Logo rubriky
11-12/2000
  Cony (další) (178)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

O PSSTconu na Sardenu pozdě, ale přece

Nápad na čistý ST con vznikl v hlavách Alka, Holodoctora a Draculky na Parconu 2000. Uvědomili si, že StarTrek má tolik fanoušků a témat, že by mohl mít větší ambice, než jen tvořit druhořadý program různých conů. Vše skvěle zařídili a naplánovali, takže...
       První samostatný StarTrek Con se konal ve dnech 20. - 21. 10. na Praze 4, kousek od Pražského povstání a přímo proti organizátory oblíbenému whiskybaru Gallo. Sešlo se tu téměř 300 (nad očekávání mnoho) bytostí různých ras a vyznání, Vulkanci, Klingoni, Romulani, Centaur a Bajoranka a dokonce dva psi a jeden Netopejr. Druh homo sapiens sapiens převažoval, všichni mluvili česky a celý con proběhl hladce a ve vzájemné toleranci a pochopení, žádné rasové konflikty nebyly zaznamenány.
       Pro mnoho trekkies byla tato akce první příležitostí k vzájemnému setkání, k poznání, že nejsou zrnkem v prázdnotě vesmíru, ale že startreková komunita je živá a mnohočlenná. Dalším poskytla jedinečnou možnost setkat se „face to face“ se svými známými z internetových klubů o Star Treku.
       Ale hlavním lákadlem pro všechny byl bohatý a pestrý program. Je téměř neuvěřitelné, že z přednášek a promítání ST dokázali organizátoři vytvořit tři programové linie. Ve vhodně pojmenovaných místnostech - Paluby 1 a 2 - probíhaly nonstop přednášky, v Pozorovatelně byla možnost sledovat startrekové filmy, nejlepší díly i různé „perličky“. Nechyběla ani výstava obrázků s vulkanskou tématikou, společenský prostor a bar, to všechno v Trojce vlevo nahoře (nebo to bylo vpravo?)
       Nechyběli ani hosté, jak startrekoví, tak i ty známé osobnosti, které k tomuto tématu jen odbočili. Pan Ondrej Herec povídal o Star Treku jako o stydlivé utopii, paní Františka Vrbenská probírala postavy z hlediska mytologických archetypů, František Fuka simultánně překládal film Trekkies o amerických fanoušcích (Jsou to blázni! Ti čeští jsou proti nim vážně úplně OK. Co byste řekli třeba zubařské ordinaci vybavené jako ošetřovna na lodi Federace?), Sylva Talpová, která je českým hlasem kapitánky Janeway, zastala svoji roli v simultánním dabingu několika dílů šesté sezóny Voyageru, který sklidil velký úspěch.
       Velkou část programu vytvořili internetoví trekkies - třeba povídaní Davida „Erella“ Bursy o dabingu dalších sezón, Andrey „Leian“ Schubertové o lodích Federace a o druhu Borg, Michala „Mipixe“ Pivody o tom, jak dobýt Federaci a o hrách či Hanky „Hypospray“ Volkové o romantice v TNG. Za náš SFK Kaliban, který je prolezlý trekkies, vystoupil Petr „Gror“ Severa s tématem fantasy ve StarTreku, Jirka „JBr“ Brožek povídal o klingonistice a Martin „MOmega“ Vaněk přednášel o scifi seriálu Babylon 5.
       V sobotu odpoledne přispěchali i účastníci Porady SF klubů, která se konala bohužel souběžně, Vašek Pravda, který popovídal o Euroconu 2002 a Přemek Houžvička, který nechal o Parconu 2001 povídat Vaška Fořtíka.
       Tolik k programové linii. Ale nejen ta tvoří con, důležité je také setkat se s přáteli, popovídat si a seznámit se, a k tomu tady také bylo dost příležitostí. Konečně jsem zjistila, kdopak je Stannik, Vašek Pravda nám (Kaliban + Jetel) v baru poskytl informace z Porady a domluvila jsem dalších pár věcí k našemu klubu a jeho fanzinu. Také se poprvé v historii sešel celý SFK pod jednou střechou a ti členové, kteří se znali zatím jen přes web, si mohli potřást rukama.
       A na závěr? StarTrek rozhodně má velký potenciál, který se organizátorům povedlo využít. Nečekaně vysoká návštěvnost byla výborně zvládnuta, program klapal, bylo minimálně změn a snad všichni odcházeli spokojení. A mluvili o tom, že za rok zase...
Gudrun
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK