Logo rubriky
11-12/2000
  Cony (další) (178)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

UTOPIA 2000, Nantes

Od 25. října až do neděle devětadvacátého proběhlo v rodišti Julese Verna, v Nantes, setkání UTOPIA 2000. Hlavní program začal ve čtvrtek k večeru a spojil v sobě různé besedy s volným tématem- café littéraire - a přednášky a diskuse zaměřené na zajímavá témata. Asi nejvýznamnějším hostem Utopie byl Frederik Pohl, dalšími odobnými třeba Christopher Priest či Norman Spinrad. Z domácích pak určitě Jacques Sadoul, literární teoretik a kritik.
       Angloamerických hostů bylo na UTOPII relativně málo. Snad to souvisí s francouzským kulturním stylem, který různými zejména administrativními opatřeními potlačuje americkou konzumní kulturu ve prospěch domácí tvorby. Pokud si pozorně přečtete celý seznam více než padesáti hostů, budete překvapeni. Souboj domácí : hosté je v Nantes nerozhodný. Z hostí je asi desítka angloameričanů, zbytek Evropy je zastoupen téměř dvacítkou. A je velká škoda, že v tam scházejí naši zástupci.
       V soboru večer bylo hlavním bodem vyhlašování cen - Grand Prix de l'Imaginaire, Prix Dorémioux, Prix Utopia a dále cen v oboru filmu a komiksu. Podrobnosti ve francouzštině či angličtině můžete nalézt na serveru http://nooSFere.com/utopia
pagi
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK