Logo rubriky
11-12/2000
  Cony (další) (178)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

CON: on to vlastně není con, je to...
Setkání Starých Scifistických Rarit, zkrátka SSSR

Ústní podání dává vznik této tradici do rukou GWP - Jiřího Walkera Procházky. Nakonec se okruh svolavatelů ustálil do trojice GWP + Jolana Čermáková + Zdeněk Rampas. Scifisté ovšem z jakéhosi podivného důvodu nejsou pro hospodské, výčepní a vinárníky ta správná stolní společnost. Možná proto, že se příliš míhají na sítnici. Možná proto, že obsadí hospodu jako kobylky, ale místo tiché avšak usilovné konzumace vrní, šumí, fluktuují, jejich ruce co chvíli mizí v taškách a kufřících.
       SSSR se tak postupně stěhuje pražskými hospodami. To poslední, v předvečer Miniconu, se konalo v útulné suterénní hospůdce Vinohradská pohoda. Dohodil ji Honza Kantůrek coby místní znalec a oblíbenec. Věděl proč - milé a nadprůměrné prostředí, dokonce u výčepního pultu v kleci na nás povykovala andulka. Masivní dřevěné - byť nefunkční - trámy, zrcadla přes celé výklenky, gambrinus a zejména dobré sudové víno, jehož láce stlačovala dolů cenovou hladinu piva i jídla.
       Nevím ale, jestli se tato setkání mají i nadále jmenovat SSSR - zdaleka ne každý byl starý a zdaleka ne každý byl raritou. Rozpětí návštěvníků bylo obdivuhodné. S radostí jsme přivítal Inku a Petra Hanušovy. Petra si pamatují už jen staroscifisté - jeden ze zakladatelů prvního SFK MFF UK a účastník několika ročníků soutěže O Cenu Karla Čapka. Do Vinohradské pohody našli cestu ale také J. P. Krásný a Milan Fibiger, Leonid Křížek či Carola Biedermannová s manželem. Samozřejmě dorazila trojice svolavatelů, nechyběl Honza Kantůrek či Ondřej Neff se ženou (Neviditelného psa za něj v pátek připravuje Jitka Splítková). A také spousta dalších, ale tohle povídání není telefonní seznam. Richard Klíčník se i se svojí koloběžkou opět předvedl jako skvělý bavič - docela s chutí se těším, jak si ho poslechnu, až mu bude padesát...
pagi
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK