, kterou nesmí opomenout žádný bulvární zpravodaj. Na obrázku si můžete všimnout mnoha zajímavých věcí – například že Ivana Kuglerová má s sebou neviditelného psa nebo že Michael Bronec úplně zastínil Ondřeje Neffa. Nejdůležitější je však samozřejmě událost sama.
       Při předávání diplomu se Michael sklonil k Ivaně, že ji políbí, a Ivana ho kopla do rozkroku. Později jsem zaslechl Ivanu vysvětlovat někomu z Conanovské společnosti, že ten kop byl bezděčný reflex, a toto vysvětlení jsem pak několikrát citoval. Teprve dodatečně mi došlo, že kdyby celý výstup byl pečlivě připraven, tvrdila by Ivana nepochybně naprosto totéž. Ptáte-li se, proč by měli Michael s Ivanou něco takového sehrát, zeptejte se nejdřív, proč by měla Ivana Michaela kopat. Reflex? Reflex začínajícího karatisty u pokročilé adeptky aikida? A vůbec, vy snad věříte, že někdo, kdo se léta učí zhodnotit v mžiku situaci, odhadnout úmysly protivníka a bleskově reagovat odpovídajícím způsobem, napadne při slavnostním předávání cen přítele?
       Účelem, který incident beze zbytku splnil, byla nepochybně reklama. Scénář měl snad drobné mouchy, a tak jste si možná nevšimli, jak Ivana upozorňuje, že se jí Michael chystá vydat román, ale pokud si Michael s vydáním pospíší, čtenáři určitě nepřehlédnou Ivanino jméno na obálce. Náhoda je vyloučena. I kdyby nervozita slavnostní chvíle dokázala Ivaně snížit sebevládu na úroveň veteránů z Vietnamu, nemohlo by se neprojevit, že léta cvičí aikido, a Michael by elegantním saltem přeletěl před půlku pódia. Bylo by to ještě působivější než kop kolenem, jenže Michael by se při tom mohl ošklivě zranit. Reklamní scénu zřejmě s Ivanou naplánovali příliš pozdě, než aby stačil do Parconu ovládnout pádovou techniku, a proto se Ivana musela uchýlit ke kopu, který dokáže bezpečně zastavit i bez spolupráce oběti.
       Fakta zkrátka hovoří jasně. Není nutné dlouho váhat nad otázkou, oč vlastně v onom výstupu šlo. Ivana s Michaelem takto důrazně řekli všem přítomným: Zapamatujte si Ivanu Kuglerovou a nezapomeňte si koupit její román „Stezky krve“, který vydává Michael Bronec ve svém nakladatelství „Straky na vrbě“.
JM
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK